Sve spremno za prelaznu vladu

SNP nije spreman da potpiše sporazum, već samo da podrži lex specijalis, pa još nije izvjesno da li će dobiti mjesta u Vladi
53 pregleda 69 komentar(a)
Pregovori, Sporazum, Foto: Luka Zeković
Pregovori, Sporazum, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2016. 05:27h

Pet mjeseci pred parlamentarne izbore kabinet premijera Mila Đukanovića izvjesno je da će dobiti prve ministre iz opozicije, a kakva će biti kadrovska rješenja, Demos, URA, SDP i SNP trebalo bi da dogovore danas.

Oni bi tokom radnog vremena trebalo da razmijene i tekst Sporazuma o organizovanju slobodnih izbora sa DPS-om, čime će se smatrati da je taj dokument potpisan. U skupštinskoj proceduri je već Poseban zakon za primjenu tog Sporazuma, leks specijalis koji su juče predali Dritan Abazović (URA) i Goran Danilović (Demos).

Abazović je potvrdio da je leks specijalis juče usaglašen “nakon dužeg maltretiranja” i izrazio očekivanje da sjednica parlamenta bude za dva dana. Moguće je da zbog važnosti dnevnog reda i očekivanih širokih duskusija to bude i nakon prvomajskih praznika.

Prije toga, lideri građanske opozicije i Srđan Milić (SNP) treba da se dogovore ko će biti kandidati za ministre. “Vijestima” je juče saopšteno da pozicija SNP-a u tome još nije definisana, jer oni nijesu spremni da potpišu Sporazum već bi samo u parlamentu podržali leks specijalis.

To bi trebalo da im bude ulaznica za vladu, ali je ostalim partijama sporno, pa još ne postoji dogovor da li će SNP imati predstavnika na spisku kandidata za prelaznu vladu izbornog povjerenja. Ukoliko dogovor bude postignut, vjerovatno je da će to biti Aleksandar Damjanović koji bi naslijedio ministra finansija Radoja Žugića.

Milić je juče za RTCG potvrdio da oni “ni u kom slučaju neće potpisivati nikakav Sporazum, ali će biti uključeni u kontrolu i nadzor narednih parlamentarnih izbora”. To, kako je objasnio, ne znači uobičajeni nadzor. “Da nam treba uobičajena kontrola, ne bi nam trebalo 8 mjeseci za priču o istoj stvari. Druga stvar, bojkot izbora, vidjeli ste, nije dao rezultate”, rekao je predsjednik SNP-a.

Iako je opozicija pokušala da leks specijalisom obezbijedi garanciju da Pozitivna Crna Gora neće dobiti mjesta u vladi na njihovoj kvoti, to ipak nije ušlo u dokument jer pravno nije moguće procijeniti ko je opozicija a ko vlast.

DPS je saglasan sa time da Pozitivna ne dobije mjesta iz kvote opozicije, a kako uz sporazum i leks specijalis treba da bude dostavljen i spisak kandidata, njegovo prihvatanje za opoziciju je garancija da ih DPS neće izigrati.

DPS je pristao da opozicioni funkcioneri mogu kontrolisati zapošljavanje i trošenje novca od početka fiskalne 2016. godine do dana utvrđivanja konačnih rezultata izbora za poslanike u Skupštini.

“Vijestima” je juče u GP URA rečeno da oni partijski kadar neće kandidovati za vladu jer nijesu učestvovali na izborima, dok će Demos najvjerovatnije predložiti da Goran Danilović bude ministar unutrašnjih poslova.

SDP će konačan stav imati sjutra, kada je sjednica GO, a do sada je pominjano jedino ime bivšeg ministra Raška Konevića. Pored ministarskih opozicija treba da napravi i spisak onih koji će ući u fondove, preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom...

DF sprema protest i ide na kolegijum, za ostalo će vidjeti

Sastanku skupštinskog kolegijuma, na kome će biti dogovoren termin sjednice, prisustvovaće i predstavnik Demokratskog fronta. Nakon toga DF će odlučiti da li će učestvovati u raspravi i na glasanju kada bude birana vlada izbornog povjerenja, rečeno je “VIjestima”.

U noći prije održavanja sjednice parlamenta DF organizuje protestni skup ispred zgrade Skupštine. Protesti će trajati sve dok u sali parlamenta bude rasprave o leks specijalisu i novim ministrima, rečeno je “Vijestima”.

Sličan scenario bio je i prilikom rasprave o povjerenju Vladi Mila Đukanovića.

Bonus video: