Vujanović: Neohodno unaprijeđenje ekonomske saradnje Crne Gore i Malte

On je dodao da je na taj način postignut vidljiv rezultat, ali da je on i dalje daleko od maksimuma
75 pregleda 2 komentar(a)
Filip Vujanović, Mari Luiz Koleiro Preka, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Mari Luiz Koleiro Preka, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 08.06.2016. 16:16h

Ekonomsku saradnju Crne Gore i Malte neophodno je unaprijediti u više oblasti, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović i dodao da su stvoreni svi potrebni uslovi za poboljšanje povezanosti između dvije države.

On je na Poslovnom forumu Crne Gore i Malte, koji je okupio 100 privrednika u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG), kazao da postoje bliski i sadržajni odnosi između te dvije države, ali da rezultati ekonomske saradnje ipak nijesu na zadovoljavajućem nivou.

„Ovakve susrete treba iskoristiti u cilju unaprijeđenja ekonomske saradnje. Za to smo stvorili maksimalne uslove, ali rezultati nijesu na nivou željenog“, naveo je Vujanović.

Kada su u pitanju obezbijeđeni uslovi za ekonomsku saradnju, on je podsjetio na brojne ugovore koji su zaključeni između Crne Gore i Malte.

„Zaključili smo najvažnije međudržavne ugovore, među kojima su ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, zaštiti i promociji investicija, o saradnji u zdravstvu i medicinskim univerzitetima kao i u turizmu i obrazovanju i memorandum o ekonomskoj saradnji“, precizirao je Vujanović.

On je dodao da je na taj način postignut vidljiv rezultat, ali da je on i dalje daleko od maksimuma.

„Privredna saradnja Crne Gore i Malte u tržišnoj razmjeni je na vrlo niskom nivou. Trgovačka razmjena postoji između kompanija koje nijesu na vrhu reputacije“, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, ni u turizmu nije ostvarena turistička razmjena na zadovoljavajućem nivou, zbog odsustva dobre avio konekcije.

„Neophodno je obezbijediti bolju poslovnu konekciju između Malte i Crne Gore kroz angažovanje državne avio kopmanije i low cost kompanija“, ocijenio je Vujanović.

Kada su u pitanju ulaganja, u Crnoj Gori je, prema riječima Vujanovića, zabilježeno oko 39 miliona eura investicija iz Malte, koje su uglavnom predstavljale pojedinačne biznis inicijative.

„Raduje nas sjajna investicija na Možuru, odnosno izgradnja vjetrogeneratora, u vrijednosti od 80 miliona eura, čiji je završetak planiran do kraja naredne godine. Jasno je da kroz jednu investiciju već ostvarujemo bolju ekonomsku povezanost u odnosu na prethodni period“, naveo je Vujanović.

On smatra da je neophodno da crnogorsko tržište predstavi ponudu Malti, kao potencijalni okvir za nastavak ekonomske saradnje sa Crnom Gorom.

„Mislim na Luku Bar i slobodnu carinsku zonu, na regionalni vodovod, turističku ponudu na prostorima bivših vojnih objekata, naročito na sjeveru, kao i na zdravstveni turizam. To može poslužiti kao dobra osnova za izgradnju ekonomske saradnje“, poručio je Vujanović.

On smatra da je potrebno stvoriti okvir i garanciju za realizaciju tih projekata, kao i da treba iskoristiti širok prostor kvaliteta i visokog nivoa ekonomije Malte.

„Državna politika će biti dobar okvir za realizaciju takve saradnje i maksimalno će je ohrabriti i podržati“, rekao je Vujanović.

Predsjednik Malte, Marie Louise Coleiro Preca, je saopštila da će forum otvoriti vrata novim poslovnim saradnjama crnogorskih i malteških privrednika, što će doprinijeti boljoj ekonomskoj saradnji te dvije države.

„Forum predstavlja priliku za države da razvijaju sveobuhvatne odnose i saradnju, kao i doprinos budućoj ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Malte. Predstavnici poslovne zajednice su tu kako bi produbili postojeće veze i odnose i ostvarili nove“, kazala je Preca.

Ona smatra da su crnogorska i malteška privredna komora aktivno djelovale u cilju unaprijeđenja trgovinske razmjene između dviju države.

„Potpisivanje Sporazuma o saradnji iz 2010. godine predstavlja potencijal za privrednu saradnju. I ubuduće ćemo raditi na daljem produbljivanju naših odnosa u cilju prosperiteta, čime ćemo postići zajedničke ciljeve“, rekla je Preca.

Malta predstavlja, kako je navela, jednu vrstu kapije za mogućnosti koje postoje u Mediteranu i drugim zemljama, a na sličan način i Crna Gora može postati kapija za Balkan.

„Crna Gora može predstavljati mjesto gdje će se sastajati privrednici i preduzetnici, povezivati poslovanje za podsticanje ekonomskog rasta, što će doprinijeti kvalitetu života građana“, kazala je Preca.

Sektori u kojima je potrebna podrška Malte i zajednička saradnja su, kako je dodala, logistika, pomorski poslovi, finansijske usluge, građevinska industrija, informacijska tehnologija (IT), kao i turistička infrastruktura.

„Crnogorska Vlada će dobiti našu podršku i za ekonomsku diverzifikaciju, s obzirom na to da taj sektor predstavlja pokretača raznovrsnosti“, poručila je Preca.

Ona tvrdi da ekonomski prosperitet i razvoj crnogorske i malteške privrede može da obezbijedi implementaciju svih ciljeva održivog razvoja, napretka i rasta.

Potpredsjednik Privredne komore Malte, Tonio Casapinta, je kazao da današnji forum predstavlja šansu da se dobri odnosi između dvije zemlje podignu na veći nivo.

„Pravo je vrijeme da se formalizuju odnosi između naše dvije komore, na osnovu sporazuma koji će poslužiti kao okvir za blisku saradnju“, poručio je Casapinta.

On je dodao da forum treba da omogući direktniju saradnju sa crnogorskim kompanijama.

„U ekonomsko viziji smo identifikovali određene sektore koji predstavljaju najbolji prostor za prosperitet. Partnerstva zemalja predstavljaju veoma važan segment kada je u pitanju proizvodnja hrane, građevinski sektor, turizam, zaštita životne sredine i energetski sektor“, rekao je Casapinta.

On je kazao da je sektor finansijskih usluga prvi korak pridruživanju EU i da je to glavna snaga malteške ekonomije.

„U toj oblasti treba imati dobro obučene i kvalifikovane pojednice i obezbijediti povoljni poreski sistem“, ocijenio je Casapinta.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković je saopštio da ostvareni ekonomski odnosi Crne Gore i Malte na polju trgovinske razmjene nijesu na zadovoljavajućem nivou, iako Malta predstavlja jednog od rijetkih partnera sa kojima Crna Gora ostvaruje suficit u robnoj razmjeni.

On je kazao da bi za PKCG bilo od velikog značaja iskustvo Malte u korišćenju mehanizama za podsticanje ekonomskog razvoja i implementaciji standarda u procesu harmonizacije sa EU.

„Sporazum o saradnji Malte i Crne Gore predstavlja kvalitetnu osnovu za unaprijeđenje ukupnih ekonomskih odnosa te dvije zemlje“, naveo je Mijušković.

On je dodao da je turizam važan dio posebne komplementarnosti ekonomja Cnre Gore i Malte, jer nudi prostor za prenos znanja i iskustva.

„Širok prostor mogućnosti za saradnju nudi i oblast energetike, gdje je učinjen korak naprijed zaključivanjem Ugovora o izgradnji vjetrogeneratora sa malteškom kompanijom Enemalta“, zaključio je Mijušković.

Malta pomogla da Crna Gora postigne uspjeh na putu ka EU

Malta je Crnoj Gori pružila snažnu ekspertsku pomoć, značajno olakšala pristup fondovima Evropske unije (EU) i pomogla da postigne uspjehe u evropskim integracijama, ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.

On je danas u rezidenciji na Cetinju dočekao predsjednicu Malte, Mari Luiz Koleiro Preka, koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Ovu posjetu doživljamo dvostruko. Kao snažan pokazatelj bliskosti naših odnosa i kao dobru šansu da dalje unaprijedimo naše odnose u onim oblastima u kojima postoji prostor za unapređenje“, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare.

Vujanović je rekao da su iskazali zajedničko zadovoljstvo izvanrednom komunikacijom predsjednika Vlada dvije zemlje, ministarstava i dva parlamenta.

„Takođe da iskažemo zadovoljstvo da uspjeh koji smo ostvarili u ekonomskoj saradnji, posebno za sjajan projekat vjetroelektrane na Možuri, koji će do kraja iduće godine izvjesno biti završen“, kazao je on.

To je, prema riječima Vujanovića, važan projekat ne samo zbog njegove vrijedne finansijske konstrukcije i iznosa od oko 80 miliona eura, nego i zbog jasnog pokazivanja spremnosti da dvije Vlade i dvije države u oblasti ekonomije ohrabre saradnju.

„Bila je ovo prilika da iskažem maksimalno poštovanje Malti za podršku i pomoć Crnoj Gori na putu njenih evropskih integracija. Malta nam je pružila snažnu ekspertsku pomoć i značajno olakšala pristup fondovima EU i veoma pomogla da Crna Gora postigne uspjehe evropskih integracija koje imamo“, naveo je Vujanović.

Preka je, kako je saopštila, sigurna da će saradnja samo jačati. „Važnost koju Malta pridaje na tješnju saradnju sa Crnom Gorom, i unapređenje naših odnosa koji postoje je sasvim izvjesno“.

„Potvrdili smo posvećenost daljoj saradnji razmjenom posjeta na najvišem nivou tokom proteklih mjeseci, posjetama naših predsjednika vlade. Takođe potvrdili smo svoju saradnju potpisivanjem Sporazuma u oblasti nauke i tehnologije, kao i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju u oblasti zdravstva i ekonomije“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, predsjedavanje Malte EU 2017. godine pružiće dodatne šanse za produbljivanje prijateljstva i olakšavanje crnogorskog učešća u porodici naroda EU koja se sve više širi.

„Na taj način bićemo još više u mogućnosti da zajedno učestvujemo u ekonomskim i društvenim projektima, da unaprijedimo zajedničke interese u duhu solidarnosti. Iako su istoriji i kultura Malte i Crne Gore različite, zajedničko je to što dijelimo jedan osjećaj odlučnosti i upornosti“, navela je Preka.

Ona je rekla da je povod njene posjete upravo da istraže kako mogu iskoristiti šanse se pružaju i kako se mogu pretočiti u opipljivu saradnju i partnerstvo.

„Nalazimo se na ovom mjestu kako bismo istražili konkretni potencijal kako da realizujemo naše napore u sferi biznisa, kako da osiguramo prosperitet i kako da i jedni i drugi narodi od toga imaju koristi. Takođe želim da iskoristim ovu priliku da narodu Crne Gore čestitam desetu godišnjicu nezavisnosti“, kazala je Preka.

Kako je rekla, nezavisnost je dokaz da su Crnogorci ostali privrženi vrijednostima integriteta nezavisnosti, slobodarstva, svojoj istoriji, što stvara jedan čvrst temelj za budućnost.

„Crna Gora izgrađuje svoju infrastrukturu i jaku ekonomiju i Malta je ponosna što zajedno sa Crnom Gorom radi na postizanju tog uspjeha. Inspirativno je i primijetiti da malteške investicije na ovom prostoru predstavljaju značajan dokaz naše posvećenosti o očuvanju naše sredine, postavljajući kao prioritet čiste i obnovljive izvore energije, šaljemo jasnu poruku naše obaveze da čuvamo našu sredinu uz naravno ubiranje plodova ekonomskog rasta“, dodala je Preka.

Ona je kazala da moraju nastaviti da izgrađuju takve inicijative, da se ujedinjuju u različitim vještinama, resursima i sposobnostima ljudi i država.

„Na taj način unaprijedićemo već postojeću trgovinsku razmjenu i investicije koje se realizuju između naših poslovnih zajednica i naših zemalja. Uvjerena sam da će obje naše zemlje nastaviti da teže postizanju društvenog i ekonomskog dobrostanja i unapređenju kvaliteta života i pojedinaca i zajednice u našim državama“, dodala je Preka.

Na pitanje novinara kako se saradnja i partnerstvo u budućnosti mogu realizovati da Crna Gora i Malta budu i dalje prijatelji, a ne da postanu takmaci, predsjednica Malte kazala je da će se buduća saradnja temeljiti na istraživanju novih tržišta i omogućavanja pristupa novim tržištima na prostoru Balkana sa jedne strane, i na prostoru Evrope i šire sa druge strane.

„Upravo koristim ovu priliku i to je svrha naše posjete i razlog zbog koga je sa nama jedna velika biznis delegacija. Razlog je što želimo da upravo identifikujemo i prepoznamo one oblasti koje nam pružaju opipljivu motivaciju za dalju saradnju“, kazala je ona.

Vujanović smatra da Crna Gora i Malta nikada neće biti takmaci.

„Mi ćemo uvijek biti samo prijatelji koji će partnerski sarađivati. Postoji širok prostor naše saradnje i mi smo tu da taj prostor istražimo i ohrabrimo saradnju državnih organa i kompanija i ljudi iz biznisa kako bi se dvije države snažnije povezale“, kazao je on.

Malta će, dodao je, u vremenu svog predsjedavanja u EU biti snažan promoter podrške Crnoj Gori za evropske integracije, što je važno za Crnu Goru i za države Balkana.

„U tom smislu mi promovišemo regionalnu saradnju kao vrijednost dvije regije Mediterana i Balkana, i nalazimo da naša saradnja predstavlja jedan od snažnih temelja dobrih odnosa dva regiona. Zato našu budućnost vidim kao budućnost prijatelja i partnera koji će biti posvećeni korišćenju zajedničkih prostora saradnje“, kazao je Vujanović.

Bonus video: