SO Herceg Novi : Izglasano povjerenje dosadašnjem predsjedniku Andriji Radmanu

U diskusijama opozicionih odbornika čule su se optužbe da je Radman preuzeo nadležnosti predsjednika Opštine, da donosi mnoge odluke umjesto izvršne vlasti, da je odgovoran što je upravni sud poništio dvije odluke o imenovanju odnosno razrješenju predsjednika opštine
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2016. 13:46h

Odbornici hercegnovske Skupštine opštine na današnjem zasjedanju izglasali povjerenje predsjedniku Andriji Radmanu.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku lokalnog parlamenta pokrenuo je odbornik Novske liste Miloš Konjević, uz obrazloženje da predsjednik Radman ne radi kvalitetno svoj posao.

“Zbog nepoštovanja statuta, zakona, poslovnika doveden je u pitanje legitimitet predsjednika i legalitet odluka koje su donesene u tom periodu, a odbornici su u konfliktu interesa", naveo je Konjević.

U diskusijama opozicionih odbornika čule su se optužbe da je Radman preuzeo nadležnosti predsjednika Opštine, da donosi mnoge odluke umjesto izvršne vlasti, da je odgovoran što je upravni sud poništio dvije odluke o imenovanju odnosno razrješenju predsjednika opštine.

Odbornica SNP-a Danijela Đurović prigovorila je na nedemokratskom vođenju skupštinskih sjednica, postavljajući pitanje zašto predsjednik skupštine ima operativnu šifru komunalne policije, i zašto su dostavljeni selektivno materijali za tačku dnevnog reda koja se odnosi na situaciju u Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama. Odbornica Građanskog saveza Jovana Šijačić zamjerila je Radmanu da je svjesno kršio zakon o sprječavanju koprupcije, jer je dozvolio da mnogi odbornici vladajuće koalicije istovremeno budu i članovi upravnih odbora u javnim preduzećima čiji je osnivač opština. Prema njenoj tvrdnji zato su sve odluke koje je SO donosila protivzakonite jer su ih donosili odbornici koji su u konfliktu interesa.

Odbornik Milovan Baždar (PzP) zamjerio je, između ostalog na zakazivanje sjednica SO bez konsultacija svih odborničkih klubova, subjektivan kriterijum u tumačenju poslovnika o radu SO, te manjak koordinacije između skupštinske i izvršne vlasti i ozbiljan manjak odgovornosti.

Odgovarajući na optužbe Radman je kazao da prihvata odgovornost za poništene odluke Upravnog suda, ali je kazao da se rukovodio hitnošću situacije u Opštini, koju sud nije uvažio, ističući da je izbor predsjednice opštine potpuno legalan i legitiman. Objasnio je zatim da savjetnici predsjednice opštine nisu u konfliktu interesa, a da je za za ostale poštovana procedura. Naglasio je i da nije nastala šteta po opštinu.

Odbornici vladajuće koalicije, njih 18, smatraju da Radman dobro radi svoj posao, pa su u skladu sa tim i glasali , dok je osam opozicionih odbornika smatralo da on ne zaslužuje povjerenje Skupštine.

Odbornici su danas dali saglasnost na novo zaduženje od million eura kod CKB, na period od godinu uz kamatu od, 4,30 odsto.Od tog novca će 292.000 biti utrošeno za reprogram kredita iz 2015. godinu, a ostalo za optpremnine u lokalnoj upravi i sudska izvršenja.

Nezavisno odbornik Obrad Gojković smatra da bi ovaj kredit bio nepotreban da nijesu isplaćena ogromna sredstva od 270.000 pojedincima za projekat Herceg Novi - Evropska prijestonica kulture .

Galerija

Bonus video: