Pajoviću penzija poslije 4 mjeseca vlasti, Marović je gubi

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije usvojenom prošle godine, pravo na povlašćene penzije imaju šef parlamenta, premijer, predsjednik i to prije ispunjavanja uslova utvrđenih propisima kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje za sve ostale građane
0 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.06.2016. 05:20h

Novoizabrani predsjednik parlamenta Darko Pajović izborom na tu funkciju stekao je pravo na povlašćenu penziju iako će predsjedavati Skupštinom samo do izbora u oktobru.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije usvojenom prošle godine, pravo na povlašćene penzije imaju šef parlamenta, premijer, predsjednik i to prije ispunjavanja uslova utvrđenih propisima kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje za sve ostale građane.

Pajović će tako za nešto više od četiri mjeseca na funkciji predsjednika parlamenta imati pravo na penziju čija je osnovica neto zarada koju ima šef parlamenta u momentu kada tadašnji ili bivši funkcioner odluči da se penzioniše.

Pajoviću bi neto zarada trebalo da bude oko 2.000 eura, koliko je imao i doskorašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, čija je neto plata u aprilu iznosila 2.222 eura.

"Javnim funkcionerima penzija iznosi 65 odsto utvrđene osnovice, uvećane za 2 odsto za svaki dalji navršetak godine penzijskog staža" navodi se u Zakonu o sprečavanju korupcije. Prema Zakonu, iznos penzije ne može biti veći od 85 odsto osnovice za penziju. To znači da Pajović ima pravo na penziju najmanje od oko 1.300 eura, a ako ima najmanje deset godina staža, mogla bi mu biti i 1700 eura. Pajović je u aprilu zaradio 1.433 eura.

Ove odredbe u zakon su ubačene amandmanima poslanika DPS-a Željka Aprcovića, koji su usvojeni bez rasprave u skupštinskim odborima, nakon rasprave o zakonu u načelu i prije konačnog izjašnjavanja poslanika.

Po zakonu, pravo na ovakvu penziju imaju Filip Vujanović, Momir Bulatović, Milo Đukanović, Igor Lukšić, Ranko Krivokapić, Svetozar Marović i Vesna Perović, i porodice pokojnih Željka Šturanovića i Rista Vukčevića. Zakon propisuje da pravo na povlašćenu penziju imaju javni funkcioneri koji su funkciju obavljali od 1992. godine, ili članovi njihove porodice.

Poslije priznanja krivice, Marović će ostati bez penzije

Bez prava na povlašćenu penziju mogao bi da ostane Svetozar Marović. Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da bez prava na ovakvu penziju ostaju funkcioneri koji su pravosnažno osuđeni za korupciju i organizovani kriminal.

"U slučaju da javni funkcioner bude pravosnažnom sudskom odlukom proglašen krivim i kažnjen po zakonu za krivična djela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala gubi stečeno pravo na penziju ostvarenu po ovom zakonu," navodi se u Zakonu.

Marović je sa specijalnim tužilaštvom potpisao sporazum kojim je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe u Budvi, uz višemilionsku štetu. Sporazum treba da potvrdi sud.

Bonus video: