Makri: Brojne mogućnosti za saradnju Crne Gore i Argentine, najrealnije u agroindustriji

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je istakao da Crna Gora izuzetno poštuje prijateljstvo između dvije države, kao i činjenicu da u Argentini postoji brojna i uspješna crnogorska zajednica, što je realna osnova za dobru saradnju i međusobno razumijevanje
58 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2016. 18:36h

Mogućnosti za saradnju Crne Gore i Argentine su brojne, a najrealnija je u agroindustriji, poručio je argentinski predsjednik, Maurisijo Makri.

Premijer Milo Đukanović je, drugog dana posjete Buenos Airesu, nakon svečanog dočeka na trgu San Martin, razgovarao u Casa Rosadi s Makrijem.

Makri je, kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose s javnošću, istakao da veoma cijeni mogućnost produbljivanja veza.

On je ocijenio da izuzetnu povoljnost predstavlja to što u njegovoj državi ima migranata iz cijelog svijeta, i naveo da je crnogorska zajednica u Argentini druga po brojnosti u svijetu.

„Sve to može biti lijepa početna tačka saradnje u fazi kada mi ovdje tražimo mogućnost da razvijamo zemlju“, rekao je Makri.

On je kazao da je agroindustrija najrealnija mogućnost za razvoj saradnje s Crnom Gorom.

Đukanović je istakao da Crna Gora izuzetno poštuje prijateljstvo između dvije države, kao i činjenicu da u Argentini postoji brojna i uspješna crnogorska zajednica, što je realna osnova za dobru saradnju i međusobno razumijevanje.

„Savez crnogorskih zajednica Latinske Amerike, koji je upravo formiran može dati dodatni podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa sa Argentinom i drugim zemljama ovog regiona. Činjenica da smo otvorili ambasadu i da imamo tri počasna konzulata dovoljno svjedoči o ozbiljnosti našeg odnosa kada je u pitanju saradnja dvije zemlje“, ocijenio je Đukanović.

On je pozdravio i namjeru argentinskog parlamenta da formira Grupu prijateljstva s Crnom Gorom. Kako je istakao, vjeruje da će Crna Gora znati da koristi sve kanale za jačanje veza u obostranom interesu.

“Potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji tokom ove posjete, kao i planirano jačanje ugovorne baze predstavlja značajan podstrek u tom pravcu”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako se dodaje, podržao inicijativu Makrija za utvrđivanje konkretnih mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede, uz konstataciju da Crna Gora može biti i destinacija za plasman argentinskih proizvoda na evropsko i okolna tržišta.

Makri se saglasio da postoji puno mogućnosti za saradnju i rekao da Crna Gora može predstavljati dobra vrata za Evropu.

"Visoki sagovornici su razmijenili i informacije o aktuelnim procesima u Crnoj Gori i Argentini", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: