Za kontrolu ima dovoljno vremena

Partijski organi treba da prihvate sporazum o uslovima za izbore, potpisivanje se očekuje tokom naredne sedmice
20 komentar(a)
opozicija Crna Gora, Foto: Savo Prelević
opozicija Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2016. 06:48h

Opozicija vjeruje da će i pored više odlaganja potpisivanja Sporazuma o uslovima za fer i slobodne izbore imati dovoljna vremena za kontrolu institucija i izbornog procesa.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da će opozicija imati dovoljno vremena da učešćem u državnim institucijama doprinese održavanju slobodnih izbora, ili makar izbora koji će biti manje sproni. On očekuje da će tokom naredne nedjelje biti potpisan Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore.

Otklanjanje i posljednje prepreke za potpisivanje sporazuma, ostavkom direktorke TVCG Radojke Rutović, on je okarakterisao pobjedom demokartije, nakon opstrukcije od strane DPS i DF-a koji nijesu željeli da dođe do sporazuma. Krivokapić je kazao da će sporazum biti poslat i nekim partijama koje nijesu učestvovale u pregovorima. “Računa da će se tokom sedmice stvoriti uslovi za potpisivanje, a onda je pitanje dana kada će Skupština odlučivati o tome, zavisno od mogućeg komponovanja i realizacije leks specijalisa”, naveo je on. Na pitanje “Vijesti” da li će opozicija imati dovoljno vremena da kroz institucije kontroliše zloupotrebu državnih resursa, Krivokapić je kazao da je “sistem zloupotrebe realizovan decenijama”.

"Klijentelistički sistem nije lako zaustaviti i prekinuti u nekoliko mjeseci, ali najvažnije je da se neminovno ne može izbjeći. To je najvažnija poruka svega ovoga, da se naše evroatlantske obaveze ne mogu izbjeći”, kazao je Krivokapić. Uloga prelazne vlade, rekao je on, je da vrati povjerenje građana u pravo da biraju i pravo na demokratiju. “To se može uraditi za pet mjeseci. To je nada, od nade do rezultata ima još skoro šest mjeseci. Vjerujem da ćemo doći do nespornih rezultata, da se tada kandidujemo kao istinska demokratska zajednica i da imamo mirnu tranziciju vlasti, ako to građani žele”, rekao je šef SDP-a.

Iz URA, koja će danas ovlastiti lidera Žarka Rakčevića da potpiše sporazum, kazali su da opstrukcija potpisivanju može i dalje biti, ali imaju zaštitnu klauzulu u sporazumu. “Koja glasi da će sporazum stupiti na snagu tek kada se usvoji leks specijalis i kada bude izabran novi urednički tim TVCG”, rekao je funkcioner URA Neđeljko Rudović.

On je rekao da će na vrijeme imati spremna imena ljudi koji će učestvovati u radu Vlade i ostalih institucija.

"Imamo određene projekcije u vidu predloga, ali konačnu odluku o tome ćemo donijeti kada za to bude vrijeme. Ponavljam nadam se vrlo, vrlo brzo".

Lider SNP-a Srđan Milić za TV Vijesti je rekao da će njegova partija održati konsultacije sa svim partijama prije potpisivanja sporazuma. “I u onom dijelu koji se direktno ne tiče kontrole izbornog procesa, ali predstavlja jedan od uslova, a to je raspisivanje državnog referenduma o punopravnom članstvu u NATO", rekao je Milić.

Funkcioner Demokratskog fronta Koča Pavlović rekao je da su “DF i pobunjeni građani odlučni da pokvare očigledan plan Trojnog pakta, podržan od nekih krugova spolja, da se Crna Gora odgura do još jedne izborne krađe”. “Mi do detalja prepoznajemo antinarodne i antidemokratske namjere koje se nalaze iza kulisa ove predstave”, naveo je Pavlović.

Organi svih partija bi trebalo da do početka naredne sedmice donesu odluke da li prihvataju sporazum, koji će biti potpisan do kraja naredne nedjelje.

Slijedi usvajanje leks specijalisa, koji su usaglasili predstavnici URA, Demosa i SDP.

Uz dobar kadar doći će se do cilja

Funkcioner Demosa Dragiša Janjušević rekao je da opozicija nema previše vremena za kontrolu, ali da kvalitetom kadra mogu postići cilj. “Jeste da opozicija nema previše vremena za kontrolu svih institucija, preduzeća i službi, ali kvalitetom svog kadra mogu pokazati da se može doći do krajnjeg cilja ovog sporazuma, a to su fer izbori”, rekao je Janjušević za “VIjesti”.

On je dodao da se vidi da je namjera DPS-a bila da rastezanjem pregovora dobije na vremenu jer njihova procjena je da je ovo neka vrsta političkog poraza.

“I da su prethodni izbori bili nedemokratski uz veliku podršku Javnog servisa i svih ostalih javnih preduzeća, službi, svega što je opozicija tražila u sporazumu. Nije slučajno do izbora u Tivtu, gdje bi eventualnim dobrim rezultatom pokušali da prikriju politički poraz”, rekao je Janjušević. On je dodao da je DPS, da je htio, mogao i prije dva mjeseca da potpiše sporazum.

Bonus video: