Marković: Obezbijeđeni svi preduslovi da parlamentarni izbori budu fer i slobodni

Marković je naveo da je uložen je ogroman trud i rad predstavnika Vlade i Skupštine Crne Gore da se, u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR-a, unaprijedi zakonodavni i institucionalni okvir za sprovođenje izbora
67 pregleda 8 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2016. 17:01h

U Crnoj Gori obezbijeđeni su svi preduslovi da predstojeći parlamentarni izbori budu fer i slobodni, poručio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović raspisao je izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore koji će biti održani 16. oktobra.

On je saopštio da su svi izbori u Crnoj Gori, koji su održani nakon obnove crnogorske nezavinosti, od međunarodne zajednice ocijenjeni su kao fer i demokratski, i sprovedeni uz poštovanje fundamentalnih prava.

Marković je poručio da je uvjeren da će tako biti i sa predstojećim parlamentarnim izborima u oktobru.

„Obezbijeđeni su svi preduslovi da volja naroda bude izražena na slobodan način, a da rezultate izbora učinimo nesporim sa svih aspekata“, rekao je Marković BIRN-u.

Kako je kazao, uprkos dobrim ocjenama izbora od međunarodne zajednice, dio opozicione javnosti iskazao je nepovjerenje u tom kontekstu.

Marković je naveo da je uložen je ogroman trud i rad predstavnika Vlade i Skupštine Crne Gore da se, u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR-a, unaprijedi zakonodavni i institucionalni okvir za sprovođenje izbora.

Prema njegovim riječima, unaprijeđen je zakonodavni okvir kako bi se obezbijedila puna transparentnost biračkog spiska, osnažila kontrola identifikacije birača na biračkom mjestu, uvela snažnija kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

Marković je dodao da je izmijenjen sastav i struktura organa za sprovođenje izbora, i otvorena su vrata za kontrolu od nevladinog sektora.

“Posebno je važno što je ojačana Državna izborna komisija, dobijanjem novih nadležnosti, većim administrativnim kapacitetima i finansijskom podrškom”, ocijenio je Marković.

Kako je kazao, država je, pooštravanjem kaznene politike u zakonu, kao i formiranjem Agencije za sprečavanje korupcije i propisivanjem određenih obaveza Državne revizorke institucije u cilju kontrole finansiranja izborne kampanje, dodatno osigurala da sve eventualne neregularnosti budu svedene na minimum.

"A one koje se, ipak, dogode da budu procesuirane na efikasan način", dodao je Marković.

On je rekao da su napravili politički presedan u demokratskom svijetu i, u cilju jačanja međusobnog povjerenja i smanjenja tenzija koje su rasle u javnosti, vrata Vlade otvorili opoziciji.

“Opoziciji smo omogućili da sa mjesta ministara, pomoćnika ministra, direktora i drugih važnih mjesta uvjere da su njihovi dosadašnji politički porazi bili posljedica njihove slabe ponude koju su iznosili pred birače, a ne, kako su isticali, zloupotreba državnih resursa od vlasti”, zaključio je Marković.

Bonus video: