Demokrate: Kako je Oleg Obradović mjesec prije svih znao koji su uslovi?

Demokrate navode da ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje: kako je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, u ime Vlade Crne Gore, 24 jula 2012.. godine potpisao Aneks 2, kojim je produžio osnovni Ugovor za deset godina u trenutku kada nije bila u cjelosti izvršena finansijska obaveza od 13.200.000 € od strane DoMena prema državi?
104 pregleda 21 komentar(a)
ME domen, Foto: Domen.me
ME domen, Foto: Domen.me
Ažurirano: 18.07.2016. 13:35h

Reagovanje Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na dokaze koje su Demokrate prezentovale u vezi sa upravljanjem „.me“ domenom, prepuno je zamjena teza i izbjegavanja odgovora na vrlo konkretne tvrdnje Demokrata, saopšteno je iz te partije.

"Ministarstvo navodi da je cijelokupan postupak oko Javnog poziva bio transparentan. Demokrate su upravo ukazale da je postupak, ali samo u fazi kada to nije smio biti, bio i previše transparentan, do mjere da je Oleg Obradović sa saradnicima mjesec dana prije Javnog poziva znao da će Javnog poziva biti i koji će biti njegovi uslovi. Uostalom, o transparentnosti javne rasprave vezane za upravljanje „.me“ domenom najbolje mogu svjedočiti novinari koji su ostavljani van sala gdje se javna rasprava održavala", navode Demokrate.

Demokrate dodaju da podatak da je od prodaje “.me” domena država ostvarila prihod od 20 miliona eura, nisu sporile nijednog trenutka.

"Mi samo ukazujemo da su prihodi države po ovom osnovu mogli i morali biti mnogostruko veći. Ali javnost očekuje od Ministarstva da saopšti i podatak kolike prihode je u čitavom ovom period ostvarila privatna kompanija Me-Net, u vlasništvu gospode Olega Obradovića i Predraga Lešića, kao u čijem je interesu da taj prihod ne pripadne državi. Kad već nijesu imali nijedan drugi argument, iz Ministarstva su pokušali da se zaštite ulogom preduzeća GoDaddy. Demokrate ponavljaju i pozdravljaju učešće stranih partnera GoDaddy i Afilias Limited jer smatraju da je njihov doprinos u pozicioniranju „.me“ domena ogroman. Ni jednom riječju nismo doveli u pitanje njihovo učešće u ovom poslu ni do sada, niti ćemo u budućnosti. Problematizujemo privilegovanu poziciju MeNet-a Olega Obradovića i Predraga Lešića, gospode koja su u cijeli posao oko osnivanja ovih preduzeća ušla znajući da će biti Javnog poziva. Upravo ukazujemo da je na mjestu Me Net-a, u partnerstvu sa stranim kompanijama, moglo biti privredno društvo u državnom vlasništvu ili CIS. Na taj način bi profit države bio veći, kao i kontrolna uloga u cijelokupnom procesu", dodaje se u saopštenju.

Demokrate dodaju da su "kojim slučajem, tačne tvrdnje Ministarstva da Univerzitet Crne Gore, čiji je CIS integralni dio, nema “tehničke, komercijalne i kadrovske kapacitete da obavlja poslove agenta registracije” koje ima preduzeće Me-Net, osnovano samo dva mjeseca prije nego što je postalo partner Vladi Crne Gore, onda bi se naša država nalazila u mnogo većim problemima nego što i najveći pesimista može zamisliti."

"Prije će biti da CIS i Univerzitet nemaju specifične relacije u odnosima sa ljudima iz vlasti, kakve gospoda iz Me-Neta očigledno imaju. Navode Ministarstva da partner Vlade nije i lokalna kompanija najbolje demantuju sami Ugovor i Aneksi, na kojima se nalaze potpisi Predraga Lešića u ime DoMena i Olega Obradovića u ime Me-Neta. Brojka od prodatih preko million domena je zaista velika, i to je, pored zasluge ovih svjetskih firmi, zasluga i atraktivnosti samog “.me” domena, o čemu govori činjenica da je u prva tri dana prodato 100 hiljada domena. Bilo bi interesantno da javnost sazna koliko je od prodatih preko million domena, realizovano aktivnostima visoko-kapacitetnog MeNet-a", ističe se.

Demokrate navode da ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje: kako je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, u ime Vlade Crne Gore, 24 jula 2012.. godine potpisao Aneks 2, kojim je produžio osnovni Ugovor za deset godina u trenutku kada nije bila u cjelosti izvršena finansijska obaveza od 13.200.000 € od strane DoMena prema državi?

"Prema izvještaju Ministarstva finansija, koji dostavljamo javnosti na uvid, u trenutku potpisivanja Aneksa DoMen je državi dugovao 1.507.243 eura, a na dan isteka osnovnog ugovora, taj dug iznosio je 563.867 eura", navodi se u saopštenju.

Demokrate su poručile Ministarstvu i ministru Lazoviću "da problem leži u protivpravnom privilegovanju kompanije Me-Net Olega Obradovića i Predraga Lešića kojima je, bez ikakvog valjanog razloga i potrebe, omogućeno da u petnaestogodišnjem periodu važenja ugovora, od države i svih njenih građana prisvoje više desetina miliona eura."

"Zaštita javnog interesa je cilj Demokrata, a ne predizborni marketing. Stoga, ponavljamo poziv, najprije stručnoj, a potom i ukupnoj demokratskoj javnosti da da svoj doprinos u sagledavanju ove problematike sa ciljem zaštite državnog interesa. Demokrate svakako očekuju i da će Specijalno državno tužilaštvo, u okviru sprovođenja postupka iz svoje nadležnosti, provjeriti stvarne prihode koji su ostvareni prodajom više od milion “.me” domena i tokove novca između Agenta registracije i Budžeta Crne Gore, kako bi na nesumnjiv način bio utvrđen ukupan iznos štete učinjene Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: