Vujanoviću kolege čestitale Dan državnosti

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić poželio je Vujanoviću dalji napredak države i njenih građana
66 pregleda 1 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.07.2016. 12:20h

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je, povodom Dana državnosti, primio čestitke od brojnih kolega.

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić poželio je Vujanoviću dalji napredak države i njenih građana.

“Iskreno vjerujem da ćemo zajedničkim zalaganjem nastaviti uspješnu saradnju i intenzivan rad na daljem sveobuhvatnom razvoju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje, kao i na jačanju saradnje u regionu, u cilju dobrobiti i bolje budućnosti naših država”, kaže se u čestitki, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Predsjednik Kine, Xi Jinping naveo je čestitki da se u posljednjim godinama dobro razvijaju kinesko-crnogorski odnosi.

On je dodao da je intenzivirana bilateralna razmjena na višem nivou, uzajamno političko povjerenje je stabilno i konsolidirano, a saradnja u svim oblastima postigla je pozitivan napredak.

“Veliku pažnju posvećujem razvoju kinesko-crnogorskih odnosa i želio bih zajedno sa Vama da nastojim da dalje otkrivamo potencijale saradnje dvije zemlje i da promovišemo prijateljske odnose i saradnju između Kine i Crne Gore i da se ona razvija sveobuhvatno i dublje sa ciljem donošenja koristi za oba naroda”, poručio je Xi Jinping.

Ruski kolega, Vladimir Putin naveo je u čestitki da Crnoj Gori želi mir, blagostanje i prosperitet.

Predsjednik Italije, Serđo Matarela kazao je da će ta država i dalje će podržavati evropski i evroatlanski put Crne Gore, kao faktora stabilnosti i sigurnosti na Balkanu i evropskom kontinentu.

On je uputio čestitke i povodom potpisivanja protokola o pristupanju Alijansi, navodeći da je to prvi i važan uspjeh, koji je postignut zahvaljujući napornom putu reformi koje Crna Gora odlučno sprovodi.

Njemački kolega, Joahim Gauk naveo je u čestitki da je Crna Gora umijela da povezuje konstruktivnu regionalnu politiku usmjerenu na pomirenje, s dosljednim evropskim i evroatlanskim kursom kojeg je držala i u burnim vremenima.

“Nedavni sporazum vlasti i opozicije o zajedničkoj pripremi parlamentarnih izbora važan je međaš na putu ka prevazilaženju političke polarizacije i dokaz je zrelosti mlade demokratije u Vašoj zemlji”, ocijenio je Gauk.

On je poručio da će Njemačka, kao pouzdan partner, i ubuduće podržavati Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, sa ciljem zajedničke budućnosti u miru, slobodi i blagostanju.

Dan državnosti Vujanoviću je čestitala i britanska Kraljica Elizabeta II i poželjela sreću i prosperitet narodu Crne Gore u predstojećoj godini.

Čestitke su uputili i predsjednici Hrvatske i Albanije Kolinda Grabar-Kitarović i Bujar Nišani, Papa Franjo, predsjednik Austrije Hajnc Fišer, Glavni Guverner Australije Peter Kosgrov, Predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i holandski kralj Viljem Aleksandar.

Čestitke su Vujanoviću uputile i kolege iz Slovačke Andrej Kiska, Švajcarske Johan Šnajder-Aman, Indonezije Joko Vidodo, Grčke Prokopios Pavlopulos, Indije Pranab Mukherji, Češke Miloš Zeman, k Estonije Tumas Handrik Ilves, Portugalije Marselo Rebelo de Sousa, Malte Maere Luiz Koleiro Preka, kao i car Japana Akihito i Generalna sekretarka međunarodne organizacije frankofonije Mikael Žan.

Bonus video: