Građanski savez: Predsjednik SO Herceg Novi kažnjava političke neistomišljenike

Predsjednica Kluba odbornika Građanskog saveza Jovana Šijačić kazala je da je “ponašanje ispoljeno kroz donijetu odluku, ne samo da vrijeđa dostojanstvo kažnjenih i birača koji stoje iza njih, već ozbiljno narušava civilizacijski ugled Opštine Herceg Novi i Crne Gore"
4 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.06.2016. 15:00h

Građanski savez ocijenio je nezakonitom odluku predsjednika SO Herceg Novi Andrije Radmana da novčano kazni deset odbornika opozicije zato što su odbili da se izjasne prilikom glasanja o JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Turističkoj organizaciji grada.

Radman je kazao da “kažnjenim” neće biti isplaćena jednomjesečna nadoknada koju primaju kao odbornici.

"Da ste vi i oni koji su vas podržali, prelistali poslovnik o radu Skupštine i pročitali odredbe o održavanju reda na sjednici, utvrdili bi ste da tamo nije predviđena vrsta novčane sankcije. Jasno je rečeno, da predsjednik Skupštine u interesu održavanja reda na sjednici može izreći: opomenu, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice, i to ove dvije posljednje sankcije tek pošto dva puta opomenuo nedisciplinovanog odbornika”, navodi se u današnjem pismenom obraćanju Građanskog saveza Andriji Radmanu.

U pismu, koje je potpisala predsjednica Kluba odbornika Građanskog saveza Jovana Šijačić, navodi se da je “ponašanje ispoljeno kroz donijetu odluku, ne samo da vrijeđa dostojanstvo kažnjenih i birača koji stoje iza njih, već ozbiljno narušava civilizacijski ugled Opštine Herceg Novi i Crne Gore, a uz to i neposredno podriva nastojanje Crne Gore, da se ispune uslovi iz poglavlja 23. i 24. na njenom ulasku u EU”.

Iz Građanskog saveza pojašnjavaju da neglasanje o kome je riječ nije bilo motivisano nastojanjem da se naruši red na sjednici, već činjenicom, da je predsjednik SO “naglo prekinuo raspravu u slučajevima koji su razmatrani i da su za opredjeljenje odbornika nedostajale činjenice.

"Gospodine Predsjedniče, da bi se nastala situacija završena na nivou stepena bruke koja je ostvarena donjetom “kaznenom odlukom” prema političkim neistomišljenicima iz sastava manjine u jednom demokratskom društvu ispravila, zahtjevamo da u roku od 25 dana od dana donošenja predmetne odluke, predložite skupštini opštine donošenje odluke o povlačenju odluke o kažnjavanju odbornika usvojenu na sjednici dana 07.06.2016", navodi se u saopštenju. ”

Iz Građanskog saveza poručuju da će ukoliko predsjednik SO Andrija Radman ne povuče odluku o kažnjavanju odbornika, pokrenuti upravni spor za njeno poništenje, a u koliko im ne budu isplaćena pripadajuća naknada, pokrenuće parnični postupak, pred nadležnim sudom.

Bonus video: