Mustafić: Učešće BS u Vladi niko ne može dovesti u pitanje

On je naglasio da je stabilna politička scena važna kako bi nastavili sa reformama, sa evropskim i NATO integracijama, u ambijentu koji garantuje dugoročnu stabilnost i uslove za pokretanje privrede i razvoja
105 pregleda 22 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.04.2016. 12:28h

Učešće Bošnjačke stranke (BS) u Vladi u narednim mjesecima niko ne može dovesti u pitanje, poručio je poslanik te partije, Suljo Mustafić, dodajući da je najvažnije da do sporazuma dođe i da što više političkih subjekata podrže taj dokument.

Mustafić smatra da je sporazum o stvaranju uslova za slobodne izbore, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan, veoma važan, jer stvara pretpostavke za ulazak u izbornu kampanju sa više povjerenja nego ranije, u boljoj atmosferi i sa manje nesuglasica.

„Prvenstveno kada je u pitanju kontrola državnih reusrsa, zatim sam tok izbornog procesa, kada je u pitanju elektronska identifikacija birača, uređeniji birački spikovi, sastav biračkih odbora i drugo“, kazao je Mustafić ageniji MINA.

Prema njegovim riječima, značajno je i kroz dalji rad, zakonskim rješenjima, dodatno precizirati sve detalje, ulogu svih institucija koje su bile predmet pažnje i razgovora lidera partija i tokom višemjesečnog i gotovo svakodnevnog rada višestranačke Radne grupe.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja od sporazuma, i kako vidi ulogu i poziciju BS-a u budućoj vladi izbornog povjerenja, Mutafić je kazao da je najvažnije da do sporazuma dođe i da što je moguće veći broj političkih subjekata stane iza tog dokumenta.

Time se se, smatra on, ostvaruje široko društveno i političko saglasje o izbornom procesu, odnosno o nespornim rezultatima izbora.

„BS je istinski bila posvećena dijalogu i traženju kompromisa, čak su i neka od predloženih rješenja i modela kontrole institucija potekli od BS. Nama je važno da izborni proces bude sa više povjerenja, sa manje zlopuotreba sa bilo koje strane, kako bi izašli stabilniji i sigurniji“, naveo je Mustafić.

On je naglasio da je stabilna politička scena važna kako bi nastavili sa reformama, sa evropskim i NATO integracijama, u ambijentu koji garantuje dugoročnu stabilnost i uslove za pokretanje privrede i razvoja.

„Koliko će ko imati resora i u Vladi u narednih nekoliko mjeseci, manje je važno, jer to je Vlada koja treba da osigura dalji tok reformi i dobar predizborni ambijent. Svakako da je učešeće BS u Vladi u narednim mjesecima nešto što niko ne može dovesti u pitanje“, kazao je Mustafić.

Komentarišući zahtjev albanskih partija da se u Sporazum unese odredba kojom bi se garantovala izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno smanjio broj glasova potrebnih za njihov poslanički mandat, Mustafić je ocijenio da to legitiman zahtjev i nešto o čemu treba razgovarati u narednom periodu.

On je podsjetio da je, u nekoliko faza rada na izbornom zakonodavstvu, kroz djelovanje poslanika iz manjinskih partija, obezbijeđeno da Ustavom predvđjena afirmativna akcija postane dio izbornog zakona i na državnom i lokalnom nivou.

„Mislimo da ti modeli koje smo sami kreirali obezbjeđuju značano bolju prohodnost manjina u državni i lokalne parlamente, i smatramo ih značajnim demokratskim iskorakom kada je predstavljanje manjinskih naroda u pitanju“, kazao je Mutafić.

Kako je naveo, ta rješenja vec funkcionišu, ali uvijek treba tražiti načina da se unaprjeđuje ta materija.

Upitan da prokomentariše ocjenu poslanika Demokratske partije socijalista, Miodraga Vukovića, da naredni saziv crnogorske Skupštine mora napraviti novi, precizniji Poslovnik, kako bi se izbjegle situacije sa kojima se suočava sadašnji saziv parlamenta, Mustafić je kazao da Poslovnik ne može predvidjeti sve situacije.

Sigurno je, smatra on, da treba tražiti način da se neka iskustva u radu parlamenta, neke prakse i situacije koje nijesu bile dovoljno definisane i gdje je Poslovnik nedorečen, kroz izmjene i dopune definišu i unesu u taj dokument.

„Međutim, nijesam siguran da ni Poslovnik, kao ni druga pravna akta, mogu da predvide sve situacije. Posebno ako neko želi, kao što je to sada slučaj, da ih zloupotrijebi, pa kroz relativizaciju ili fleksiblino tumačenje pojedinih odredbi uvodi nove prakse do tada nepoznate parlamentarizmu“, pojasnio je Mustafić.

On je naglasio da Poslovnik nije akt koji treba da ugađa željama pojedinaca.

„Poslovnik nije akt koji treba da ugađa našim privatnim željama, već da reguliše parlamentarni život“, zaključio je Mustafić.

Bonus video: