Stijepović: Podgorica ima kapaciteta da bude lider crnogorskog evroatlanskog puta

Stijepović je istakao da je odlično vođenje državne politike propoznat kod svih i da je zahvaljujući takvom radu prvi put u istoriji NATO-a da samo jedna država kroz instituciju inteziviranog dijaloga dobija poziv za članstvu u Alijansu
19 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 19:02h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je istako da je crnogorska evroatlantska integracija jedno od najvažnijih pitanja za budućnost države.

"Stoga mi je zadovoljstvo što je dobra posjećenost ovom Okruglom stolu i što su prisutni predstavnici gotovo svih sfera društva. To je i dokaz da Podgorica kao centar Crne Gore ima kapaciteta, ali Glavnom gradu i pripada da bude lokomotiva svih procesa razvoja, pa takođe i lokomotiva putu ka NATO članstvu'', kazao prvi Stijepović na Okruglom stolu u Gradskoj biblioteci "Radosav Ljumović", koji je održan u okviru NATO Info dana u Podgorici.

Stijepović je istakao da je odlično vođenje državne politike propoznat kod svih i da je zahvaljujući takvom radu prvi put u istoriji NATO-a da samo jedna država kroz instituciju inteziviranog dijaloga dobija poziv za članstvu u Alijansu.

Dodao je da sve ankete pokazuju da u "Glavnom gradu kontinuirano raste podrška crnogorskom članstvu u NATO".

Info dan o evroatlantskim integracijama su organizovali Opština Podgorica i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo NATO, program je počeo na Rimskom trgu gdje su aktivisti nevladinih organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Atlantskog saveza, kao i predstavnici grada Podgorice, dijelili informativni materijal i u direktnom razgovoru informisali građane o evroatlantskom putu Crne Gore.

Drugi dio programa organizovan je u JU Gimnazija "Slobodan Škerović", gdje su sa učenicima završnih razreda razgovarali ambasadorka Savezne Republike Njemačke Gudrun Štajnaker i nacionalni koordinator za NATO ambasador Vesko Garčević.

Štajnaker je prenijela podgoričkim gimnazijalcima svoja diplomatska iskustva i približila spoljnopolitičke prioritete SR Njemačke, sa posebnim akcentom na Zapadni Balkan i njenom diplomatskom radu na ovim prostorima. Ona je naglasila da je glavni zadatak ambasade razvijanje što boljih bilateralnih odnosa sa zemljom domaćinom i istakla da ima prostora za osnaživanje saradnje posebno u ekonomiji, odnosno u sektoru malih i srednjih preduzeća, kao i na polju obrazovanja i kulture.

Štajnaker je najavila skoro potpisivanje protokola o saradnji njemačkih obrazovnih institucija sa mladima zemalja Zapadnog Balkana. Govoreći o evroatlantskim integracijama, Štajnaker je saopštila da je zajednička odbrambena politika najznačajnija i najisplativija. Naglasila je da se jedino zajedništvom svijet može izboriti sa izazovima globalnog terorizma.

Garčević je obrazložio dalje korake i procedure koji su pred Crnom Gorom do punopravnog članstva u NATO. On je najavio skoro potpisivanje Protokola o pristupanju i saopštio da ćemo nakon toga dobiti mogućnost da prisustvujemo svim aktivnostima koje se odvijaju u okviru Alijanse.

Tokom susreta sa učenicima Štajnaker i ambasador Garčević su odgovarali na brojna pitanja vezana za evropski i evro-atlantski integracioni proces.

"Niko sada ne može biti iznenađen našim opredjeljenjem da budemo članica NATO, jer je to, kao i ulazak u EU i odlični odnosi sa susjedima, jasno postavljen spoljno politički cilj od početka. On zbog čega mogu biti iznenađeni, a mnogi i jesu, je činjienica kojom brzinom smo došli u situaciju da dobijemo poziv za članstvo i napredujemo u procesu integracije u EU '', kazao je Garčević.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević je objasnila da ta NVO od 2008. godine bavi temama NATO integracija istakavši da je prevashonda misija CDT-a adekvatan informisanost građana o svim prednostima crnogorske integracije u NATO.

Bugarski ambasador Mladen Čerrvenjakov je istakao da je članstvo u NATO najbolji okvir garancije bezbjednosti na nestabilnom i komplikovanom Balkanu, jer zemlje na ovim prostorima imaju tri moguća puta.

"Da stvara veliku armiju koja garantuje bezbjednost, a to sigurno ne mogu ni Bugarska i Crna Gora; drugi put je neutralnost – ali neko mora da brani i garantuje tu neutralnost. U slučaju Švajcarske to je njen bankarski sistem i novac koji se sliva u ovu zemlju. Niti Bugarska, ni Crna Gora nijesu u toj situaciji. Treći i najrealnij put je članstvo u nekoj velikoj alijansi, a mi drugu nemamo osim NATO koja nam je dostupna'', kazao je ambasador Červenjakov.

Galerija

Bonus video: