"Simbol odličnih odnosa": Otvorena Crnogorska kuća u Beogradu

Srpski premijer i crnogorski predsjednik razgovarali su o potrebi bolje saobraćajne i energetske povezanosti dvije države
424 pregleda 13 komentar(a)
Filip Vujanović, Tomislav Nikolić, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Tomislav Nikolić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.07.2016. 16:02h

Odnosi između Srbije i Crne Gore su sadržajni i intenzivni, ocijenili su predsjednici dvije države, Filip Vujanović i Tomislav Nikolić, i zaključili da je otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu simbol odličnih odnosa i njihovog istorijskog trajanja. Vujanović je danas, tokom posjete Beogradu, razgovarao sa Nikolićem koji se, kako je saopšteno, založio za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dvije države, kao neizostavni element očuvanja trajne stabilnosti i napretka u regionu. Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao spremnost za jačanje međusobnog povjerenja i saradnje na svim nivoima, stavljajući u prvi plan ekonomsku i saradnju na velikm infrastrukturnim projektima, koji bi predstavljali element dodatnom približavanju dvije prijateljske zemlje. „Predsjednik Republike Srbije i predsjednik Crne Gore, ocjenjujući ukupne odnose između dvije bliske države sadržajnim i intenzivnim, zajednički su zaključili da je i današnje otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu simbol odličnih odnosa i njihovog istorijskog trajanja, kao najboljeg uloga u zajedničku evropsku budućnost“, kaže se u saopštenju.

Vujanović je razgovarao i sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije, Majom Gojković. Ona je, kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, čestitala crnogorskom predsjedniku Dan državnosti Crne Gore koji predstavlja i dan sjećanja na početak borbe protiv fašizma, što je, kako se dodaje, zajednička vrijednost koja spaja dvije države i njene građane. „Gojković je naglasila da Republika Srbija posvećuje veliku pažnju bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom i da je u tom smislu zainteresovana za unapređenje odnosa u svim oblastima, a posebno po pitanju zajedničkog prioriteta za članstvo u Evropskoj uniji“, kaže se u saopštenju. Gojković je u tom kontekstu napomenula da su građani Srbije na proteklim izborima još jednom potvrdili podršku reformskom kursu i evropskom putu Srbije. „Predsjednica Narodne skupština je takođe istakla da Srbija i Crna Gora dijele snažan interes za saradnju u okviru Berlinskog procesa, koji ima veliki značaj za proces evropskih integracija čitavog regiona, kao i mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.

Vujanović je, kako se navodi, naglasio je spremnost za dalje produbljivanje sadržajnih i intenzivnih odnosa dvije prijateljske države na svim nivoima, uz međusobno poštovanje i razumevanje. „U saradnji, kako je ocijenio, fokus treba staviti na ekonomiju i infrastrukturne projekte, imajući u vidu njihov poseban značaj za standard građana dviju bliskih država. Takođe, potcrtao je spremnost za jačanje bilateralnog partnerstva u kontekstu evropske perspektive cijelog regiona“, kaže se u saopštenju. U razgovoru je istaknuto da je uloga parlamenta značajna za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa. Vujanović je razgovarao i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a sagovornici su konstatovali su da postoji obostrani interes za unapređenje bilateralnih odnosa i snažniju saradnju dvije zemlje.

„S tim u vezi, očekuje se češća razmena posjeta zvaničnika Srbije i Crne Gore, čime će doprinijeti i Crnogorska kuća u Beogradu, koja će večeras biti otvorena“, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta. Srpski premijer i crnogorski predsjednik razgovarali su o potrebi bolje saobraćajne i energetske povezanosti dvije države kroz zajedničke infrastrukturne projekte, što bi, kako je saopšteno, doprinijelo njihovom ekonomskom napretku. „Vučić i Vujanović su istakli potrebu očuvanja regionalne stabilnosti i izričitu opredijeljenost Srbije i Crne Gore da time doprinesu napretku regiona Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: