Pajović: Trenutak je da dođe do deblokade Skupštine

On je rekao da mu je jako poznato da postoje predstavnici naroda koji imaju drugačije političke stavove od njega
56 pregleda 54 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2016. 06:43h

Novoizabrani predsjednik Skupštine Darko Pajović kazao je da izbor na mjestu predsjednika parlaenta doživljava kao veliku obavezu i odgovornost.

On je kazao da izbor doživljava i kao afirmaciju politike koju predstavlja kao predsjednik Pozitivne Crne Gore.

"Skupštinska rasprava, kao i sva događanja uoči i nakon 27 janura, kada je Pozitivna uslovila podršku Vladi nam ukazuje da još uvijek u ovom zakonodavnom tijelu, kao i u čitavoj Crnoj Gori, imamo veoma različita mišljenja o tome ko smo, i u kom pravcu treba da se krećemo. U tom kao i u današnjem vremenu, nažalost, pokazalo se da svi mi imamo malo sluha za stavove drugih i drugačijih, te da imamo samo snažno osjećanje lojalnosti prema vlastitim ideološkim slikama i vizijama", kazao je Pajović u sinoćenjm obraćanju u nakon izbora za predsjednika parlamenta.

Pajović je dodao da različitosti u mišljenju jesu biće demokratije.

"Ali da bi demokratija bila živa i za narod korisna, svi moramo da naučimo da slušamo jedni druge, a ne samo da ubjeđujemo jedni druge u ispravnost našeg političkog i ideološkog stanovišta. To se jednostavno zove dijalog, a dijalog uključuje dvije strane, onog koji šalje i onog koji prima informaciju. Kao predsjednik Skupštine, učiniću sve što je u mojoj moći da osnažim dijalog. U interesu je svih građana da u ovom uzvišenom domu, ne samo da kažemo šta mislimo, nego i da saslušamo šta nam drugi govore", rekao je Pajović.

Novoizabrani predsjednik Skupštine je kazao da su svi u parlamentu voljom naroda izabrani da predstavljaju građane.

"U periodu koji je iza nas, priznaćete, bilo je narativa i nastupa koji nisu predstavljanje autentičnog glasa naroda, već je prije to bilo predstavljanje ličnih stanovišta. Ja želim da u vremenu u kome ja budem rukovodio ovim tijelom napravimo napredak i učinimo sve da ne unižavamo ugled Skuštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Crne Gore. Poštovane kolegenice i kolege, naša zemlja se nalazi, još uvijek, u relativno ranoj fazi razvoja demokratije. Demokratija u autoritarnim kulturama uvijek nailazi na dodatne prepreke koje moramo prevazići. Naše društvo jeste autoritarno, i ta karakteristika naše kulture jeste prepeka razvoja demokratije. Upravo se ova karakteristika naše kulture najviše može vidjeti u debatama i raspravama, a Parlament je najvažnije mjesto gdje se te debate i rasprave dešavaju. Demokratija i njen razvoj, nije prema tome, samo razvoj institicija, već je i napredak u pogledu jačanja demokratske političke kulture. Institucije, novi zakoni, odbori, agencije i sve slične prakse neće dati potreban zamajac u razvoju demokratije ako u tim institucijama, odborima i agencijama rade i rukovode ljudi koji su u svojim glavama nedemokratski orijentisani. Drugim riječima, kao što svi iskazujemo potrebu da se naše društvo mora mijenjati, jednako svi moramo i iskazivati potrebu da se sami mijenjamo u pravcu jačanja demokratske političke kulture. Želim da Vam najavim da ću ja upravo u duhu ovih riječi učiniti sve da ojačam integritet Skupštine koja treba biti predvodnik u uspostavljanju kulture dijaloga i tolerancije", rekao je Pajović.

On je dodao da svaka institucija ima svoj istorijat.

"Taj istorijat je sastavni dio bića te institucije. Tako i ova Skupština ima svoj istorijat koji je u velikoj mjeri definiše. Želim da Vam kažem da mi je u potpunosti jasno biće ove Skupštine, s obzirom na istorijat koji je karakteriše. No, istovremeno Vam želim reći da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se određene prakse koje ne idu u prilog niti autoritetu ove institucije, niti ugledu naše države u očima građana i predstavnika međunarodne zajednice, suzbijaju i onemoguće. Svi mi moramo da razumijemo da je zajednička odgovornost slika koju šaljemo i građanima i čitavom svijetu, a koja se formira na osnovu načina na koji na ovom mjestu međusobno razgovaramo i donosimo odluke. Smatram da nam je zajednički cilj da ovu sliku učinimo ljepšom i boljom. Onaj koji nema taj cilj, taj ne cijeni niti svoju državu niti građane koje predstavlja. Nemam nikakvih iluzija da takvi poslanici postoje, ali želim da im poručim da oni ne trebaju imati nikakvih iluzija da ću odgovorno i u skladu sa svojiim ingerencijama, kao predsjednik Skupštine takva ponašanja suzbijati. Ovo, dakle, ne govorim da bih prijetio ili ugrožavao bilo čiju slobodu govora, već kažem da je uz njihovu i našu dobru volju, sasvim moguće izraziti vlastite stavove i zadovoljiti standarde demokratije, a istovremeno očuvati i lično dostojanstvo kolega, i dostojanstvo ovog uvaženog doma. Ako sistematski jedni drugima narušavamo dostojanstvo, zajedno ćemo narušiti integritet Skupštine, a to je nešto što nije dobro niti za razvoj demokratije, niti za građane i državu Crnu Goru. Dakle, ja sam uvjeren da nam je svima ovo zajednički zadatak. Svi koji se sa mnom slažu o ovom zajedničkom zadatku, imaće u meni iskrenu podršku", rekao je Pajović.

On je rekao da mu je jako poznato da postoje predstavnici naroda koji imaju drugačije političke stavove od njega.

"Svi stavovi, koji ne narušavaju ustavne kategorije državnog integriteta i političkog poretka, su ne samo dozvoljeni, nego i dobrodošli. Prema tome, neka svi moji politički neistomišljenici ne brinu da ću predsjedavanjem ovim tijelom onemogućiti da oni slobodno izražavaju svoje stavove", rekao je Pajović.

On je kazao da ne može dozvoliti dvije stvari.

"Prvo, neću dozvoliti ad hominem argument i napade na integritet ličnosti kolega. Oni koji imaju ovakve namjere moraju da razumiju da, kao što oni sami predstavljaju građane, isto tako i ovi drugi koji su predmet njihovih uvreda, jesu predstavnici naroda. Drugim riječima, uvrede i lični napadi nisu samo lični, nego su i atak na građane koje poslanici predstavljaju. Dakle, niko nema prava da vrijeđa građane Crne Gore, niti se u ovom domu nalazi toga radi. Naprotiv, on ima obavezu na dostojanstveno izražavanje političkih stavova, i glasanje-neglasanje po savjesti i partijskim kriterijumima. Drugo, neću dozvoliti kršenje Ustava, pravnih akata i poslovnika o radu Skupštine. Ja nisam pisao ove zakonske akte, to ste radili vi u prethodnom sazivu. Možda su ti akti dobri, možda i nisu, ali nije na meni da sudim, već je na meni da ih primjenjujem. To se zove pravna država, a Skupština u tome treba da prednjači s obzirom da je najviše zakonodavno tijelo u zemlji", rekao je Pajović.

Novoizabrani predsjednik Skupštine je rekao da je svima jasno u kom političkom trenutku se nalazimo, i kakav politički proces je otpočeo 27 januara.

"Imamo jednu novu Vladu sa oročenim ciljevima u kojima učestvuje i vlast i opozicija. Ova Vlada ima zadatak da pospješi izborni proces prije svega. Na nama, kao zakonodavnoj vlasti, jeste da podržimo ali i da opominjemo i predvodimo Vladu u ovom procesu. S obzirom da je značaj ciljeva nove Vlade nesporan, apelujem da mi kao parlament preuzmemo svoj dio odgovornosti i damo aktivan doprinos u pravcu realizacije ovih ciljeva. Što se parlamenta tiče, svi znamo da parlament, usled svih političkih dešavanja u prethodnim mjesecima, nije efektivno obavljao svoju ključnu zakonodavnu funkciju. Usled toga, kao što vam je poznato, imali smo, praktično, blokadu parlamentarnog rada. Sada je trenutak da dođe do deblokade, a usled zaostatka i kašnjenja, mislim da nam je svima jasno da moramo brzo i efikasno da rešavamo stvari, donosimo odluke i zakone koji su na čekanju. Računam da svi ovaj dio odgovornosti dobro razumijemo, te imate obećenje sa moje strane da ću kao predsjednik ovog tijela učiniti sve što je u mojoj moći kako bi pospješio efikasnost u ovom smislu", rekao je Pajović.

On je na kraju zahvalio na podršci i onih koji su glasali za njegov izbor, ali i onih koji to nisu učinili jer su imali svoje razloge.

"Jednako, i jedne i druge pozivam na saradnju, odogovrnost, profesionalan i dostojanstven odnos prema građanima koje predstavljamo. Stoga Vas prvi put sa ovog mjesta kao predsjednik Skupštine toplo i iskreno pozdravljam i želim Nam uspješan rad u mjesecima koji su pred nama", zaključio je Pajović.

Bonus video: