Slovačka u utorak ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi

U saopštenju se navodi da je Hloben upoznao Pajovića sa planom slovačkog parlamenta da na sjednici zakazanoj za sjutra ratifikuje Sporazum o pristupanju Crne Gore u NATO
75 pregleda 1 komentar(a)
Darko Pajović, Roman Hloben, Foto: Skupština.me
Darko Pajović, Roman Hloben, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 13.06.2016. 15:39h

Parlament Slovačke će Sporazum o pristupanju Crne Gore Alijansi ratifikovati sjutra, saopštio je amabsadaor te države u Podgorici, Roman Hloben u razgovoru sa predsjednikom Skupštine, Darkom Pajovićem.

Hloben se, kako je saopšteno iz Skupštine, zahvalio na prijemu i čestitao Pajoviću na izboru, kako je rekao, jako odgovorne funkcije predsjednika parlamenta.

U saopštenju se navodi da je Hloben upoznao Pajovića sa planom slovačkog parlamenta da na sjednici zakazanoj za sjutra ratifikuje Sporazum o pristupanju Crne Gore u NATO.

"Slovački ambasador informisao je Pajovića i o predstojećem slovačkom predsjedavanju Evropkom unijom (EU), naglasivši da što se Slovačke tiče politika proširenja EU nema alternativu, te naveo da će i u narednom periodu nastaviti da čvrsto podržava evropske integracije Crne Gore i regiona", kaže se u saopštenju.

Hloben je istakao slovačko - crnogorske odnose više nego prijateljskim i predložio formiranje grupe slovačko-crnogorskog prijateljstva kako bi se saradnja i komunikacija dvije države dodatno intenzivirala.

"Ambasador je zaključio da je Crna Gora i dalje lider u regionu u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i da smo za deset godina svoje nezavisnosti postigli puno uspjeha i stekli međunarodni kredibilitet, pokazavši da probleme možemo i znamo rješavati u okviru institucija sistema", ističe se u saopštenju.

Pajović je, kako se navodi, zahvalio Hlobenu na čestitki povodom imenovanja i riječima podrške.

On je sagovornika informisao o planu aktivnosti koje je već pokrenuo u Skupštini, čiji je cilj vraćanje kursa zakonodavne vlasti koji joj pripada.

“U vezi sa tim, predsjednik je naveo da će Skupština tokom naredna dva mjeseca raditi ubrzanim tempom i u produženom radnom vremenu s ciljem da se što veći broj pravnih akata koji su trenutno na čekanju u skupštinskoj proceduri nađu na dnevnom redu zasijedanja prije godišnjih odmora u avgustu”, navodi se u saopštenju.

Pajović je, govoreći o procesu pristupanja Crne Gore Alijansi, naveo da će se ove sedmice na agendi Skupštine naći i novi Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO.

“Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO još jedna je potvrda opredjeljenja Crne Gore”, kazao je Pajović, dodajući da je namjera poslanika bila da se tom Rezolucijom pošalje dodatni impuls ubrzanom procesu ratifikacije Sporazuma o pristupanju.

Pajović je, kako se navodi, kazao da je zadovoljan bilateralnim odnosima Crne Gore i Slovačke.

On je poručio da se nada da će se kontinuitet dobrih odnosa zadržati, a tamo gdje je to moguće i dodatno unaprijediti i produbiti.

“Na toj liniji, preuzeuo je obavezu iniciranja osnivanja parlamentarne grupe prijateljstva sa Slovačkom", dodaje se u saopštenju.

Podsjećajući na veliku prošlogodišnju donaciju Slovačke crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u opremanju policijskih jedinica, Pajović se zahvalio na značajnoj razvojnoj pomoći te države i kontinuiranoj podršći u sprovođenju vanjskopolitičkih ciljeva – EU i NATO”.

Pajović je, kako je saopšteno, poželio puno uspjeha Slovačkoj u sprovođenju zacrtanih ciljeva u predstojećem polugodišnjem predsjedavanju Savjetom EU.

On je rekao da se nada da će ta država, shodno svom dosadašnjem stavu po pitanju politike proširenja, zadržati politiku otvorenih vrata za Crnu Goru i ostale države u procesu pristupanja Uniji.

"Predsjednik je naglasio da je svjestan težine slovačkog zadatka u održavanju politike otvorenih vrata EU u ovom periodu kada se Evropa suočava s migracijskom krizom i neizvjesnošću oko britanskog referenduma o članstvu u EU, ali je istakao da je to najefikasniji pristup EU prema državama Zapadnog Balkana, koji vodi završetku stabilizacije našeg regiona", kaže se u saopštenju.

Bonus video: