Kandidate za funkcije mogu predlagati samo stranke koje su potpisale Sporazum

Lideri Demosa, URE i SDP-a su, kako se navodi, ponudili SNP-u da predloži kandidata za jedno ministarsko mjesto.
76 pregleda 0 komentar(a)
Opozicija pregovori, Foto: Boris Pejović
Opozicija pregovori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2016. 19:45h

Lideri Demosa, URE i Socijaldemokratske partije (SDP) saopštili su danas predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP) da, prema njihovom tumačenju Sporazuma, kandidate za funkcije potpredsjednika i ministara mogu predlagati samo stranke koje su potpisale taj dokument, saopšteno je iz SNP-a.

Lideri Demosa, URE i SDP-a su, kako se navodi, ponudili SNP-u da predloži kandidata za jedno ministarsko mjesto.

Iz SNP-a je saopšteno da su predsjednik te stranke Srđan Milić i potpredsjednica Danijela Pavićević razgovarali danas o Vladi izbornog povjerenja sa predstavnicima Demosa, URE i SDP na sastanku koji je, kako su rekli iz SNP-a, trajao manje od sat vremena.

U SNP-u smatraju potrebnim upoznati javnost sa bitnim elementima današnjeg sastanka zbog, kako su naveli, proizvoljnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima o dužini trajanje tih razgovora.

„Lideri Demosa, URE i SDP saopštili su predstavnicima SNP-a da po njihovom tumačenju Sporazuma kandidate za funkcije potpredsjednika i ministara u Vladi izbornog povjerenja mogu predlagati samo partije koje su potpisale Sporazum. Oni su, nakon toga, SNP-u ponudili da predloži kandidata za jedno ministarsko mjesto“, kaže se u saopštenju SNP-a dostavljenom agenciji MINA.

Kako se navodi u saopštenju, činjenica da su prvi i drug stav, koji su predstavnicima SNP-a saopštili predstavnici Demosa, URE i SDP-a, u potpunoj koliziji jedan sa drugim, govori u prilog tome da „u pozadini priče moguće postoji nešto treće“.

Sjednica Glavnog odbora SNP-a sazvana je za sjutra u 15 sati.

Član Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović danas je odbio kandidaturu za ministra finansija u Vladi izbornog povjerenja.

Damjanović je danas dostavio medijima pismo, koje je uputio svojim stranačkim kolegama.

"Poštovani, obavještavam vas da, iz razloga koje sam javno iznio na 8. sjednici Glavnog odbora Socijalističke narodne partije Crne Gore održanoj 28. aprila 2016. godine u Podgorici, ne prihvatam kandidaturu za ministra finansija u Vladi Crne Gore", naveo je Damjanović u dopisu predsjedniku i članovima Glavnog odbora SNP-a.

Glavni odbor SNP-a predložio je ranije Damjanovića za ministra finansija i Radivoja Rašovića za ministra poljoprivrede.

Građanski pokret URA predložio je ranije nestranačkog kandidata Borisa Marića iz CGO za ministra rada i socijalnog staranja, a Demos Gorana Danilovića na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lideri Demosa i URA, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević u subotu su uputili pismo predsjednicima SNP-a, Srđanu Miliću i SDP-a, Ranku Krivokapiću, kojim od njih traže da budu odgovorni i postignu dogovor u vezi sa opozicionim mjestima u vladi izbornog povjerenja.

URA i Demos su pismom tražili da svaka od četiri partije dobije po jedno ministarstvo u vladi, a da potpredsjednik izvršne vlasti bude nestranačka ličnost. Demos i URA tražile su da, ukoliko je to uslov za dogovor, SNP i SDP razmotre opciju po kojoj bi podijelili potpredsjedničko, mjesto ministra poljoprivrede i dva pomoćnička mjesta u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja.

Bonus video: