DPS i Pozitivna trasirali put za izbor Cakana

Riječ je o “najnečasnijoj političkoj trgovini“, kazao dojučerašnji predsjednik Skupštine Osman Subašić (SDP)
62 pregleda 11 komentar(a)
Osaman Subašić, Foto: Anto Baković
Osaman Subašić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.04.2016. 07:02h

Nova skupštinska većina - DPS, SD, BS i Pozitivna, razriješila je juče predsjednika barske Skupštine Osmana Subašića (SDP).

Tajno glasanje posmatrali su odbornici SDP-a i DEMOS-a koji nisu uzeli listiće.

Saopštivši rezultat, Branka Nikezić (DPS) koja je kao predstavnik najbrojnijeg odborničkog kluba vodila sjednicu posvećenu samo smjeni Subašića, zahvalila mu je na dosadašnjem profesionalnom i korektnom obavljanju posla.

Sjednicu su obilježili verbalni dueli doskorašnjih partijskih saboraca iz SDP i Pozitivne.

Zahtjev za smjenu, koji je 1. marta potpisalo 19 odbornika , obrazložio je Mićo Orlandić (SD), istakavši da se moralo utvrditi ko je većina u SO Bar, “što je i učinjeno potpisivanjem koalicionog sporazuma”.

Tajno glasanje posmatrali su odbornici SDP-a i DEMOS-a koji nisu uzeli listiće

Subašić je rekao da zahtjev nije sporan, ali jeste to “kako je sastavljena nova većina, jer četiri odbornika SD svoje mandate nijesu dobili sami na izborima, već sa liste SDP”. “Ovo je nečasna politička trgovina kakve nije bilo u Baru, borba za lične funkcije i privilegije. Sada ste uzurpatori političke scene, kao da je vaša privatna svojina, a ko je sa vama postaje saučesnik u tome. Najpoštenije je bilo da se skrati mandat SO Bar i raspišu izbori, pa ko što ponese. Vlast mora da proizlazi iz volje naroda... Ovaj zahtjev nema veze ni sa Statutom Opštine ni sa Zakonom o lokalnoj samoupravi”.

Orlandić, na čiju je sugestiju minutom ćutanja odata pošta svim žrtvama aprilskog zemljotresa 1979. godine, rekao je da teške riječi i uvrede nisu svojstvene SO Bar.

“Vidimo svi dobro ko to plače za funkcijama i nema ni najmanji osjećaj pristojnosti da podnese ostavku, već, da mi oprostite na izrazu, z.....va cijelu Crnu Goru. Ne može ga dizalica... podići iz fotelje (predsjednika parlamenta)...”.Subašić je odgovorio da se ne radi o nečasnoj, već o “najnečasnijoj političkoj trgovini“ i optužio SD za primjenu ucjena i prijetnji”.

“Najveći diktatori bi mogli da uče od vaših metoda“.

Snežana Jonica (SNP) je istakla da zahtjev za razrješenje Subašića sadrži toliko propusta u pravnom smislu da je evidentno kako “ili nije bilo znanja, ili nije bilo volje da se ovo uobliči“.

Duraković: Ovo je izdaja Novaković: Ne lišom na adute

Nezavisni odbronik Emin Duraković koji je u Skupštinu ušao preko liste Pozitivne i juče se prvi put pojavio poslije godinu i po, žestoko je napao Radomira Novakovića Cakana (Pozitivna), koji je očekivani kandidat za predsjednika Skupštine. Duraković ga je optužio za izdaju 1.400 “opozicionih glasova”, pripisavši mu svrstavanje u koaliciju sa DPS, BS i SD “kompleksima da se bude predsjednik po svaku cijenu“. Sebe je nazvao političkim ocem Novakovića.

“Vratiću svoj mandat ako se Novaković povuče. Nikad vam se neću obratiti sa 'predsjedniče Skupštine'”, rekao je Duraković.

Novaković je uzvratio da je odabrao samo jednu.

“Ne ide se lišom na adute“. Novaković je istakao da će raditi u interesu svih Barana: “Ako ne uspijem da promijenim situaciju, neću čekati 45 dana da se povučem”.

Duraković je uzvratio da se “politička korupcija kod vas ne bazira na novcu, jer ga imate, već na želji da budete predsjednik”.

Bonus video: