Čuvaju svoje, ali neko će u zatvor

“Riječ je o 22 miliona kvadrata na Luštici koje je vlasništvo Opštine, ali ona nije uknjižena na polovinu tog zemljišta”
67 pregleda 3 komentar(a)
so hn, Foto: Slavica Kosić
so hn, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.05.2016. 06:51h

Autentično tumačenje Odluke o donošenju i sprovođenju GUP Herceg Novi, odbornici vladajuće koalicije DPS-Izbor okarakterisali su kao dokument koji omogućava zaštitu opštinske imovine.

Opozicionari su, međutim, u lokalnom parlamantu ocijenili da će taj akt poslužiti da se provuku sumnjivi projekti i nerespektabilni investitori.

Riječ je o GUP-u koji se odnosi na Lušticu i zahvata područje Rosa, Mrkova, Radovanića, Zabrđe i priobalni dio Brguli, gdje se nalazi uvala Dobra luka.

Pojašnjeno je da se tekstualni i grafički dio plana za taj dio Luštice, ne poklapaju u cjelini.

GUP za hercegnovsku opštinu donesen je 1989. godine i prestao je da važi.

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman objasnio je da usvajanjem Odluke Herceg Novi želi da zaštiti imovinu: “Ovim tumačenjem osporavamo da pripadne državi i jedino je SO nadležna da dâ autentično tumačenje”, kazao je Radman.

Tvrdi da nije riječ o retrokativnom tumačenju, niti bilo kakvim izmjenama GUP-a. “Ne radi se o izmjeni niti vraćanju na dokument od prije 27 godina, ali on ima upotrebnu vrijednost u svojinskim odnosima”.

Odluka je bila neophodna kako bi se mogao realizovati projekat Porto Bono u uvali Dobra luka.

“Za njega je urađen master plan i već smo primili šest pisama namjera investitora iz Italije i Švajcarske. Na ovom prostoru planirana je izgradnja 43 hotela i 1.000 luksuznih vila”, objasnio je odbornik Izbora Dušan Radović Krušo.

On je rekao da je ta usvojena odluka “samo ispravljanje greške minule vlasti”.

“Riječ o 22 miliona kvadrata na Luštici koje je vlasništvo Opštine, ali ona nije uknjižena na polovinu tog zemljišta”.

Odbornicu SNP-a Danijela Đurović rekla je da je donošenje te odluke u nadležnosti urbanista i konstatovala da ona otvara prostor za sumnju u koruptivne radnje pojedinaca iz vlasti.

Vjeruje i da iza nje stoji namjera da se rasproda opštinska imovina.

“Indikativno je da se plan ne primjenjuje na građane kao pojedince, ali kada pojedinci iz vlasti treba da riješe svoj problem, onda se primjenjuje tako što se posao prebaci Odboru za statut i propise i SO”.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković tvrdi da će zbog takve odluke “neko završiti u zatvoru”:

“Pojedinci iz Skupštine razgovaraju o projektima i lobiraju prije bilo kakvih tendera i ugovaraju prodaju zemljišta na Luštici. To su teška kriminalna i koruptivna djela”, kazao je Gojković.

Optužio je Radmana da pokriva privatne interese, jer je riječ o političkoj trgovini.

Nezavisni odbornik Mirko Mustur, rekao je da niko nije protiv valorizacije Luštice, ali da sve treba uraditi transparentno.

Bonus video: