Pajović: Svi mi kojima je Crna Gora u srcu moramo da budemo budni

Novoizabrani predsjednik Skupštine je kazao da je Crna Gora danas sa jedne strane mnogo drugačija nego što je bila 21. maja 2006. godine, a sa druge strane, kao da se ništa promijenilo nije
123 pregleda 106 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 03.06.2016. 16:35h

Deset godina je značajan jubilej koji ima važno simboličko značenje za sve nas koji volimo Crnu Goru i doživljavamo je kao svoju i jedinu domovinu, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović na svečanoj sjednici na Cetinju povodom desetogodišnjice od obnove nezavisnosti.

"Prije 10 godina, 21. maja 2006 godine građani Crne Gore su na demokratski organizovanom referendumu, jasno i nedvosmisleno poslali poruku da žele samostalnost koja jeste izraz autentičnih istorijskih težnji svih naroda koji žive u Crnoj Gori, a koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju domovinu. Meni je lično, kao građaninu i patrioti, taj dan ostao urezan kao najznačajniji datum u novijoj istoriji Crne Gore. Danas, kao političaru novije generacije i kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ovaj datum ima još uzvišenije i važnije značenje. Ne samo da sam sa njim kao patriota identifikovan, nego i kao nosilac važne državne funkcije osjećam dodatnu obavezu i odgovornost da čuvam i jačam sve tekovine 21. maja, dana kada je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost", kazao je Pajović.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Crne Gore je rekao da je deset godina nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora je mnogo drugačija nego što je bila 21. maja 2006 godine.

"Drugačija je jer je obezbijeđena politička stabilnost, ojačane su evropske i NATO integracije, a dokazali smo da možemo kao samostalna država da opstanemo, i da se razvijamo. I danas, poslije deset godina, na žalost, postoje politički akteri koji referendum tretiraju kao veliku istorijsku grešku. Kao iskreni patriota, ja imam potrebu, a kao nosioc visoke državne funkcije obavezu i odgovornost da pošaljem jasnu poruku da će svi njihovi napori u pokusaju poništavanju nasleđa nezavisnosti Crne Gore ostati bezuspješni. Ovo ne zato što ja ili bilo ko smatra tako, već zato što je većinska Crna Gora patriotska i u uvjerenju da je državna samostalnost tekovina koju moramo očuvati zarad opšteg dobra i budućnosti generacija koje dolaze", rekao je on.

U prethodnih deset godina je, prema riječima Pajovića, "pored svekolikog napretka, bilo i određenih grešaka koje su potencijalno ugrožavale državnu stabilnost".

"Ove greške su prepoznate i priznate, kako od strane domaćih političkih aktera, tako i od strane međunarodne zajednice i njihovih predstavnika. Na ove greške smo svi dobronamjerno ukazivali. Politička elita koja je vodila našu zemlju u tih deset godina se nekada promtno a nekada manje aktivno odnosila prema tim problemima. U svakoj situaciji kada su ove greške ispravljane, demokratija i državna nezavisnost je jačala, a uvijek kada bi vladajuća elita ostajala nijema na opravdane zahtjeve građana, to je slabilo političku stabilnosti i tekovine nezavisnosti", kazao je on.

Prema riječima Pajovića, "najveća vrlina jeste da učimo iz istorijskih grešaka".

"Ove, i slične, istorijske greške nas uče da ne možemo biti jaki ako ne radimo na sebi i ne popravljamo ono što ne valja. Crna Gora je mozda teritorijalno mala, ali i velika da na principima pune ravnopravnosti, u njoj uvijek ima mjesta za sve nacije, sve vjere, i sve građane, bez obzira na njihovu ideološku ili bilo koju drugu pripadnost i orijentaciju. Iskreno se nadam da smo u prethodnih deset godina naučili da moramo da jačamo, a ne da slabimo demokratiju. Vjerujem da smo naučili da moramo da pravimo, a ne da rušimo mostove između ljudi. Jednako sam uvjeren da smo naučili da bježanje od problema te probleme čini samo većim, a ne manjim. Najviše od svega sam uvjeren, a poslednja politička dešavanju u Crnoj Gori to pokazuju, da smo naučili da moramo da spajamo na prvi pogled nespojivo, a sve zarad zajedničke dobrobiti, političke stabilnosti, i budućnosti građana i države", rekao je Pajović.

Crna Gora je mala, ali ponosna zemlja, dodao je on.

"U njoj ima puno mudrih ljudi. Mudrost je osobina koju smo naučili od svojih predaka, a koja je naslijeđena iz najtežih vremena kada su se naši očevi i djedovi borili za identitet, integritet i dostojanstvo. Oni su svojom mudrošću nama ostavili šansu da unapređujemo našu zemlju, a naša je odgovornost da budemo makar jednako mudri da nastavimo da unapređujemo Crnu Goru. Oni koji nemaju odnos prema svojoj prošlosti, ne mogu imati odnos ni prema svojoj budućnosti. Stoga je naša generacijska obaveza da se pozovemo i da prizovemo mudrost naših predaka, da prihvatimo njihov amanet, i da se svim snagama borimo da jačamo crnogorski autentični identitet i državni integritet", rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Nakon deset godina, kako je kazao, Crna Gora je, prema tome, očuvala i ojačala nezavisnost koju je stekla 21. maja.

"Međutim, složićemo se, da je trenutak u kome svi možemo sa sigurnošću reći da je crnogorska nezavisnost nesporna, još uvijek relativno daleko. Političke podjele, koje sam pomenuo, još uvijek ugrožavaju našu političku stabilnost. To znači da svi mi kojima je Crna Gora u srcu moramo da budemo budni, i ne smijemo da gubimo vjeru i razum, kao što i ne smijemo potcijeniti sve one koji žele da izgubimo sve ono što smo ostvarili 21. maja. Crna Gora danas sigurno koraca na putu evroatlantskih integracija. Da bi uspješno nastavili tim putem, koji je pravi i jedini, moramo se dodatno suočiti sa izazovima. Ključni izazovi jesu razvoj demokratije i institucija, borba protiv negativnih ekonomskih tredova, borba protiv socijalne izolacije i pauperizacije, i borba za političku stabilnost", rekao je on.

Pajović je kazao da na tim principima svi moraju da istraju, kako bi generacijama koje dolaze ostavili bolju, ljepšu i uspješniju Crnu Goru.

"Pozivajući se na mudrost naših predaka, u to ime ja pozivam sve dobronamjerne građane Crne Gore i njihove političke predstanvike, da se konačno uzmemo u pamet, da se ujedinjavamo, a ne razjedinjavamo, da budemo vrijedni i odlučni u ostvarivanju svih postavljenih ciljeva, kako jednog dana našu djecu i unuke ne bi bio strah da će izgubiti svoju državu. Samo na taj način steći ćemo pravo da i oni nas, kao njihove pretke, zovu mudrim, i da nas veličaju na način na koji mi veličamo svoje pretke", kazao je Pajović.

Bonus video: