Lekić: Priznaćemo samo regularne izbore

Naš stav je javno saopšten još na dan završne faze političke korupcije, dakle izbora predsjednika parlamenta. Đukanović je najavio poništavanje parlamenta onom demagoško - programskom rečenicom o “diktaturi” skupštine svodeći je sada već na najniži mogući nivo
95 pregleda 45 komentar(a)
Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Ažurirano: 24.06.2016. 05:52h

Ako izbori budu regularni, priznaćemo rezultat. Ako ne budu regularni - naravno da ih nećemo priznati, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je u razgovoru za “Vijesti” rekao da se u mnogim slučajevima zloupotreba koje su predstavnici opozicije koji učestvuju u kontroli državnih organa predstavili javnosti ne radi samo o sumnjama, već o dokumentovanim analizama i predmetima. Lekić je dodao da postoje opstrukcije u radu opozicionih predstavnika, ali da to za njega nije neočekivano.

Kako doživljavate vašu partiju, opozicionu ili vladajuću s obzirom na to da ste dio Vlade izbornog povjerenja? Imate li problema sa tim što ste dio sistema i što ćete preuzeti odgovornost za izborni rezultat koji može biti predmet izborne krađe?

Građanima je jasno da je Demos opoziciona stranka. Po svemu, od programskih ciljava do svakodnevnog djelovanja. U leks specijalisu precizno piše da je vlada sastavljena od predstavnika vlasti i opozicije. Demos je, dakle, i suštinski i formalno opozicija, i to ozbiljna opozicija, i zato nam građani ukazuju značajno povjerenje. I povodom izbornog rezultata, sve je jasno. Ako izbori budu regularni priznaćemo rezultat. Ako ne budu regularni - naravno da ih nećemo priznati.

Da li ste zadovoljni radom ministara i funkcionera opozicije koji su ušli u državne institucije, da li mislite da su oni napravili neki učinak tokom ovih mjesec dana?

Za ovo kratko vrijeme djelovanja opozicionih predstavnika u institucijama je išlo prema našim očekivanjima. Ima i opstrukcija u konkretnom djelovanju opozicionih predstavnika, ne neočekivano. Počelo se odgovorno uz dosljedno poštovanje principa javnosti, sa vidljivim rezultatima, primarno u kontrolnoj sferi, sa čime se gotovo svakodnevno upoznavaju naši građani. Da podsjetim, naš cilj nije da popravljamo sistem, već da ga demontiramo, i to na onim mjestima gdje se ne poštuje zakon.

Opozicioni ministri i pojedini direktori izašli su u javnost sa sumnjama u zloupotrebe državnih resursa. Da li će one biti na neki način dokumentovane i upućene tužilaštvu?

U mnogim slučajevima se ne radi samo o sumnjama, već o dokumentovanim analizama i predmetima. Oni slučajevi koji budu za tužilaštvo ići će tužiocima. U toku je i izmjena Krivičnog zakona, na bazi ranije potpisanog Političkog dogovora, kojom će se povećati nadležnosti Specajalnog tužilaštva u oblasti sankcionisanja izbornih neregularnosti.

Da li mislite da je to korak naprijed u stvaranju uslova za slobodne izbore, ili je prerano govoriti o tome?

Sasvim sigurno je to korak naprijed. Istina, čeka nas još mnogo posla. Sistem falsifikovanja izbora, kao dio falsifikovanja realnosti, na žalost i na bruku Crne Gore jeste bio planski razvijan. Zato se međunarodne adrese, prije svega Evropska unija kritički bave ovim pitanjem. Do te mjere da je Đukanović bio pod međunarodnim pritiscima da prihvati ovu prelazno-tehničku vladu. Ona treba da omogući regularnije izborne uslove, kao pretpostavku za demokratsku tranziciju vlasti. Znamo da građani većinski podržavaju naše napore za fer izbore. Dakle, zajedno, uz do kraja probuđenu građansku svijest, možemo ostvariti demokratske promjene na oktobarskim izborima.

Najveći kritizer ulaska u vladu dijela opozicije su kolege iz DF-a, koje vam nijesu dale ni dan šanse. Neki su lično vas kritikovali, žaleći zbog podrške u predsjedničkoj kampanji. Iako se čuju ocijene da time idu na ruku DPS-u, oni tvrde suprotno?

Najbolje će građani procijeniti i donijeti sud o svemu tome. Inače, repertoar, sve jedno sa koje strane on dolazio, tabloidne ili političke - politikantskih diskvalifikacija i primitivno izricanih kleveta, uvreda, javnih neistina - zaslužuje prezir. Proklamovana je sloboda govora, pa ostaje i svakom pravo da komentariše društvene tokove riječima koje izabere, riječima kojima prikazuje i svoje lice. Mi smo koncentrisani na smjenu DPS-a na sljedećim izborima, uz želju da ka tom cilju udružimo opozicione snage. Da prije svega ozbiljnošću zadobijemo povjerenje građana. Zato će Demos njegovati kolegijalne odnose saradnje sa svima koji se okupljaju oko tog cilja i hoće da opoziciono, međusobno korektno, sarađuju.

Između ostalog, ponavlja se da vama upravlja američka ambasada.

To je jedna od kolosalnih gluposti, i naravno laži. Isti karakter, iz sindroma balkanskog špijuna i podvaljivanja drugom, imaju izmišljotine da Demosom upravljaju Udba, masoni, mediji, vojne organizacije i ko sve ne. Demos ima dobru i uravnoteženu saradnju sa diplomatskim predstavnicima. A odgovorno i javno izjavljujem da kontaktiram u jednakoj mjeri, dakle jednako vremenski i u sadržaju, sa grčkim, francuskim, američkim, ruskim, austrijskim, češkim itd. ambasadorima.

Kako će Demos učestvovati u radu parlamenta, kojim rukovodi predsjednik partije koja je pod sumnjom za političku korupciju. Institucije se moraju poštovati, ali se time i legitimiše ta korupcija?

Naš stav je javno saopšten još na dan završne faze političke korupcije, dakle izbora predsjednika parlamenta. Đukanović je najavio poništavanje parlamenta onom demagoško - programskom rečenicom o “diktaturi” skupštine svodeći je sada već na najniži mogući nivo. Zbog obavljene političke korupcije i time srozavanja paralmenta Demos pretežno neće učestvovati u radu njegovih tijela, izuzev kada se bude govorilo i glasalo o posebno važnim ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Bonus video: