Zanijer: Sporazum vlasti i opozicije dobar način za jačanje povjerenja

OEBS će, prema riječima Zaniera, nastaviti da pruža tehničku podršku Državnoj izbornoj komisji, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Skupštini i drugim institucijama
83 pregleda 1 komentar(a)
Darko Pajović, lambert Zanier, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, lambert Zanier, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2016. 15:30h

Sporazum između vlasti i opozicije dobar je način da se svi politički subjekti angažuju i da, nakon političke krize, počnu da rade zajedno kako bi se ponovo ojačalo povjerenje u političke snage Crne Gore, ocijenio je generalni sekretar OEBS-a, Lamberto Zanijer.

On je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsjednikom Skupštine Darkom Pajovićem, kazao da bi želio da vidi sve političke subjekte, iz vlasti i opozicije, da udruže političke snage ka održavanju uspješnih parlamentarnih izbora zakazanih za jesen.

Zanieri je naveo da će OEBS biti podrška tom procesu i da će danas biti uručen poziv za posmatranje izbora.

On će, kako je najavio, preporučiti Parlamentarnoj skupštini OEBS- a da obezbijedi dovoljan broj posmatrača koji bi pratili procese pripreme i sprovođenja izbora.

OEBS će, prema riječima Zaniera, nastaviti da pruža tehničku podršku Državnoj izbornoj komisji, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Skupštini i drugim institucijama.

“Ovo je proces u kojem smo svi zajedno i želimo da u narednom periodu dođemo u jednu fazu političke stabilnosti. To je u dugoročnom interesu svih građana Crne Gore”, poručio je Zanijer.

On je kazao da je sa Pajovićem razgovaro o dugoročnoj saradnji misije OEBS-a i crnogorksog parlamenta, i o njenoj važnosti.

Prema riječima Zanijera, biće nastavljena i saradnja sa Vladom Crne Gore i pružena podrška na duži period.

On je Crnoj Gori čestitao deceniju od obnove nezavisnosti i saopštio da će uspešna saradnja, ostvarena u tih deset godina, biti nastavljena i u budućem periodu.

Pajović istakao je da će misija OEBS-a i ove godine biti prisutna na izborima zakazanim za 14. oktobar, i da ta organizacija već deset godina podržava demokratske procese u Crnoj Gori.

On je kazao da je ponosan što je politika kriza u Crnoj Gori riješena bez međunarodnog učešća.

Pajović je rekao da će OEBS pružiti podršku radu Skupštine i Vladi izbornog povjerenja, čiji je glavni cilj održavanje fer i slobodnih izbora.

On je istakao da je Skupština veoma odgovorna u svom radu, što pokazuje formiranje jednog skupštinskog odbora a, kako je najavio, do kraja sljedeće sedmice biće formiran i drugi, koji će se baviti nadzorom predstojećih izbora.

“Vjerujem da ćemo svi biti svjedoci ostvarenja cilja koji smo postavili pred sobom, a to je da imamo politički stabilnu državu, koja snažno korača putem evropskih i evroatlanstkih integracija i u kojoj će izbori biti više demokratični, slobodni i fer”, poručio je Pajović.

Bonus video: