Đeljošaj pozvao Vujanovića da raspiše izbore u Tuzima

On je u otvorenom pismu kazao da je Opština u okviru Glavnog grada, definisana i zakonom o teritorijalnoj organizaciji, gdje je tačno određena teritorija ove lokalne samouprave
0 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2016. 14:01h

Poslanik u Skupštini Crne Gore Nik Đeljošaj pozvao je u otvorenom pismu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da raspiše izbore u Opštini Tuzi.

On je kazao da je krajem prošle godine, Skupština Crne Gore usvojila zakon o lokalnoj samoupravi, koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore, broj 3/2016 od 15. januara 2016. godine.

"Član 2 zakona o lokalnoj samoupravi je glasio: ''(1) Lokalna samouprava ostvaruje se u opštini, Glavnom gradu i Prijestonici (u daljem tekstu: opština). (2) Zakonom o Glavnom gradu može se predvidjeti gradska opština kao poseban vid ostvarivanja lokalne samouprave u okviru Glavnog grada. Član 2 je Izmjenjen i glasi: ‘’Lokalna samouprava ostvaruje se u opštini, u opštini u okviru Glavnog grada, Glavnom gradu i Prijestonici (u daljem tekstu: opština)", citirao je Đeljošaj zakon o lokalnoj samoupravi.

On je dodao da ovim izmjenama, sva prava i obaveze, sva ovlašćenja iz zakona o lokalnoj samoupravi "moraju da imaju svaki vid lokalne samouprave koji je definisan ovim zakonom. Nijedan niži zakonski akt, nije iznad krovnog zakona o lokalnoj samoupravi, a ovim zakonom opština u okviru Glavnog grada je lokalna samouprava", kazao je Đeljošaj.

On je u otvorenom pismu kazao da je Opština u okviru Glavnog grada, definisana i zakonom o teritorijalnoj organizaciji, gdje je tačno određena teritorija ove lokalne samouprave.

"Takođe zakonom je određeno da predsjednik Crne Gore, u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona raspiše izbore. Pošto danas ističe rok, a kako ne vidim najavu da ste raspisali izbore, javno Vas pozivam, da poštujući krovne zakone, zakon o lokalnoj samoupravi i zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, po njima postupite", kazao je Đeljošaj.

Bonus video: