Đukanović prihvatio gotovo sve predloge opozicije

Izvori bliski pregovaračkim timovima tvrde da je Đukanović pristao na sve uslove opozicije osim odlaganja lokalnih izbora u Tivtu, koji će po svoj prilici biti održani 17. aprila
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2016. 22:28h

Premijer Milo Đukanović poslao je liderima URA, SDP, i Demosa, Žarku Rakčeviću, Miodragu Lekiću i Ranku Krivokapiću predlog usaglašenog Sporazuma o uslovima za fer izbore, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Uz to, on je poslao propratno pismo opozicionim pregovaračima.

U dijelu opozicije to su tumačili, da je Đukanović suštinski potpisao Sporazum, kako su "Vijesti" prvobitno objavile.

Izvori bliski pregovaračkim timovima tvrde da je Đukanović pristao na sve uslove opozicije osim odlaganja lokalnih izbora u Tivtu, koji će po svoj prilici biti održani 17. aprila.

U Đukanovićevom predlogu Sporazuma ostala je ranija formulacija da su potrebne promjene u uređivačkom timu i menadžmentu RTCG kako bi se on profesionalizovao.

Neformalno dogovorena smjena direktorice TVCG Radojke Rutović i dalje je sporna.

Prema predlogu Sporazuma, opozicija bi dobila mjesto potpredjsednika Vlade, ministre rada i socijalnog staranja, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija.

Opozicija bi dobila i mjesta pomoćnika ministara sa posebnim ovlašćenjima u Ministrastvu zdravlja i Ministarstvu prosvjete...

Predstavnici opozicije bi, prema sporazumu, u periodu do održavanja izbora kontrolisali Zavod za zapošljavanje, Fond rada, Direkcija za javne radove,Investiciono-razvojni fond.

Opozicija bi kontrolisala i Direkciju za saobraćaj, Poresku upravu, Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu - centre za socijalni rad, Upravu za nekretnine, Upravu carina. Kontrlu će vršiti i u Upravi za šume, Fondu PIO, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS-u, Upravi za inspekcijske poslove, Fondu zdravstva i Agenciji za elektronske medije.

Potpisnici sporazuma iz opozicije bi ove institucije kontrolisali na nivou rukovodilaca ili pomoćnika rukovodilaca ili organa upravljanja sa dodatnim ovlašćenjima.

Opozicija bi dobila i kontrolu rada Agencije za nacionalnu bezbjednost kroz funkciju generalnog inspektora, što je u startu pregovora bilo jedno od spornih pitanja.

Opozicija bi takođe imala svoje predstavnike u lokalnim sekretarijatima za finansije koji bi imali uvid u sve analitičke kartice, raspodjelu svih oblika socijalne pomoći i zapošljavanje na određeno i neodređeno vrijeme u lokalnoj samoupravi.

Đukanović je pristao i da opozicija ima predstavnike u bordu poslovnih subjekata u većinskom državnom vlasništvu, odnosno u Elektroprivredi, Aerodromima Crne Gore, Pošti, Montenegro airlinesu, Plantažama i Monteputu.

Premijer je pristao i da povreda izbornog prava bude u nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

Bonus video: