Od mafijaškog centra do evropske metropole

8391 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Budva, Foto: RTV Budva
Detalj iz Budva, Foto: RTV Budva
Ažurirano: 24.12.2018. 08:33h

Kraj godine je vrijeme kada se sumiraju rezultati, a u Opštini Budva će, kako prvi nagovještaji govore, imati šta da sumiraju, jer se ova godina, po njene građane, završava izuzetno uspješno. Podsjećamo da je tokom ove godine realizovan veliki broj projekata čija je realizacija obećavana, od strane prethodne vlasti, od 10 pa do 30 godina.

Veliki broj projekata realizovan je i samo u toku prethodne sedmice.

Međunarodni projekti u vrijednosti od gotovo 200.000 eura

Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva realizovala je nekoliko značajnih projekata u vrijednosti od oko 200.000 eura, finansiranih iz međunarodnih fondova.

Jedan od prioriteta Opštine Budva i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, bio je podsticanje ekološkog poslovanja turističke privrede jer postoji visoka korelacija između kvaliteta zelenih površina i ukupnog kvaliteta života u Budvi. Prema opštem mišljenju, opravdana je i Budva Go Green inicijativa o zaštiti i dizajniranju zelenih površina. Tako je ozelenjena ograda kod vrtića i postavljene su edukativne drvene table, biblioteka na otvorenom u obliku barke, a očekuje se da će biti postavljena još jedna do kraja godine.č

Za sve učenike, studente i penzionere potpuno besplatan prevoz

Ekološkom poslovanju turističke privrede moći će da doprinese i Odluka o besplatnom prevozu u

enika i penzionera sa teritorije opštine Budva koja se našla na dnevnom redu 20. sjednice SO Budva.

Ovom Odlukom je predviđeno da svi učenici osnovnih i srednjih škola, kao i penzioneri sa teritorije opštine, koji imaju prebivalište, odnosno odobreni stalni boravak, imaju omogućen besplatan prevoz i to učenici u periodu od 1. septembra do 30. juna, odnosno 10 mjeseci, dok bi penzioneri ovo pravo mogli da koriste tokom cijele godine.

Renorvirali škole i zdravstvene ustanove

Opština Budva je Programom investicija za narednu godinu predvidjela rekonstrukciju poda školske sale u OŠ „Mirko Srzentić“ Petrovac, a za to izdvojila iznos od 30.000 eura, dok se za renoviranje poda i pulta u pedijatrijskom odijeljenju Doma zdravlja Budva izdvajaju sredstva u iznosu od 20.000 eura. A za izgradnju i opremanje sportskih terena, dječijih igrališta i parkovskih površina predviđen je iznos od 83.000 eura.

Put u Lazima nakon 30 godina

Prva faza rekonstrukcije puta prema seoskom groblju u mjestu Čučuci u Beiima započela je prošle sedmice. Opština Budva je za ovu investiciju opredijelila 30 hiljada eura, a ostatak novca su dali stanovnici Bečića i Rafailovića, čije se porodične grobnice nalaze na ovom groblju.

A nakon 30 godina obnovljen je i put u naselju Lazi koji datira još iz vremena kada je ovdje bila Austrougarska.

Zbogom poplavama u Budvi

U opštini Budva, posljednjih godina, učestale su poplave bujičnog karaktera, poput one posljednje, u novembru. Iz tog razloga Opština Budva izdvaja značajne iznose za Službu zaštite.

Nedavno je, u saradnji sa Odsjekom za civilnu zaštitu Republike Italije, organizovana radionica i kampanja o podizanju svijesti građana o važnosti smanjenja rizika i zaštite od poplava.

U kampanji učestvuju i predstavnici Uprave policije, Službe zaštite, Komunalne policije, Komunlanog preduzeća, Vodovoda, članovi tima za zaštitu i spasavanje, škola, Crveni krst Budva i drugi subjekti koji imaju obaveze i nadležnosti na planu zaštite i spasavanja od poplava.

Opština Budva je i na ovom primjeru pokazala da ima odličnu međunarodnu saradnju, pa se radionice i kampanje realizuju u okviru Neiflex projekta koji finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije.