DRI: MVPEI dao preko pola miliona eura više za troškove stanovanja diplomata

Iz MVPEI kažu da je negativno mišljenje posljedica neobjektivnog, necjelovitog i uskog sagledavanja problematike i propisa koji tretiraju oblast funkcionisanja diplomatske mreže, pozitivne prakse u državama prijema, te manjka razumijevanja za specifičnosti i funkcije organa kakav je MVPEI
118 pregleda 1 komentar(a)
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2016. 11:49h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na finansijsku i reviziju pravilnosti godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) za 2014. godinu.

Kako je saopšteno iz DRI-ja, ta institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija za 2014.godinu, koja podrazumijeva usklađenost poslovanja sa zakonskim i drugim relevantnim propisima.

Navodi se da je preliminarni izvještaj uradio nadležni Kolegijum u kome su bili član Senata Nikola Kovačević, rukovodilac Kolegijuma i član Senata Dragiša Pešić.

“Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj, nadležni Kolegijum, izražava negativno mišljenje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija za 2014. godinu”, naveli su iz DRI.

Kako su naveli, finansijskom revizijom utvrđeno je da Godišnji finansijski izvještaj MVPEI za 2014. godinu nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

Revizijom je utvrđeno, na osnovu 18 revidiranih Diplomatsko konzularnih predstavništava (DKP), da je MVPEI isplatio na ime troškova zakupa poslovnih prostora i stanova za potrebe DKP –a 456.558,05 eura na osnovu neadekvatne dokumentacije.

“Da je na ime naknada za troškove stanovanja zaposlenim u DKP isplatio sredstva u većem iznosu za 592.654,59 eura od Uredbom utvrđenog limita, da u Izvještaju o neizmirenim obavezama (Obrazac V) nije iskazao obaveze u iznosu od 300.163,87 eura, kao i da nije vršio evidentiranje i plaćanje dijela izdataka u iznosu od 184.387,00 eura sa odgovarajućih pozicija shodno važećem Pravilniku, što predatavlja materijalno značajnu grešku u odnosu na utvrđenu materijalnost (146.190,30 eura)”, kaže se u saopštenju DRI.

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da MVPEI nije finansijske transakcije i druge aktivnosti u svim materijalnim aspektima uskladio sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

Navodi se da su Revizijom utvrđena odstupanja i neusklađenost poslovanja subjekta revizije sa više zakona, uredba i pravilnika.

MVPEI: Negativno mišljenje je posljedica neobjektivnog, necjelovitog i uskog sagledavanja problematike i propisa

Povodom negativnog Izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji završnog računa budžeta za 2014. godinu koji je danas objavljen na sajtu DRI, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) dostavilo je juče dopis generalnog sekretara Predraga Stamatovića Senatu DRI kojim izražava neslaganje sa pravnim tumačenjem nadležnog kolegijuma DRI pojedinih stavki u izvještaju, a na bazi kojih su dali ovakvu kvalifikaciju, saopšteno je iz MVPEI.

"U dopisu koji je dostavljen odlazećem ministru vanjskih poslova i evropskih integracija Igoru Lukšiću, predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore iznešene su ključne činjenice koje smo kroz izjašnjenje na izvještaj dostavili nadležnom kolegijumu DRI, a u odnosu na primjedbe koje su istaknute u izvještaju, a koje nadležni kolegijum bez osnova nije uvažio. Stamatović je u pismu istakao da je u svakom trenutku spreman da, zajedno sa saradnicima, ove argumente iznese i obrazloži predstavnicima Vlade, nadležnim skupštinskim odborima, kao i drugim organima, stavljajući svoj mandat na raspolaganje", saopšteno je iz MVPEI.

Iz MVPEI dodaju da su uvjereni da je negativno mišljenje posljedica neobjektivnog, necjelovitog i uskog sagledavanja problematike i propisa koji tretiraju oblast funkcionisanja diplomatske mreže, pozitivne prakse u državama prijema, te manjka razumijevanja za specifičnosti i funkcije organa kakav je MVPEI.

"Podsjećamo da je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uprkos ograničenosti resursa i kapaciteta, u prethodnom periodu na vrlo mjerljiv način doprinijelo uspostavljanju normalnog funkcionisanja diplomatske mreže i time ostvarenju strateških ciljeva crnogorske vanjske politike. U tom cilju, u prethodnom periodu, pripremljeno je oko 30 podzakonskih akata (uredbi, pravilnika, uputstava i internih procedura) koji su i stupili na snagu, a koji imaju za cilj unapređenje efikasnosti sistema i racionalizacije, u najboljem interesu ovog ministarstva i spoljne politike Crne Gore", kazali su iz MVPEI.

Iz ovog ministarstva navode da su u izvještaju DRI navedene četiri ključne primjedbe i to: 1) da je subjekt revizije izvršio isplatu na ime troškova zakupa poslovnih prostora i stanova za potrebe DKP-a na osnovu neadekvatne dokumentacije; 2) da su na ime naknada za troškove stanovanja zaposlenima u DKP-ima isplaćena sredstva u iznosu većem od limita; 3) da u Izvještaju o neizmirenim obavezama (Obrazac 5) nisu iskazane finansijske obaveze, a koje se odnose na ineisplaćene zarade DKP koje su isplaćene u januaru 2015; 4) da izdaci nisu plaćeni sa odgovarajućih pozicija.

"Dakle, navedeno može biti pitanje različitog tumačenja i evidencije, ali naglašavamo da su sva sredstva utrošena za obavljanje funkcije MVPEI, što ni nadležni kolegijum DRI nije doveo u pitanje ni u jednom segmentu izvještaja", zaključuje se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: