Cungu: Treba nam pomoć Vlade, ali i građana

Cungu je konstatovao da je Ulcinj, uprkos velikim razvojim potencijalima, u izuzetno teškoj i složenoj situaciji
0 komentar(a)
Ulcinj Dan Opštine, Foto: Samir Adrović
Ulcinj Dan Opštine, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 02.04.2016. 14:06h

Svečanom sjednicom Skupštine Opštine, Ulcinj je danas u Domu kulture obilježio dan grada. Predsjednik Opštine Nazif Cungu kazao je da je Ulcinj tokom svoje vjekovne tradicije bio i ostao multietnički i multikofesionalni grad, koji je uvije bio model tolerancije, uzajamnog razumijevanja i mirnog suživota.

"Biti na čelu ove Opštine, istovremeno je i velika čast i velika odgovornost", kazao je Cungu u svečanom govoru. Osim odbornika i građana, sjednici su prisustvovali i poslanici, predstavnici brojinih crnogorskih Opština i iz regiona, diplomatskog kora, vjerskih zajednica, državnih preduzeća i agencija.

Cungu je konstatovao da je Ulcinj, uprkos velikim razvojim potencijalima, u izuzetno teškoj i složenoj situaciji.

"Kao rezultata toga, suočavamo se povećanjem broja nezaposlenih i iseljavanjem školovanog kadra u države Zapadne Evrope i u SAD", naveo je Cungu. On vjeruje da će se novoformirana koalicija izboriti sa izazovima.

"Ubrazano radimo na konsolidaciji finanasija, usvajanju urbanističkih planova, pripremi turističke sezone kao i na stvaranju povoljnog investicionog ambijenta", kazao je on. Poručio je da će posebna pažnja biti posvećena ekološkoj zaštiti Valdanosa, Solane, Starog grada i antičkog grada Šas.

"Računamo na snažnu podršku Vlade ali smatramo da najveći doprinos razvoju grada mogu dati sami građani Ulcinja", kazao je Cungu.

Predsjednik Republike Filip Vujanović kazao je veoma bitna finansijska konsolidacija te da je nova vlast uspjela da za kratko vrijeme pokaže vidljive rezultate.

"Takođe je važno da se saniraju svi dugovi koji opterećuju Opštinu i da se nastavi sa afirmacijom dobrog investicionog amnijenta. Ulcinj ima sjajne resurse i vrlo je važno privući što više ljudi spremnih da ulože u grad kako bi se obezbijedio kvalitetan razvoj", ocijenio je Vujanović. Kazao je da ga raduje što je nova vlast odlučila da budžetom podrži značajnije kapitalne investicije, prije svega u komunalnoj infrastrukturi.

"To je potrebno da bi sezona pripremila što bolje, ali i da bi se nastavio brend dobre turističke ponude grada", kazao je Vujanović.

Šef lokalnog parlamenta Ljoro Nrekić obećao je da će Skupština u narednom biti efikasna i konstruktivna.

Svečanu sjednicu, koja je počela intoniranjem crnogorske himne, uveličali su omladinski simfonijski orkestar Crne Gore i Albanije sa dirigentom Daniel Glineurom iz Belgije, soprani Zorana Latković i Gjylie Pelingu i orkestralni odlomici crnogorskih i albanskih autora nakon čega je priređen koktel. U večernjim satima u Centru za kulturu biće održan koncert klasične muzike.

Sjutra na Pristanu, takođe u okviru programa obilježavanja Dana Opštine, biće otvoren regionalni sajam rukotvorina, vizualne umjetnosti i proizvoda od maslina, manifestacija koju organizuju Globus ART 2016 i Udruženja maslinara a nakon toga na Maloj plaži takmičenje u borilačkim vještinama ''Život je sport''.

Ulcinj kao Dan Opštine slavi prvu subotu u aprilu koja simbolizuje kraj berbe maslina, početak sezone i odlazak pomoraca na brodove.

Bonus video: