Dajković Kavariću: Kako objašnjavate Grčku, Tursku, Francusku...

Dajković je naveo da što se tiče ekonomskog aspekta, "članstvo u NATO, sasvim izvjesno, makar sudeći po uporednom iskustvu sa zemljama regiona neće poboljšati posrnulu crnogorsku ekonomiju."
156 pregleda 36 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 21.07.2016. 13:01h

Rečenicom da je ''Članstvo Crne Gore u NATO dugoročna je garancija suvereniteta i bezbijednosti i preduslov stabilnog ekonomskog razvoja'', ministar Kavarić je uvrijedio zdrav razum svih onih građana Crne Gore koji posjeduju elementarno znanje o geopolitičkim prilikama u Evropi i svijetu, poručio je Vladislav Dajković iz Pokreta za neutralnost.

"Da je ovakva konstatacija pogrešna na više nivoa, pokazuju sledeći primjeri: Tada, kao i sada, Grčka kao članica NATO-a nije uspjela da riješi pitanje Kipra u sukobu sa Turskom, takođe članicom NATO, što je dovelo do stvaranja desetina hiljada turskih i grčkih izbjeglica, te i dalje predstavlja otvoreno geopolitičko pitanje. Dakle, na primjeru Kipra vidimo da članstvo u NATO nije garant suvereniteta jedne zemlje. Što se tiče bezbjednosti, skorašnji napadi na Francusku, Tursku i Belgiju, govore više od 1000 riječi. Samo statistički posmatrano, NATO članice EU su bile mete napada terorista neuporedivo više puta od neutralnih članica EU. Takođe, potrebno je spomenuti i izuzetno složen i kompleksan problem u kom se ovih dana nalazi članica NATO – Turska. Dakle, članstvo u NATO nije bilo od pomoći, naprotiv, otvorilo je pitanje raznih špekulacija o potencijalnom učešću NATO vojnika u nedavnom vojnom puču", naveo je Dajković.

Dajković je naveo da što se tiče ekonomskog aspekta, "članstvo u NATO, sasvim izvjesno, makar sudeći po uporednom iskustvu sa zemljama regiona neće poboljšati posrnulu crnogorsku ekonomiju."

"Nakon ulaska Hrvatske u NATO, njene strane investicije su opale za gotovo 60%. Ulazak u taj vojni savez je direktno uticao na povlačenje najprofitabilnije hrvatske kompanije INA sa naftnih izvorišta u Siriji, koje joj je, prema riječima predstavnika INA-e, donosilo enormne profite. Takođe, učešće u vojnim misijama, poput ISAF misije u Avganistanu je u poslednjih 10 godina koštalo hrvatske građane preko 100 miliona eura. Nezaposlenost u Hrvatskoj je dostigla istorijski zenit, te broji 22%, i pored članstva u NATO. Takođe, ekonomije pojedinih članica NATO poput Grčke, Albanije, Portugala, Hrvatske, tonu u recesiju gotovo na dnevnoj bazi i predstavljaju izuzetno nepopularne izbore za ulaganja stranih investitora. Ministar Kavarić ističe da je članarina koju bi Crna Gora plaćala savezu koji nas je ne tako davno bombardovao i nanio ogromnu ekonomsku i ljudsku štetu – simbolična. Naprotiv, ona nije simbolična već čini 2% budžeta zemlje članice, što u našem slučaju predstavlja milionski iznos, koji bi itekako mogao biti bolje i korisnije utrošen, recimo na isplatu radnika KAP-a, Boksita, Željezare, Terminala Bar i mnogih drugih koje je država otjerala na ulicu. Ministru Kavariću savjetujemo da se okrene crnogorskim radnicima u štrajku, rješavanju ogromne korupcije i nezaposlenosti, težnji da nas uvede u ekonomske saveze uspješnih zemalja, te da se, na koncu, okane crtanja meta na glave crnogorskih građana, koji ne žele da vode tuđe ratove", zaključuje Dajković.

Bonus video: