Vučinić: Ne bojim se Đukanovića i njegovih kerbera

Predsjedavajući Milutin Simović je kazao da o prestanku poslaničkih funkcija treba obavijestiti Državnu izbornu komisiju kako bi se popunila ta poslanička mjesta i obezbijedilo da parlament radi u punom kapacitetu
0 komentar(a)
premijerski sat, Foto: Screenshoot
premijerski sat, Foto: Screenshoot
Ažurirano: 31.05.2016. 17:44h

Premijerski sat u parlamentu, u okviru kojeg predsjednik Vlade Milo Đukanović odgovara na pitanja poslaničkih klubova je počeo.

Novinarskim ekipama nije dozvoljeno snimanje početka sjednice u sali.

Reagovao je poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović koji je zahtijevao da se sjednica prekine.

Poslanici Demokratskog fronta napustili su skupštinsku salu, ali su ostavili transparente na kojima između ostalog piše "Nije samo MArović krao", "Ko je prebio Mija Martinovića", "Crna Gora carstvo korupcije i organizovanog kriminala", "Odakle ti milioni Đukanoviću, dokaži da nisi lopov"...

Vučinić je želio da sazna na šta je Đukanović mislio kada mu je tokom verbalnog sukoba sa poslanicima DF-a 13. maja u Skupštini rekao "Vučiniću, ti ćeš mi posebno platiti! Tebi, tebi ću dat!".

"Prijetio mi je glasno i ozbiljno. Pozivam da on te prijetnje ostvari na jedan pošteni crnogorski tradicionalni način. Ako hoće ja sam spreman. Ako premijer to misli da uradi preko njegovih kerbera po noći spreman sam i na to, ali to neće biti dobro ni za premijera. Ne bojim se ja vas ni najmanje", rekao je Vučinić.

I šef poslaničkog kluba SDP-a, Džavid Šabović, imao je zamjerke jer njegovo pitanje postavljeno Đukanoviću nije objavljeno na sajtu Skupštine.

Šabović je pitao Đukanovića da li će jedan od najviših zvaničnika DPS-a Svetozar Marović zbog učešća u višemilionskim malverzacijama biti isključen iz vladajuće partije ili će možda biti unaprijeđen.

Njegovo pitanje, kako je obrazložio predsjedavajući Milutin Simović, nije bilo u skladu s Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da će Simović ući u političku istoriju kao neko ko je dozvolio da Skupština Crne Gore "danas izgleda kao parlament Sjeverne Koreje".

Đukanović danas neće odgovoriti na pitanje poslanika Demokratskog fronta Janka Vučinića jer je Simović odbio da ga uvrsti.

Emilo Labudović iz DF je naveo da je Simović parlament "srozao na najniže grane".

"Vi ste ovdje da štitite parlament, a ne lik i djelo gospodara i da širite atmosferu straha", rekao je Labudović.

Ostala pristigla pitanja tiču se protesta DF-a, zdravstva i radova na auto-putu i putu Cetinje - Budva.

Poslanica Jelisava Kalezić želi od ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da sazna šta preduzima kako bi zaštitio vlasnike zemlje u Buljarici.

Ona ima pitanje i za ministra zdravlja Budimira Šegrta, a zanima je koliko iznosi ukupan dug u zdravstvenom sistemu za prva tri mjeseca 2016. i da li je on manji ili veći u odnosu na isti period 2015. Ako dobije precizan odgovor, biće poznato koliki je dug svake od zdravstvenih institucija.

Pitanje za Šegrta ima i poslanica Pozitivne Azra Jasavić. Nju interesuje koje mjere njegovo ministarstvo može preduzeti kako bi se poboljšali uslovi za liječenje oboljelih od autizma.

Poslanika SNP-a Srđana Milića zanima koji su razlozi nepoštovanja rokova za završetak radova na putu Cetinje - Budva i da li u radovima učestvuju firme koje su ranije radile istu dionicu, a njihovi radovi se “pokazali nekvalitetnim”. Na ovo pitanje se nadovezuje i pitanje poslanika Pozitivne Gorana Tuponje.

Đukanović: Evidentan je kontinuirani pad stope kriminaliteta u Crnoj Gori

Djelovanje organizovanih kriminalnih grupa mora biti u vrhu prioriteta institucija nadležnih za sprovođenje zakona, a saradnja zasnovana na povjerenju, prije svega tužilaštva i policije, neophodna je za potpuni uspjeh, poručio je premiejr Milo Đukanović.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, pitao je premijera o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori na početku glavne turističke sezone, a posebno kakva je bezbjednosna situacija u Opštini Kotor, sa apelom da se hitno izmjeni i dopuni Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kako bi se formirao Centar bezbjednosti Kotor.

Đukanović je rekao da MUP, Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost, shodno nadležnostima, prate i analiziraju bezbjednosne pojave i događaje i preduzimaju mjere i radnje u cilju očuvanja stabilnosti.

„Uvidom u statističke pokazatelje tokom poslednje tri godine evidentan je kontinuirani pad stope kriminaliteta u Crnoj Gori, uz napomenu da je nastavljen i u prvom kvartalu 2016 godine“, rekao je premijer.

On je podsjetio da je 2013. u Crnoj Gori registrovano 5.893 krivična djela, 2014. godine 5.701, a 2015 godine 5,247 krivičnih djela.

„Na osnovu uporedne prakse možemo konstatovati da je ovaj pokazatelj za Crnu Goru najpovoljniji u regionu“, dodao je Đukanović.

On je rekao da je tokom prethodnog perioda preduzet niz preventivno represivnih mjera usmjerenih prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnim licima, a te aktivnosti, dodao je, rezultirale su hapšenjem odreenog broja osoba i oduzimanjem oružja koje je, prema pokazateljima, bilo namijenjeno nastavku daljih obračuna između kriminalnih grupa.

„Djelovanje organizovanih kriminalnih grupa i u narednom periodu mora biti u vrhu profesionalnih prioriteta tužilačke organizacije, Uprave policije i svih drugih institucija nadležnih za sprovođenje zakona. Za potpuni uspjeh biće neophodna maksimalna saradnja zasnovana na povjerenju, profesionalnosti i efikasnosti, tužilaštva i policije, prije svega“, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima, ažurna razmjena informacija i zajedničko planiranje aktivnosti je najbolji model za sprječavanje aktivnosti kriminalnih grupa u Crnoj Gori i van njenih granica.

„I pored unaprijeđenog rada bezbjednosnog sektora, i dalje su izraženi izazovi u ovoj oblasti i za koje ipak procjenjujemo da ne mogu značajnije ugroziti stabilnost pravnog i bezbjednosnog sistema države“, rekao je Đukanović.

Kad je u pitanju Kotor, on je rekao da se aktivnosti na reorganizaciji segmenata unutar Uprave policije ne mogu sprovoditi ad hoc, na osnovu trenutnih dešavanja i pojedinačnih događaja.

„Ukoliko se u narednom periodu, na osnovu temeljnih analiza, ocijeni da trenutni organizacioni, kadrovski i tehnički kapaciteti Odjeljenja bezbjednosti Kotor niejsu adekvatni za efikasno postupanje, pristupiće se promjenama“, kazao je Đukanović.

Konstatovane ostavke Konjevića i Danilovića, Kurpejović i Aleksić novi poslanici

Skupština Crne Gore konstatovala je danas da je Rašku Konjeviću i Goranu Daniloviću prestala poslanička funkcija, a njih su zamijnemili Muniba Kurpejović i Budimir Aleksić.

Konjević i Danilović su podnijeli ostavke, poslije izbora u Vladi izbornog povjerenja.

Konjević je izabran za ministra finnasija, a Danilović za ministra unutrašnjih poslova.

Predsjedavajući Milutin Simović je kazao da o prestanku poslaničkih funkcija treba obavijestiti Državnu izbornu komisiju kako bi se popunila ta poslanička mjesta i obezbijedilo da parlament radi u punom kapacitetu.

Bonus video: