Propao posljednji pokušaj da se održi sjednica lokalnog parlamenta u Tivtu: HGI i CDU stali uz DPS

Propao i posljednji pokušaj da se održi sjednica lokalnog parlamenta u Tivtu: HGI i CDU stali uz DPS
5 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2016. 13:39h

Zbog nedostatka kvoruma jer su dva odbornika HGI i jedan CDU izašli iz sale prije nego što je utvrđen dnevni red, propao je danas i posljednji, treći po redu pokušaj održavanja sjednice SO Tivat.

Odbornici DPS po treći put za redom, nisu došli na sjednicu parlamenta, a to nije uradio ni gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) i svi rukovodioci organa lokalne uprave iz redova te partije.

Predsjednik parlamenta Krsto Bošković (SDP) kazao je da od petka traju njegovi pokušaji da obezbjedi održavanje sjednica skupštinskih radnih tijela koje, kao i rad SO, bojkotuju odbornici DPS koja je prije dvadesetak dana i formalno raskinula vladajuću koaliciju sa SDP.

Toj "opstrukciji", kako je kazao Bošković, priključila se i HGI čiji predstavnici u odborima se ili nisu pojavili na sjednicama odbora ili su "namjerno kasnili".

To je opovrgao Ilija Janović (HGI) ističući da ta stranka neće da učestuje u međusobim razračunavanjima DPS i SDP, kao i da će odbornici HGI "ukoliko se u najskorije vrijeme ne srede prilike u SO, podnijeti ostavke".

"Šaljete nam pozive u petka u 13.30 za odbor koji je zakazan u 16 sati. Vi imate problem sa vašim koalicionim partnerom, a ne sa HGI", istakao je Janović, na što mu je Bošković odgovorio da se "ono što HGI radi zadnja tri dana najbolje govori o vama".

"Navodno vaše odbornike ne možete sastaviti za sjednice odbora u petak i subotu, a sinoć ste mogli biti svi zajedno na promociji HGI u Gradiošnici. Jasno je demonstrirana namjera DPS i HGI da bojkotuju rad odbora i opstruiraju zasjedanje SO", poručio je Bošković.

Nakon njegovog insistiranja da SO "može raditi i bez stava odbora jer je parlament najveće zakonodavno tijelo u opštini i odbori ga ne mogu blokirati", reagovao je Neven Stanićić (CDU) istakavši da i "u radnim tijelima SO sjede odbornici a ne Marsovci" i da se "ne može više dalje sa ovakvom konstantom u vođenju SO" jer je po njemu, Bošković stalno kršio Poslovnik prvo u korist saradnje SDP sa DPS, a sada sa opozicijom.

"Moramo se pridržavati pravila i neko to mora početi da radi. Dvanaest dana je do izbora i zaista je apsurdno čak i za potrebe kampanje, od ove sjednice SO praviti bilo što više od pozdrava sa građanima Tivta jer su oni sada na potezu. Ja neću da vam držim kvorum", kazao je Staničić nakon čega je sa dva odbronika HGI, izašao iz sale.

Prethodno je kazao da izvještaj gradonačelnika o radu lokalne uprave za prošlu godinu, a o kome je trebalo da se raspravlja u SO, nema podršku CDU.

"Ovdje je vrlo jasno konstituisana svojevrsna antitivatska kolaicija DPS-HGI-CDU. DPS i HGI već danima opstruiraju SO na kojoj treba da se raspravlja o veoma bitnim stvarima za sve građane, a sada im se u tom bojkotu rada najvećeg zakonodavnog tijela lokalne uprave pridružila i CDU", ocijenio je Miomir Abović (Tivatska Akcija), dok je Milinko Papović (SNP) kazao da je "opstrukcija HGI jasno vidljiva" i da bi od njih "bilo poštenije da su odmah rekli da će blokirati rad parlamenta".

Savo Klakor (Nova) optužio je HGI za politikantstvo, a Vlado Samardžić (SNP) poručio da je "potpuno jasno ko bojkotuje i pravi štetu građanima Tivta".

Bošković: Nezabilježeno da gradonačelnik bježi od parlamenta koji ga je podržao

Ističući da je u političkoj praksi do sada nezabilježen slučaj da "gradonačelnik tri puta odbija da dođe na sjednicu SO koja ga je izabrala", Krsto Bošković je kazao da to nije očekivao od Novosela.

On je podvukao da novi saziv SO treba da mijenja Poslovnik kako bi zabranio sekretarima opštinskih sekretarijata i rukovodiovcima organa uprave da bojkotuju sjednice SO "jer su oni prvo funkcioneri grada, a ne partijski vojnici".

"Ovo što se dešava je plod predizborne kampanje i potrebe jedne partije (DPS) da se distancira od rada dosadašnje izvršne vlasti u Tivtu i da ovdje prenese probleme sa državnog nivoa", istakao je Bošković.

Rato Brajković (Nova) poželio je opoziciji uspjeh na izborima 17.aprila i naglasio da je odluku da ta partija bojkotuje izbore donijela centrala Nove, i da će neizlazak na izbore imati loše reperkusije na budući položaj te partije u Tivtu.

Galerija

Bonus video: