Izbori 16. oktobra i u tri opštine

Nakon objavljivanja datuma izbora za poslanike u Skupštini, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da će sve učiniti da na njima ne bude duplih birača
113 pregleda 5 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.07.2016. 06:24h

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 16.oktobra, dok će predsjednik države Filip Vujanović lokalne izbore u Budvi, Kotoru i Gusinju raspisati sljedeće sedmice i oni će biti u istom terminu, saznaju “Vijesti”.

Nakon objavljivanja datuma izbora za poslanike u Skupštini, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da će sve učiniti da na njima ne bude duplih birača, dok je Vuk Maraš (MANS) saopštio da Državna izborna komisija nije spremna za izbore, jer nema zaokružen pravni okvir.

Kolegijum Skupštine danas bi trebalo da razmatra da li će i do kada trajati direktni prenosi sjednica na RTCG. Prema informacijama “Vijesti” jedna od mogućnih opcija je da oni budu ukinuti, nakon što u “Službenom listu” bude objavljeno raspisivanje izbora. Kako će javni servis izvještavati biće utvđeno njegovim Pravilnikom, koji bi mogao biti donijet na sjednici Savjeta RTCG 26.jula ili ranije, potvrdio je “Vijestima” član Savjeta Goran Đurović.

Prethodni parlamentarni izbori održani su 14. oktobra 2012, kada i lokalni u Nikšiću, Budvi i Kotoru. U trci za državni parlament većinu je osvojila koalicija DPS-SDP- Liberalna partija koja je kasnije u taj savez primila i manjinske partije jer nije imala apsolutnu većinu. U međuvremenu su DPS i SDP raskinuli savez, a u vladajuću koaliciju ušla je i Pozitivna Crna Gora.

Takođe, nakon parlamentarnog dijaloga i višemjesečnih neformalnih pregovora DPS i opozicione trojke Demos, Građanskog pokreta URA i SDP-a potpisan je Sporazum o stvaranju uslova za održavanje slobodnih izbora na osnovu koga opozicija ima četiri ministra u Vladi, kao i funcionere u fondovima, upravama i lokalnim sekretarijatima za finansije. Smisao toga je da pokuša da DPS-u onemogući da korišćenjem državnih resursa obezbijedi pobjedu na izborima.

Ovaj put na spisku za održavanje izbora je i opština Gusinje, kojoj je Vlada na prošlonedjeljnoj sednici skratila mandat jer nije uspjela da usvoji budžet, čime je onemogućen rad lokalne vlasti.

Izbora neće biti u Nikšiću, iako su Demokrate Alekse Bečića izrazile očekivanje da će Vujanović raspisati i njih. Lokalna vlast u toj opštini funkcioniše nakon ponovljenih izbora pet mjeseci nakon 14.oktobra, pa vladajuća koalicija vjeruje da nema razloga da oni budu prije 2017.

Koalicija DPS-SDP-LP osvojila je apsolutnu vlast na tim ponovljenim izborima u Nikšiću, koji su održani zbog političke korupcije i to samo pet mjeseci nakon što je pobijedila opozicija.

Potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković rekao je juče da su obezbijeđeni svi preduslovi da predstojeći parlamentarni izbori budu fer i slobodni. „Obezbijeđeni su svi preduslovi da volja naroda bude

izražena na slobodan način, a da rezultate izbora učinimo nespornim sa svih aspekata“, rekao je Marković BIRN-u, čija partija je najavila samostalan ulazak u izbornu trku.

Međutim MANS je ocijenio da je sporno što je Vujanović Odluku o raspisivanju izbora donio iza zatvorenih vrata. Vuk Maraš je objasnio da je Državna izborna komisija nespremna.” MANS još od februara, prije održavanja testnih lokalnih izbora u Tivtu, pokušava da obezbijedi da DIK izmijeni podzakonska akta", kaže Maraš.

U Budvi DPS i Demokrate samostalno

Lokalni izbori u Budvi, biće po svemu sudeći održani kada i parlamentarni, jer u oktobru ističe četiri godine od kada je birana vlast u metropoli turizma. Lokalni izbori u Budvi održani su 14. oktobra 2012. kada je na vlast došla kolicija DPS – SDP i Librane partije. Međutim, prije godinu došlo je do raspada koalcije.

Prvo su skupštinska zasjednja počeli da bojkotuju liberali, koji se pune dvije godine ne pojavaljuju u lokalnom parlamentu, da bi u avgustu 2015. došlo do zvaničnog raspada koalicije DPS- SDP. U „pomoć“ DPS-u pristigli su odbjegli odbornici Pozitivne Crne Gore, njih tri , koji su omogućili prvo izbor novog gradonačelnika Srđe Popovića, a potom i rad Skupštine opštine, dajući većinu DPS-u u parlamentu.

Inače, lokalni DPS već uveliko je počeo predizborne aktivnosti, formirani su svi mjesni odbori, a agitovanje političkih aktivista na terenu, kao i po javnim preduzećima i ustanovama uveliko se sprovodi.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da će DPS, prvi put nakon deceneije i po izmjeriti svoje snage u Budvi samostalno. Do sada je to bilo u koalciji sa SDP-om. Sami na izbore će izaći i Demokrate, čiji je nosilac liste Dragan Krapović, dok u ostalim opozicionim partijama još čekaju šta će im političke centrale sugerisati.

Danilović: Neće biti duplih glasača, stiže pomoć iz Francuske

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, kazao je da resor koji on vodi nije spreman za izbore. Danilović ipak nije isključio mogućnost da će se to promijeniti.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova na današnji dan nije spremno za održavanje izbora. Da li će biti u naredna tri mjeseca – vidjećemo“, odgovorio je Danilović na pitanje poslanika da li misli da su se stekli uslovi za slobodne i fer izbore. Tokom rasprave o zakonima o ličnom imenu, putnim ispravama i matičnim registrima on je u Skupštini kazaoda će potpuno iskoristiti Afis sistem, koji treba da spriječi da građani imaju dupla dokumenta. Najavio je da će zbog toga u pomoć dovesti i inženjere iz Francuske, odakle je kompanija od koje je MUP nabavio ovaj sistem.

"Neće biti duplih glasača, znajte da smo sposobni da to obezbijedimo,” rekao je on.

Ministar je rekao da je birački spisak zapušten i da u njemu ima veliki broj preminulih. Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović rekao je da kolegijum predsjednika parlamenta treba da razmotri sve aspekte raspisivanja izbora.

Predsjednik parlamenta Darko Pajović složio se da će kolegijum imati dodatne konsultacije nakon raspisivanja izbora. Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da se u spisku i dalje nalaze štićenici Komanskog mosta, na šta je Danilović rekao da je nakon dodatnih i ponovljenih urgencija MUP dobio određeni broj tih lica i brisao osobe bez poslovne sposobnosti iz biračkog spiska.

Danilović je kazao da se iz biračkog spiska mogu brisati samo lica koja su potpuno izgubila poslovnu sposobnost, ne i lica koja su tu sposobnost izgubila djelimično. On je dodao da je MUP brisao određena lica nakon konsultacija sa zdravstvenim institucijama.

Bonus video: