Popović: Da je vječna Crna Gora i njena sloboda

Popović je rekao da deceniju za nama vrijedi analizirati
468 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2016. 15:48h

Predsjednik Liberalne parije Andrija Popović čestitao je Dan nezavisnosti Crne Gore i jubilej, deceniju obnove nezavisnosti, svim građanima i građankama Crne Gore i crnogorske dijaspore.

"Čestitamo ovaj praznik svima onima koji vjeruju u slobodnu, suverenu i srećnu Crnu Goru komotnu za sve ljude", rekao je Popović.

On je naveo da je to ona Crna Gora koju su liberali, zajedno sa drugim građanima Crne Gore, sanjali prije gotovo tri decenije i čija je ideja trijumfovala 21. maja 2006. godine.

"Potvrdili smo da vrijedi boriti se za prave ideje i biti istrajan u težnji ka slobodi i sreći", rekao je Popović.

Popović je rekao da deceniju za nama vrijedi analizirati.

"Crna Gora jeste postala respektabilan međunarodni faktor, pridružena članica NATO alijanse i sljedeća članica Evropske unije. Uspjeli smo da vratimo svoju državu u društvo iz kojeg je davno, silom, izgurana i poništavana. I ponosni smo na takva dostignića koja su potvrdila crnogorski duh. Ponosno smo i na duh građanske države koji u našo zajedničkoj kući suštinski i iskreni živi i opstaje", rekao je Popović.

Popović je kazao da su deceniju za nama obilježile i brojne anomalije koje su teret crnogorskog društva.

"Liberali su svjesni takvih izazova i jasno ukazuju na njih. Crna Gora je bila žrtva ekonomske krize koja je potresla Evropu, građani su bili njene najveće žrtve. To je uticalo i na tempo izgradnje stabilnih institucija na kojima jedna država počiva ali i na stabilizaciju slobodnog tržišta i preduzetništva bez kojeg ne može biti snažnog ekonomskog razvoja. Raduje nas, međutim, uvjerenje da Crna Gora ima ljude spremne da se suoče sa ovakvim izazovima. Profesionalce, stručnjake i obrazovane, mlade ljude koji danas nemaju dilemu da li da se uključe u kreiranje javnih politika i usmjeravaju crnogorsko društvo. To je ključni dokaz da svako srećno društvo mora počivati upravo na obrazovanju, edukaciji i stalnom traganju za novim znanjima i vještinama", rekao je Popović.

On je dodao da su liberali u godinama za nama, uspjeli da ugrade u temelje društva progresivne ideje, ideje slobode za svakog pojedinca.

"Bili smo uvijek bezrezervna podrška onima koji su ugroženi, bili smo kritičari onoga što prijeti slobodi društva i uvijek govorili ono što drugi možda nijesu smjeli. Crnu Goru moramo suočavati sa sopstvenim greškama i demistifikovati ono što opterećuje društvo godinama. Uvijek ćemo biti na takvom putu, zajedno sa građanima koji vjeruju u bogatije, srećnije i naprednije društvo i državu. Da je vječna Crna Gora i njena sloboda", piše u čestitki Popovića.

Pajović: Obnovom nezavisnosti CG je pokazala spremnost da samostalno odlučuje o svojim građanima

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Pozitivne Darko Pajović uputio je čestitu svim građanima.

"Obnovom nezavisnosti, prije deset godina, Crna Gora je pokazala spremnost i odgovornost da samostalno odlučuje o budućnosti svojih građana i cjelokupne zajednice. Ovom istorijskom odlukom stvoreni su preduslovi za stvaranje prosperitenije, zajedničke budućnosti svih građana, onih koji su bili za Da i onih koji su bili za Ne na referendumu od prije 10 godina. Svjesni smo činjenice da se za ovih deset godina moglo i moralo uraditi mnogo više, a posebno na standardu građana, razvoju ekonomije, jačanju vladavine prava, koje su uslovi za stvaranje države socijalne pravde i jednakosti. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu, uprkos svim nagomilanim problemima, uspjeti da zajedno sa svim građanski orjentisanim snagama donesemo nužne i demokratske promjene za oporavak crnogorskog društva, kako bismo postali ravnopravan član evroatlanske porodice razvijenih država. Ovo je naša dužnost i obaveza prema državi i svim građanima, a posebno prema generacijama koje dolaze, kako bi živjele i stvarale u razvijenoj demokratskoj zemlji socijalne pravde. U to ime svim građanima Crne Gore čestitam 21. maj - Dan nezavisnosti", poručio je Pajović.

Bonus video: