Vujanović: Značajna pomoć Slovenije u integracijama

Navodi se da je Vujanović istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države koji mogu biti primjer saradnje u svim oblastima, i konstatovao da postoji širok prostor za unapređenje ekonomskih odnosa
75 pregleda 1 komentar(a)
FIlip Vujanović, Karlo Erjavec, Foto: Predsjednik.me
FIlip Vujanović, Karlo Erjavec, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 11.05.2016. 10:32h

Ekspertska pomoć Slovenije značajna je u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), kazao je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, navodeći da očekuje nastavak podrške te države.

On je danas primio ministra vanjskih poslova Slovenije, Karla Erjaveca.

Kako je saopšteno iz kabineta Vujanovića, on je iskazao visoko uvažavanje za snažnu podršku Slovenije Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz očekivanje da će Slovenija, odmah nakon potpisivanja Pristupnog protokola, ratifikovati članstvo Crne Gore u NATO-u.

„U odnosu na pristupanje EU ocijenio je vrijednim ekspertsku pomoć Slovenije, vjerujući da će se ona nastaviti i omogućiti što skorije otvaranje preostalih poglavlja pristupnih pregovora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vujanović istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države koji mogu biti primjer saradnje u svim oblastima, i konstatovao da postoji širok prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

Erjavec je čestitao deset godina crnogorske nezavisnosti, naglašavajući da je Crna Gora dobar primjer regiona i da je ostvarila značajan napredak u svim oblastima.

„Takođe je saopštio da je ratifikacija Pristupnog protokola za puno članstvo u NATO za Crnu Goru projektovana u vrlo kratkoj dinamici i da će Vlada Slovenije u najkraćem roku predložiti Parlamentu ratifikaciju. Konstatovao je da su ispunjeni svi uslovi za članstvo Crne Gore u NATO“, kaže se u saopštenju.

Erjavec je, visoko ocjenjujući nivo evropskih integracija, rekao da je ubijeđen da će se nastaviti otvaranje pregovoračkih poglavlja za članstvo u EU, što će Slovenija snažno promovisati.

„On se saglasio sa Vujanovićem da zajednički i partnerski iskoriste prostor saradnje u sferi ekonomije, konstatujući da je dosadašnja saradnja pokazala maksimalan uspjeh“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: