Brković: Čestitka Šešelju pokazuje totalitarnu svijest Đukanovića

“Razumijemo da je Demokratska partija socijalista bila koalicioni partner i saveznik te politike i Šešelja, ali je bilo za očekivati od predsjednika Vlade zemlje koja pretenduje da uđe u društvo razvijenih evropskih demokratija sve osim čestitike Šešelju”, kazao je Brković
21 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Luka Zeković
Balša Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2016. 15:40h

Čestitka povodom izricanja oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, pruža građanima priliku da se uvjere da premijer Milo Đukanović lažno zastupa sistem vrijednosti civilizovanog svijeta, ocijenili su iz Građanskog pokreta URA.

Premijer Milo Đukanović, juče je je čestitao slobodu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za progon, ubistvo, mučenje, deportaciju, pustošenje i razaranje gradova, razaranje religioznih objekata, pljačku javne i privatne imovine.

“Da je taj sistem vrijednosti nešto što je zaista dio njegovog bića, ovakva čestitka ne bi bila moguća”, kazao je član Koordinacionog odbora GP URA, Balša Brković.

On je upitao zašto Đukanović Šešelju čestita slobodu, kad to nijesu uradili premijer i predsjednik Srbije, iako i oni, kako je naveo Brković, sa Šešeljom dijele dio sopstvene političke prošlosti.

„Šešelj i njegovi stavovi nijesu samo inspirisali, nego snažno doprinijeli da u bivšoj Jugoslaviji živote izgubi desetine hiljada njenih građana, a da stotine hiljadu ostanu bez svog doma“, kaže se u saopštenju Brkovića.

Prema njegovim riječima, teško razumijeti da se, bez obzira na presudu Haškog suda, Šešelju šalju čestitke i zdravice.

“Razumijemo da je Demokratska partija socijalista bila koalicioni partner i saveznik te politike i Šešelja, ali je bilo za očekivati od predsjednika Vlade zemlje koja pretenduje da uđe u društvo razvijenih evropskih demokratija sve osim čestitike Šešelju”, kazao je Brković.

On je naveo da nije sporno da su nacionalisti iz drugih naroda bivše Jugoslavije „hranili govor mržnje i histeriju Šešelja i njemu sličnih“.

“Ali je sada valjda jasno da je politika velike Srbije preskupo koštala srpski narod”, dodao je Brković.

Kako je kazao, izjavom da “više voli da je svako slobodan, nego da je svako utamničen”, Đukanović pokazuje svoju totalitarnu svijest.

“Zar ne treba da u zatvoru budu (samo) oni koji su napravili zločine bilo koje vrste? A na slobodi svi drugi”, upitao je Brković, navodeći da je svijet u kome su svi u zatvoru ili svi na slobodi moguć samo u svijesti koja ne razlikuje krivicu i nevinost.

Brković je kazao da će građani imati priliku da se, tim povodom, uvjere u principijelnost i način funkcionisanja crnogorskih “državotvornih” intelektualaca i nacionalnih komesara.

„Da je ovakvu čestitku uputio neko od prvaka građanske opozicije, možete biti sigurni da bi ga danima rastrzali režimski mediji, tvrdeći da je to nož u leđa Crnoj Gori i njenoj slobodi“, smatra on.

Ovako će, kako je naveo, sve pokriti muk.

„Jer, jednako kao i Đukanović, i ta ekipa neiskreno zastupa sistem vrijednosti koji javno zagovara. Zato su se i našli udruženi na istom poslu – obmanjivanja crnogorskih građana.

“Ovako, sve će pokriti muk. Jer, jednako kao i Đukanović, i ta ekipa neiskreno zastupa sistem vrijednosti koji javno zagovara. Zato su se i našli udruženi na istom poslu – obmanjivanja crnogorskih građana”, zaključio je Brković.

Bonus video: