I SNP sarađuje sa strankom Vladimira Putina

Funkcioner JR Sergej Železnjak, koji je potpredsjednik Dume i zamjenik generalnog sekretara JR, u tekstu objavljenom na sajtu te partije naveo je da je Lovćenska deklaracija važna jer može da "obezbijedi perspektivu za bratske odnose sa Crnom Gorom i drugim zemljama balkanskog regiona"
110 pregleda 50 komentar(a)
Srđan Milić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2016. 19:33h

Lovćenska deklaracija, koju su potpisali predstavnici vladajuće Jedinstvene Rusije (JR) i crnogorskih opozicionih stranaka Demokratske narodne partije (DNP) i Socijalističke narodne partije (SNP), može postati jak temelj za razvoj saradnje sa Crnom Gorom, ocijenio je visoki funkcioner JR Sergej Železnjak.

Železnjak, koji je potpredsjednik Dume i zamjenik generalnog sekretara JR, u tekstu objavljenom na sajtu te partije naveo je da je Lovćenska deklaracija važna jer može da "obezbijedi perspektivu za bratske odnose sa Crnom Gorom i drugim zemljama balkanskog regiona".

"Najprije treba ukazati na inicijativu (unijetu u deklaraciji) stvaranja Saveza neutralnih suverenih država Jugoistočne Evrope, koja je već našla političku podršku vodećih političkih partija u Srbiji, kako vladajućih, tako i opozicionih", naveo je Železnjak.

Po njegovim riječima, Rusija tradicionalno podržava pozicije društveno-političkih snaga i građana Crne Gore koji se zalažu za sprovođenje nacionalnog referenduma o ulasku u NATO.

On je dodao da Rusija uvažava pravo Crne Gore, kao suverene države, da određuje svoju budućnost u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uz društveni konsenzus.

Na sajtu JR se navodi da su 6. maja na Lovćenu potpisali Deklaraciju zamjenik Železnjaka Viktor Kolbanovski i predsjednik DNP Milan Knežević.

Istog dana Deklaraciju je potpisao i lider SNP Srđan Milić, dodaje se u saopštenju.

Deklaracijom se potpisnici između ostalog zalažu za stvaranje saveza vojno neutralnih država Jugoistočne Evrope i za održavanje referenduma o ulasku Crne Gore u NATO.

Dokumentom ruska strana podržava politiku crnogorske strane usmjerenu na razvoj strateške saradnje dvije zemlje, kao i regionalno partnerstvo sa Srbijom i drugim zemljama regiona.

Bonus video: