Pajović: Skupština otvorena za saradnju sa lokalnim upravama

Razgovarano je, kako je saopšteno iz Kabineta Pajovića, o aktivnostima i saradnji Skupštine Crne Gore i jedinica lokalne samouprave na planu unapređenje transparentnosti i efikasnosti rada jedinica lokalne samouprave
5 komentar(a)
Darko Pajović, Aleksandar Bogdanović, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, Aleksandar Bogdanović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.07.2016. 17:50h

Skupština Crne Gore je otvorena za saradnju sa lokalnim upravama i spremna da sa njima podijeli sve raspoložive kadrovske i tehničke resurse sa kojima raspolaže, poručio je predsjednik parlamenta, Darko Pajović.

On je boravio danas u radnoj posjeti Prijestonici gdje je razgovarao sa gradonačelnikom, Aleksandrom Bogdanovićem i predsjednikom Skupštine Prijestonice, Jovanom Martinovićem.

Razgovarano je, kako je saopšteno iz Kabineta Pajovića, o aktivnostima i saradnji Skupštine Crne Gore i jedinica lokalne samouprave na planu unapređenje transparentnosti i efikasnosti rada jedinica lokalne samouprave.

Bogdanović je kazao da je zadovoljan zbog nedavnog potpisivanja Sporazuma o saradnji između Skupštine i Zajednice opština Crne Gore, kojim će se poboljšati institucionalni dijalog između državnih i lokalnih vlasti.

„Posebno me ohrabruje činjenica da smo već u prvim danima nakon potpisivanja Sporazuma otpočeli aktivnosti na njegovoj implementaciji, što u krajnjem treba da doprinese kvalitetnijem zadovoljavanju potreba građana i privrede“, istakao je Bogdanović, koji je i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština.

Pajović je, kako je saopšteno, naveo da je zadovoljan što je prva radna posjeta, koja treba da doprinese jačanju saradnje zakonodavne vlasti i jedinica lokalne samouprave, realizovana u Prijestonici, koja je simbol i temelj crnogorske državnosti.

„Predsjednik Skupštine je izrazio apsolutnu otvorenost najvećeg zakonodavnog organa za saradnju sa lokalnim upravama, kao i spremnost da u cilju jačanja parlamenata na lokalnom nivou, sa njima podijeli sve ono što su raspoloživi kadrovski i tehnički resurski, sa kojima raspolaže Skupština Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Pajović smatra da je od izuzetne važnosti da državni parlament ostvari saradnju sa lokalnim parlamentima, da svoje institucionalne i kadrovske kapacitete stavi na raspolaganju lokalnim parlamentima.

„Vjerujem da bi na taj način, ionako efikasan rad lokalnog parlamenta ovdje na Cetinju i lokalne samouprave pospješili kao i da je to način rada i saradnje gdje ne smije da bude nikakvih političkih i partijskih prepreka za ono što nam je svima cilj“, ocijenio je Pajović.

Bogdanović je u ime zajednice opština Crne Gore, informisao sagovornika o aktuelnoj finansijskoj situaciji u jedinicama lokalne samouprave, i ukazao na potrebu za usvajanjem seta zakona koji tretiraju pitanje jačanja finansijskog statusa lokalnih samouprava.

„Vjerujem da je stvaranje adekvatnog pravnog okvira ključ za obezbjeđivanje nesmetanog funkcionisanja i finansijske održivosti lokalnih uprava, što je od suštinskog značaja za sprovođenje sveukupnih razvojnih procesa na lokalnom nivou“, rekao je Bogdanović.

On je ocijenio da je donošenje seta zakona koji tretiraju pitanje obezbjeđivanje novih izvornih prihoda za jedinice lokalne samouprave, od suštinske važnosti za sve crnogorske opštine.

„Posebno važnim cijenim donošenje zakona, koji se već godinama nalaze u skupštinskoj proceduri, a čijim predloženim rješenjima će se obezbijediti novi prihodi opštinama, što će dati snažan impuls razvojnoj komponenti na lokalnom nivou“, naglasio je Bogdanović.

Pajović je saopštio da je spreman da već kroz rad radnih tijela Skupštine budu uključeni predstavnici Zajednice opština za sva zakonska rješenja koja su od njihovog interesa.

„Takođe, iskazao je razumijevanje za očekivanja lokalnih samouprava da se kroz određena zakonska rješenja obezbjede dodatni izvorni prihodi koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje i ispunjavanje svih obaveza opština prema građanima i privredi“, navodi se u saopštenju.

Pajović je, kako se dodaje, naglasio podršku realizaciji svih razvojnih projekata koji trebaju da efektuiraju benefitima za građane i državu Crnu Goru.

Bogdanović je naglasio da Prijestonica, u kontekstu istorijskih zbivanja na crnogorskim prostorima, kao i uloge u očuvanju državotvornosti, ima poseban značaj za Crnu Goru, i da u tom kontekstu Cetinju pripada poseban pravni položaj propisan Ustavom.

On je saopštio da očekuje da će se predloženi Zakon o Prijestonici, koji se, duže vrijeme nalazi u skupštinskoj proceduri, naći već na nekoj od narednih sjednica crnogorskog parlamenta.

Pajović je sa Martinovićem razgovarao o modelima saradnje dva parlamenta.

Martinović je detaljno informisao Pajovića o intenzivnim aktivnostima koje realizuje loklni parlament, sa ciljem podrške razvojnim aktivnostima Prijestonice Cetinje.

Bonus video: