Kabinet Vujovića: Sjednice Vlade da budu otvorene za javnost

U obrazloženju zahtjeva za otvorenu Vladu navodi se da mediji, kao predstavnici javnosti Crne Gore, imaju pravo da prisustvuju raspravama i donošenju odluka koje se tiču direktno njihovog života, standarda i budućnosti
6 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Vlada Crne Gore
Milorad Vujović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.06.2016. 09:35h

Kabinet potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića podnio je danas zahtjev da sve sjednice Vlade budu otvorene za javnost, osim za tačke koje su označene stepenom tajnosti.

Kako je saopšteno, Kabinet Vujovića je taj zahtjev podnio kao priređivač, na zajednički predlog opozicije o kojem je diskutovano na prethodnoj sjednici Vlade.

U obrazloženju zahtjeva za otvorenu Vladu navodi se da mediji, kao predstavnici javnosti Crne Gore, imaju pravo da prisustvuju raspravama i donošenju odluka koje se tiču direktno njihovog života, standarda i budućnosti.

„Otvorenost za javnost tražimo za sve sjednice i sve tačke dnevnog reda osim za tačke koje su označene stepenom tajnosti“, kaže se u zahtjevu.

Navodi se da javnost Vlade ne može podrazumijevati samo objavljivanje materijala sa sjednica na sajtu Vlade.

„Zato što može doći do raznih formulacija, neadekvatnog prenošenja stavova članova Vlade, a i javnost nema tačan uvid i informaciju o određenim odlukama i izvještajima, zakonima i drugom materijalu objavljenom na sajtu Vlade“, pojasnili su iz kabineta Vujovića.

Kako su naveli, otvorenost vlasti uključuje transparentnost i participaciju kao dva osnovna elementa.

„Vlada treba da razvije kulturu otvorene vlade koja ohrabruje građane da se uključe u procese donošenja odluka“, kaže se u zahtjevu.

Navodi se da Vlada, takođe, treba građanima da stoji na usluzi „i primakne im ideale otvorene Vlade 21. Vijeka“.

„Otvorenu Vladu zahtijevamo imajući u vidu mnogobrojne koristi koje primjena standarda otvorene vlasti donosi građanima, najprije kroz unaprjeđenje pružanja javnih usluga, veću pristupačnost organa državne uprave te na kraju i veće povjerenje javnosti kao ključnog činioca održivog ekonomskog i socijalnog razvoja“, naveli su iz kabineta Vujovića.

Otvorena Vlada, kako su kazali, takođe podrazumijeva mnogo veću odgovornost za iskazane stavove i izgovorenu riječ članova Vlade na otvorenim sjednicama.

„Podsjećamo da je prije par godina ova Vlada najavljivala da će učiniti javnim svoje sjednice, ali se u međuvremenu od toga odustalo, te mi zahtijevamo da se to sada učini“, dodaje se u zahtjevu.

Bonus video: