Lukšić: Mir i bezbjednost su odgovornost svih

On je ukazao na značaj većeg angažovanja mladih u Ujedinjenim nacijama i najavio da će ukoliko bude izabran, njegov zamjenik biti žena
55 pregleda 3 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2016. 10:43h

Kandidat Crne Gore za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Igor Lukšić ocijenio je da je međunarodna saradnja od ključnog značaja i ukazao na opasnost od sve češćih epidemija.

„Najveći izazov je izostanak razvoja, jer kroz razvoj mi možemo da osiguramo mir i bezbjednost“, rekao je Lukšić na debati u Londonu, na kojoj su učestvovali i njegovi protivkandidati Vuk Jeremić i Antonio Gutereš.

Lukšić je naglasio da je neophodno postaviti okvir za razvoj svakog dijela svijeta i ocijenio da se novac donatora mora efikasno koristiti.

„Mir i bezbjednost su odgovornost svih, moramo da radimo zajedno“, poručio je Lukšić.

Upitan o položaju žena u svijetu, Lukšić je rekao da je za iskorijenjivanje nasilja nad ženama potrebno uspostaviti nove instrumente koji bi bili pravno obavezujući.

Lukšić je ukazao na važnost ratifikovanja Pariskog protokola i njegovog adekvatnog finansiranja.

On je ukazao na značaj većeg angažovanja mladih u Ujedinjenim nacijama i najavio da će ukoliko bude izabran, njegov zamjenik biti žena.

Lukšić je izrazio rezervu prema povećanju budžeta UN i ukazao na važnost uspostavljanja boljeg balansa u finansiranju.

Jeremić je ocijenio da UN u ovom trenutku imaju previše slabu strukturu da bi se suočile sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama u svijetu, poput ISIS.

On je rekao da mu je namjera da bude snažan zagovornik ljudskih prava i predloži stvaranje snaga za brzo djelovanje, kako bi se spriječili genocidi i masovni zločini.

Jeremić smatra i da UN nisu uspjele da dopru do finansijera iz privatnog sektora, kako bi finansirale svoje projekte.

Gutereš je ocijenio da veća pažnja mora da bude na prevenciji sukoba i jačanju mandata mirovnih snaga UN.

Gutereš je odbacio tvrdnju da su UN previše glomazne, ocjenjujući da se akcenat mora staviti na efikasnost.

Prema Twitter nalogu organizatora, sva trojica kandidata saglasni su da se pripadnici mirovnih misija osumnjičeni za teške zločine moraju pozivati na odgovornost i da bi o tome trebali da odlučuju nezavisni tribunali.

Bonus video: