Demokrate pozvale Vujanovića da raspiše izbore u Podgorici

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj pozdravio je apel Demokratske Crne Gore, da Vujanović "poštuje zakone koji su usvojeni u Skupštini Crne Gore"
94 pregleda 10 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Neven Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.07.2016. 12:47h

Demokratska Crna Gora pozvala je predsjednika države Filipa Vujanovića da, zajedno sa parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe u oktobru, raspiše i lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada Podgorica i skupštine opština Golubovci i Tuzi.

Na konferenciji za novinare Demokrata saopšteno je da je Vujanović bio dužan da raspiše lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada Podgorica i Skupštine opština u sastavu Glavnog grada do 22. aprila.

Funkcioneri te stranke Neven Gošović i Štjefan Camaj kazali su da ta obaveza predsjednika Crne Gore jasno proizilazi iz četiri zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, o izmjeni i dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi i o izmjeni Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Ti zakoni su, podsjećaju Demokrate, usvojeni 28. decembra prošle godine.

"U vezi sa prethodnim, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore i pozvao ga da, zajedno sa parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe u oktobru, raspiše i lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada Podgorica i Skupštine opština u sastavu Glavnog grada, Golubovci i Tuzi“, saopšteno je na konferenciji.

Demokrate su poručile da će, ukoliko Vujanović bude izbjegavao raspisivanje lokalnih izbora u Glavnom gradu, upoznati "sve sa domaćih i inostranih adresa sa nepoštovanjem Ustava i zakona od strane predsjednika države".

"I inicirati pokretanje postupka u Skupštini Crne Gore za razrješenje Vujanovića sa funkcije Predsjednika države zbog povrede najvišeg pravnog akta - Ustava“, saopšteno je iz te partije.

Đeljošaj: Vujanović da poštuje zakone

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj pozdravio je apel Demokratske Crne Gore, da Vujanović "poštuje zakone koji su usvojeni u Skupštini Crne Gore".

"15. aprila sam uputio pismo Vujanoviću u kojem sam tražio da poštuje zakon i raspiše izbore za opštine u okviru Glavnog grada Tuzi i Golubovci. Nažalost, Vujanović odbija da poštuje zakone usvojene u Skupštini i isti su i dalje mrtvo slovo na papiru, jer predsjednik Crne Gore krši zakon. Dalje, Vujanović, u odgovoru zašto ne poštuje zakon, samo mi je poslao pismo, u kojem navodi da on poštuje zakon i u prilog prosljeđuje mišljenje zajednica opština, koje je nepotpisano i samo u naslovu stoji da dolazi iz zajednica opština. Tvrdim da ovoliku neozbiljnost predsjednika države, koja će brzo biti i NATO članica, teško objasniti", naveo je Đeljošaj u saopštenju.

Dodaje da njegova saznanja, od članova predsjedništva zajednica opština govore da oni nikada nijesu zauzeli zvaničan stav po tome i da je zbog toga nepotpisan stav i poslat.

"O svemu ovome sam i na sjednici Skupštine upoznao javnost. Svakako, ukoliko predsjednik države, nema kapaciteta da protumači zakone, nego trebaju neke druge institucije da ga savjetuju u tumačenju zakona pokazuje neodgovornost obavljenja jedne takve funkcije. Mislim da je predsjednik, u izvršavanje partijskih naloga, pokušao da se krije iza nepotpisanog stava zajednice opština. Pridružujem se apelu Demokratske Crne Gore, Vujanoviću poštujte zakone koje je usvojila Skupština Crne Gore. Ovih dana je zvanična Crna Gora bila za stolom najdemokratskih država svijeta, nemojte brukati NATO savez da im se pridružuje članice, gdje predsjednik države ne poštuje zakone", zaključuje se u saopštenju Đeljošaja.

Bonus video: