Pajović: Članstvo u NATO istorijski iskorak za Crnu Goru

Pajović je podsjetio da je Crna Gora je u protekle četiri godine pregovora sa Evropskom unijom (EU) otvorila 22 pregovaračka poglaljva, od čega su dva već privremeno zatvorena, i da se do kraja godine očekuje otvaranje bar još par poglavlja
23 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Kabinet predsjednika skupštine
Darko Pajović, Foto: Kabinet predsjednika skupštine
Ažurirano: 23.06.2016. 15:21h

Članstvo u NATO je istorijski, kulturološki i civilizacijski iskorak za Crnu Goru, ocijenio je predsjednik Skupštine Darko Pajović u obraćanju poslanicima albanskog parlamenta.

Poslanici albanskog parlamenta jednoglasno su danas ratifikovali protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Pajović je kazao da članstvo u NATO predstavlja čvrstu opredjeljenost Crne Gore za zapadni sistem vrijednosti i okrenutost ka zapadnoj civilizaciji.

“Samim tim, buduće članstvo u NATO je potvrda da se država kreće u pravom pravcu, da smo pokrenuli sprovođenje sveobuhvatnih društvenih refomi, posebno u oblasti vladavine prava i jačanju institucija”, rekao je Pajović.

Kako je naveo, upravo taj važan zajednički kriterijum, vladavina prava, dokaz je da se evropske i evroatlantske strukture međusobno dodiruju i dopunjuju, “i da predstavljaju dvije strane istog lica današnje zapadne Evrope”.

Pajović je podsjetio da je Crna Gora je u protekle četiri godine pregovora sa Evropskom unijom (EU) otvorila 22 pregovaračka poglaljva, od čega su dva već privremeno zatvorena, i da se do kraja godine očekuje otvaranje bar još par poglavlja.

“Siguran sam da će i Albanija uskoro otvoriti pregovore o pritupanju EU, i time dobiti dodatni podsticaj za nastavak započetih sveobuhvatnih reformi. A Crna Gora, kao dobar susjed i prijatelj, spremna je da podijeli svoja iskustva iz procesa vođenja pregovora s EU”, poručio je Pajović.

On je naglasio da posebnu ulogu u odnosima dvije države imaju manjinski narodi.

“Albanci u Crnoj Gori su oduvijek bili lojalni građani Crne Gore, i to su dokazali 2006. godine kada su dali veliku podršku suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori, a to pokazuju i do dana današnjeg svojim doprinosom u stvaranju moderne, evropske i građanske Crne Gore”, naveo je Pajović.

On je zahvalio Albaniji na kontinuiranoj podršci u procesu pristupanja NATO-u i na gostoprimstvu.

Bonus video: