Kako RTCG izvještava o NATO: Od 106 sagovornika, samo osam protiv pristupanja

Njihovo istraživanje potvrdilo je i utemeljenost zaključka sa jedne od sjednica Savjeta RTCG, da pojdine emisije informativnog programa “nijesu dovoljno izbalansirane i objektivne.”
213 pregleda 9 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2016. 10:54h

Informativno-politički program Televizije Crne Gore (TVCG) je u protekle tri godine najviše bio otvorena za predstavnike državnih institucija i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), pokazuje istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Kordinator za razvoj u CGO Damir Nikočević kazao je da je trećina gostiju TVCG od 2013. godine bila iz redova državnih institucija, dok je najmanje bilo predstavnika nevladinog sektora, koji su prepoznati kao aktivni kritičari vlasti.

Njihovo istraživanje potvrdilo je i utemeljenost zaključka sa jedne od sjednica Savjeta RTCG, da pojdine emisije informativnog programa “nijesu dovoljno izbalansirane i objektivne.”

Najviše neizbalansiranosti primijećeno je u emisiji “Izazov”, novinarke Isidore Sekulić Šoć, koja se bavi Evroatlantskim integracijama. Od 106 sagovornika Sekulić Šoć, bilo je samo osam sagovornika koji su bili protivnici ideje da Crna Gora postane članica političko-vojnog saveza NATO.

Zbog toga se, tvrde, stiče utisak da TVCG zagovara ideju pristupanja NATO savezu, umjesto da bude neutralna i objektivno informiše građane po ovom pitanju.

Asistentkinja na programima u CGO-u Isidora Radonjić kazala je da je projekat „Kroz čije poglede nam RTCG predstavlja crnogorsku realnost?” osmišljen je u okviru potprograma CGO “Mediji i demokratija” sa ciljem da doprinese podizanju nivoa svijesti o ulozi javnog servisa i poštovanju jednog od osnovnih načela – objektivnom i balansiranom izvještavanju.

Fokus ove analize je, tvrdi, bio na pregledu gostovanja predstavnika političkih partija, javnih institucija i organa državne uprave, sindikata, privrede, nevladinih organizacija i akademske zajednice, u informativno - političkim emisijama RTCG.

Bonus video: