Plate zaposlenima biće veće 10 odsto

Popovićeva ukazuje na nesrazmjeran raspon između zarada osoba koje imenuje Skupština grada i službenika i namještenika
5 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.05.2016. 16:41h

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović predložio je Skupštini glavnog grada da odbije amandman odbornika Demokratske Crne Gore da se zarade službenicima i namještenicima Glavnog grada povećaju za 30 odsto, već će one biti povećane 10 odsto.

U obrazloženju za odbijanje amandmana koje je na jučerašnjoj sjednici Odbora za Statut i propise pročitao zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša, navodi se da Stijepović predlaže njegovo odbijanje, jer je u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Ali i sa principom hijerarhije pravnih akata prema kome se podzakonski propis usklađuje sa zakonom, a ne sa podzakonskim aktom iste pravne snage koji prestaje da važi”, kazao je Mugoša.

Prema odluci o zaradama službenika i namještenika Glavnog grada o kojoj će se odbornici izjasniti u ponedjeljak, za službenike i namještenike je predviđeno povećanje od 10 odsto.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru drastično dovodi do socijalnog raslojavanja, jer je nesrazmjeran raspon između zarada koje će dobijati lica koje imenuje Skupština glavnog grada i službenika i namještenika koji rade u Glavnom gradu.

Popović je objasnila da je po odluci iz 2013. godine koeficijent gradonačelniku bio 12,98, a sada 25, dok je sekretaru Skupštine bio 10, 39, a sada je 19. Ona je istakla da kad su u pitanju lokalni službenici i namještenici, samostalni referent sad ima koeficijent 4,1, a imao je 3, 77.

“Jeste li ponosni na činjenicu da vi koji ste imenovani, primate preko 2.000 eura bez minulog rada. Vi, sekretare, imaćete 1.700 eura bez minulog rada”, kazala je Popovićeva sekretaru Skupštine Veselinu Vukčeviću.

On je odgovorio da računica nije dobra i da će sve što primi preko 1.300 eura pokloniti Demokratama.

Mugoša je kazao da su u potpunosti ispoštovali pomenuti zakon, te da su dobili i saglasnost Ministarstva finansija. On je, takođe, istakao da podaci koje je iznijela Popovićeva nijesu utemeljeni na realnim činjenicama, jer obračun zarade ne zavisi samo od koeficijenta, već i od dodatka i obračunske vrijednosti koeficijenta.

Članovi Odbora su takođe predložili Skupštini da odbije amandman Demokrata. Odbor je konstatovao prestanak funkcije predsjednika Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Sretena Savićevića.

Bonus video: