Obama čestitao Dan državnosti: Crna Gora je ostvarila izvanredan progres

Obama je poručio da članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja važan korak ka punoj njenoj integraciji u evroatlanske institucije i da će osnažiti crnogorsku poziciju kao izuzetno važnog partnera u obezbjeđivanju stabilnosti Balkana i Evrope
14 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2016. 12:57h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Barak Obama čestitao je Dan državnosti crnogorskom kolegi, Filipu Vujanoviću i poručio da je Crna Gora, deset godina od sticanja nezavisnot, ostvarila izvanredan progres.

“U samo deset godina od sticanja nezavisnosti Crna Gora je ostvarila izvanredan progres, koji se prominentno predstavio istorijskim potpisivanjem Pristupnog protokola od NATO saveznika na sastanku ministara vanjskih poslova u Briselu 19. maja i učešću Crne Gore kao posmatrača na Varšavskom samitu”, kazao je Obama.

On je poručio da članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja važan korak ka punoj njenoj integraciji u evroatlanske institucije i da će osnažiti crnogorsku poziciju kao izuzetno važnog partnera u obezbjeđivanju stabilnosti Balkana i Evrope.

Obama je rekao da SAD ostaju posvećen podršci naporima Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji.

On je u čestitki naveo da su zahvalni na crnogorskom doprinosu globalnoj bezbjednosnoj inicijativi, uključujući slanje crnogorskih vojnika u Avganistan, kako bi stali "rame uz rame" sa američkim i savezničkim vojnicima.

Obama je dodao da cijene i crnogorsko članstvo u Koaliciji protiv ISIL-a i partnerstvo u kontra-terorističkim naporima.

“Afirmišemo naše snažno i trajno prijateljstvo i čestitam vam ovom radosnom prilikom”, poručio je Obama.

Vujanoviću su čestitke, povodom Dana državnosti, uputii i predsjednici Turske Redžep Tajip Erdogan i Azerbejdžana Ilham Alijev, kao i kraljevi Jordana Abdulah II, Španije Felipe, Malezije Tuanku Alhaj Badlishah.

Dan Državnosti Vujanoviću su čestitale i kolege iz Rumunije Klaus Verner Johanis, Letonije Rajmonds Vejonis i Litvanije Dalie Gribiskaite.

Bonus video: