MANS: Unaprijediti elektronsku identifikaciju do parlamentarnih izbora

“Pozivamo DIK da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova identifikuje sve tehničke nedostatke uređaja za eletktronsku identifikaciju birača, kao i da zajedno što prije krenemo u proces obučavanja biračkih odbora za predstojeće parlamentarne izbore, kako bi se svi problemi na vrijeme mogli otkloniti”
3 komentar(a)
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Tivat izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2016. 12:58h

Primjenu elektronske identifikacije na izborima u Tivtu obilježilo je mnogo grešaka i potrebno je taj sistem značajno unaprijediti uoči parlamentarnih izbora na jesen, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozvali su Opštinsku izbornu komisiju (OIK) u Tivtu i Državnu izbornu komisiju (DIK) da saopšte sve relevantne informacije javnosti i da se na odgovoran način ponesu prema problemima koji su opteretili izborni proces u Tivtu.

“U suprotnom će nam se to vratiti kao bumerang na parlamentarnim izborima”, saopštili su iz MANS-a.

Oni su naveli da je sakrivanje istine o obimu grešaka koji se desio sa sistemom elektronske identifikacije, kao i činjenice da članovi biračkih odbora nijesu bili adekvatno obučeni direktno suprotno javnom interesu.

Građani, kako su kazali iz MANS-a, imaju pravo da znaju koliko je bilo grešaka i ko je odgovoran što su se te greške desile.

“Pozivamo DIK da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova identifikuje sve tehničke nedostatke uređaja za eletktronsku identifikaciju birača, kao i da zajedno što prije krenemo u proces obučavanja biračkih odbora za predstojeće parlamentarne izbore, kako bi se svi problemi na vrijeme mogli otkloniti”, poručili su iz MANS-a.

Iz te NVO su naveli da se na samo pet biračkih mjesta, za koje su oni uspjeli prikupiti statističke izvještaje iz uređaja za elektronsku identifikaciju birača, desilo više od 800 grešaka u učitavanju ličnih dokumenata.

“To govori u prilog tome da je grešaka bilo pregršt i da ovaj sistem nije ni blizu toga da bude spreman za upotrebu na parlamentarnim izborima”, ocijenili su iz MANS-a.

Oni su rekli da očekuju da, umjesto što OIK Tivat i DIK dovode u zabludu građane izjavama kako je u elektronska identifikacija dobro funkcionisala, već danas objave statističke izvještaje iz elektronskih uređaja sa svih biračkih mjesta, kako bi se utvrdio ukupan broj grešaka i šta je dovelo do tih grešaka.

U MANSU smatraju da je potrebno da OIK Tivat i DIK objave podatke o ukupnom broju grešaka koje su sę´desile u vezi sa elektronskom identifikacijom.

Iz te NVO su dodali da je potrebno i da od MUP-a zatraže da se utvrdi u kojem obimu su te greške rezultat manjkavosti tehnike i koliko je tim greškama doprinijela činjenica da članovi biračkih odbora nisu bili kvalitetno obučeni da koriste uređaje.

U saopštenju MANS-a se kaže da je nedovoljna obučenost članova biračkih odbora na izborima u Tivtu tokom cijelog dana bila vidljiva.

“Ne samo u dijelu upotrebe uređaja za elektronsku identifikaciju birača već i kod sprovođenja osnovnih izbornih procedura”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je bilo slučajeva povrede tajnosti glasanja koji su ostali nesankcionisani i dodaje da neki birački odbori nijesu znali da se ne može glasati sa starom ličnom kartom.

“Zapisnici nijesu adekvatno vođeni o mnogo drugih stvari o kojima smo juče detaljno izvještavali, što pokazuje da je i proces obučavanja značajno podbacio”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: