Demokrate i URA poručili DF-u: Prihvatićemo inicijativu, ako trajno napustite Skupštinu i Odbor

Oni su podsjetili i da su na predlog DF-a, bojkotovali lokalne izbore u Nikšiću koji su održani u martu prošle godine
4400 pregleda 30 komentar(a)
Bečić i Abazović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Bečić i Abazović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2018. 16:53h

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA prihvatiće inicijativu Demokratskog fronta (DF) za zajednički sastanak opozicije, ako se taj savez, između ostalog, obaveže da će trajno napustiti Skupštinu i Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

DF je pozvao u ponedjeljak opoziciju da zajedničkim vaninstitucionalnim djelovanjem, koje podrazumjeva opšte građanske proteste, natjeraju Vladu da podnese ostavku, kako bi se stvorili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, Demokrate i Građanski pokret URA su svoju političku borbu posvetili boljoj budućnosti Crne Gore i neophodnim demokratskim promjenama, kao preduslovu slobodnog razvoja i opšteg društvenog napretka.

"Demokratske promjene nijesu moguće bez smjene aktuelne nedemokratske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), pa su se upravo zbog toga Demokrate i URA u zajedničkom memorandumu o saradnji obavezale da sa DPS-om nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira ta stranka, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, poslednji događaji su još jednom pokazali da je kršenjem zajedničkog dogovora opozicije koji je postignut nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, odnosno prekidom bojkota Skupštine Crne Gore, napravljena velika greška i ustupak DPS-u.

"Dozvolite da vas podsjetimo da ste upravo vi prekršili opozicioni dogovor iz 2016. godine i prekinuli bojkot Skupštine. Demokrate i URA dan danas poštuju principe opozicionog dogovora, jer nijedan od uslova koje smo zajedno definisali u oktobru 2016. godine do danas nije ispunjen", piše u saopštenju.

Oni su podsjetili i da su na predlog DF-a, bojkotovali lokalne izbore u Nikšiću koji su održani u martu prošle godine.

Ukazali su i da DF nije prihvatio predloženi Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori, odnosno plan za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je za cilj imao stvaranje uslova za održavanje prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori.

"Demokrate i URA će uvijek biti tu da pokažu solidarnost i pruže podršku svima u borbi sa nepravdom, da zaštitimo pravo i pravdu kada se gaze Ustav, zakon i prava poslanika i opozicionih kolega", navodi se u odgovoru.

Oni su pozvali lidere DF da potpišu sljedeći obavezujući akt u kome bi se obavezali da će napusiti Skupštinu Crne Gore. Tražili su od DF-a da se obavežu na trajan bojkot Skupštine do ispunjenja uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Jedan od uslova je, podsjećaju, bio da se raspišu vanredni parlamentanrih izbori i vanredni lokalni izbori u opštini Nikšić u fer slobodnom i poštenom ambijentu, kao i pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja “teroristički napad”.

Demokrate i URA su tražili i da DF trajno napusti Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Skupštine i da ponište politički dogovor sa DPS-om po kome je i formirano to privremeno tijelo.

Kako se navodi u aktu, traže sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva.

Jedan od uslova je i da podrže Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novi ad hoc odbora.

Od DF traže i da se obavežu da nikada neće ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, kao i da joj na bilo koji način neće pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou, u bilo kakvom aranžmanu.

Kako su rekli, u slučaju da je predloženi akt prihvatljiv za Demokratski front u ime Demokrata i Građanskog pokreta Ura za zajednički sastanak svih parlamentarnih opozicionih subjekata, uključujući i Klub nezavisnih poslanika odredili su Zdenku Popović, Moma Koprivicu, Borisa Bogdanovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Zorana Mikića.

Takođe, prije sastanka neophodno je konsenzusom odrediti osobu koja će predsjedavati prvim sastankom parlamentarne opozicije.

"Ukoliko su i vama opšti ciljevi organizovanje slobodnih i poštenih izbora, sloboda, vladavina prava, socijalna stabilnost, funkcionalnost države i njenih institucija, rješavanje problema građana, onda ne postoji ni jedan jedini razlog da odbijete predlog", poručili su iz Demokrata i URA-e.

Galerija

Bonus video: