DEFACTO: JUNSKO RASPOLOŽENJE CRNOGORSKIH BIRAČA

Za koaliciju "trojke" 26,1 odsto građana

Istraživanje je pokazalo da birači imaju većinski negativan utisak o svim partijama koje su ocjenjivane u upitniku
0 komentar(a)
Miodrag lekić, Žarko Rakčević, Ranko Krivokapić, Foto: Vijesti
Miodrag lekić, Žarko Rakčević, Ranko Krivokapić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 15.07.2016. 05:24h

Da su izbori održani u junu koalicija SDP - URA - Demos mogla je da računa na oko 26 odsto podrške. To je pokazalo terensko istraživanje koje je za potrebe SDP-a od 1. do 17. juna, na uzorku od 1038 građanina, sprovela agencija DeFacto.

Za trojnu koaliciju vjerovatno bi glasalo 15,9 odsto građana, dok bi za staj savez sigurno glasalo 10,2 odsto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo i da je velika većina birača SDP-a, URA i Demosa pozitivno ocijenila koordinaciju te tri partije i glasalo bi za tu koaliciju, da su partije izašle zajedno na izbore.

Na pitanje kako doživljavaju koordinaciju političkog djelovanja Demosa, SDP-a i URA, 80,8 odsto biračkog tijela te tri partije, koordinaciju je ocijenilo pozitivnom i veoma pozitivnom. Kada su u pitanju birači partije Miodraga Lekića, koordinaciju sa URA i SDP veoma pozitivnom i pozitivnom ocijenilo je 83,2 odsto glasača te partije. Birači SDP-a, njih 76,2 odsto, takođe su koordinaciju ocijenili veoma pozitivnom ili pozitivnom, dok je 82,1 odsto birača URA ocijenilo isto.

Vjerovatnost glasanja za koaliciju SDP, URA, Demos je praktično na istom nivou. Sigurno i vjerovatno bi za koaliciju Demos, SDP i URA glasalo 80,4 odsto birača Demosa, 76,2 odsto birača SDP-a i 79 odsto birača partije Žarka Rakčevića. To je ukupno oko 78,9 odsto birača, od kojih bi 45,1 glasalo sigurno za koaliciju.

Poželjnost tog saveza nagovijestio je lider SDP-a Ranko Krivokapić, koji je rekao da je SDP ničim ne uslovljava i da je ona dijelom već stvorena kroz prelaznu vladu.

Žarko Rakčević već duže iznosi stav da je njegova partija spremna za koaliciju sa građanskim opozicionim partijama. Lekić je, takođe, zagovornik šire koalicije, što je više puta javno saopštio. On je pokušao da o tome razgovara i sa Aleksom Bečićem, liderom Demokrata koji su već obznanili da idu sami na birališta i da ne žele da ulaze u koalicije.

Istraživanje je pokazalo da birači imaju većinski negativan utisak o svim partijama. O DPS-u pozitivan utisak ima 44 odsto ispitanika (29 odsto vrlo pozitivan, 15 odsto donekle pozitivan stav), dok negativno mišljenje o partiji Mila Đukanovića ima 47 odsto ispitanika (38 odsto ispitanika kazalo je da ima vrlo negativan utisak, a devet odsto donekle negativan utisak).

Pozitivan utisak o Demokratskom frontu ima 29 odsto ispitanika (11 odsto vrlo pozitivan, 18 odsto donekle pozitivan), a negativan 56 odsto ispitanika (35 odsto vrlo negativan, 21 odsto donekle negativan utisak).

O Demosu pozitivan utisak ima 34 odsto ispitanika (10 odsto vrlo pozitivan, 24 odsto donekle pozitivan) dok o Lekićevoj partiji negativan utisak ima 48 odsto građana (26 odsto vrlo negativan, 22 odsto donekle negativan utisak).

Pozitivan utisak o URA ima 29 odsto ispitanika (sedam odsto vrlo pozitivan, 22 odsto donekle pozitivan. Negativan utisak o URA ima 47 odsto građana (28 odsto vrlo negativan, 19 odsto donekle negativan utisak).

SDP je ostavio pozitivan utisak na 25 odsto ispitanika (šest odsto vrlo pozitivan, 19 odsto donekle pozitivan), dok negativan utisak o Krivokapićevoj partiji ima 57 odsto ispitanika (34 odsto vrlo negativan, 23 odsto donekle negativan).

Pozitivan utisak o Pozitivnoj ima 26 odsto ispitanika (5 odsto vrlo pozitivan, 21 odsto donekle pozitivan) dok negativan utisak o partiji Darka Pajovića ima 55 odsto građana Crne Gore (38 odsto vrlo negativan, 17 odsto donekle negativan. O SNP-u pozitivan utisak ima 29 odsto građana (devet odsto vrlo pozitivan, 20 odsto donekle pozitivan) dok negativan utisak ima 49 odsto ispitanika.O Demokratama pozitivan utisak ima 37 odsto ispitanika (11 odsto vrlo pozitivan, 26 odsto donekle pozitivan) a negativan utisak 41 odsto građana.

Pozitivno o Vladi izbornog povjerenja

Vladu izbornog povjerenja pozitivno je ocijenilo 41,2 odsto građana. Njih 24,5 ima uglavnom pozitivno mišljenje, dok veoma pozitivno mišljenje ima 16,7 odsto. Negativno mišljenje o vladi izbornog povjerenja ima svega 18,3 odsto građana, dok je ravnodušno 27,6 odsto ispitanika. Da je vlada izbornog povjerenja dovoljna garancija fer izbora smatra 41,5 odsto građana (17,1 odsto kaže da jeste u potpunosti, 24,5 odsto da uglavnom jeste). Da vlada sa opozicijom nije dovoljna garancija za održavanje fer izbora smatra 42 odsto ispitanika (22,8 odsto kaže da uopšte nije, 19,2 odsto da uglavnom nije).