Đukanović čestitao Šešelju slobodu: Drago mi je da je svako slobodan

"Niti sam imao očekivanja u Hagu da bih mogao biti iznenađen, konstatujem činjenicu, sud u Hagu je završio proceduru, oslobodio je Šešelja, drago mi je da je svaki čovjek slobodan, više volim da je svako slobodan nego da je svako utamničen. Što se mene tiče primam k znanju i čestitam slobodu Šešelju"
912 pregleda 102 komentar(a)
Šešelj i Đukanović, Foto: Arhiva
Šešelj i Đukanović, Foto: Arhiva
Ažurirano: 31.03.2016. 19:59h

Premijer Milo Đukanović je čestitao slobodu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

"Niti sam imao očekivanja u Hagu da bih mogao biti iznenađen, konstatujem činjenicu, sud u Hagu je završio proceduru, oslobodio je Šešelja, drago mi je da je svaki čovjek slobodan, više volim da je svako slobodan nego da je svako utamničen. Što se mene tiče primam k znanju i čestitam slobodu Šešelju", kazao je Đukanović novinarima u Skupštini.

Vijeće tribunala u Hagu je saopštilo da Šešelj nije kriv za progon, ubistvo, mučenje, deportaciju, pustošenje i razaranje gradova, razaranje religioznih objekata, pljačku javne i privatne imovine.

Nova: Mrcvarili ga 12 godina

Haški tribunal je politički sud i antisrpska institucija, a to je pokazao i time što je 12 godina, bez razloga, držao u pritvoru Vojislava Šešelja, poručeno je iz Nove srpske demokratije.

"Dakle, sramotno je govoriti o oslobađanju Šešelja, a čovjek je u zatvoru odležao više nego da je počinio teško ubistvo, i to odlukom koju je donijela neka neformalna grupa koje je imala određene ciljeve vezane za Srbiju. 12 godina je trajalo mrcvarenje jednog čovjeka samo zato što je držao političke govore, zastupao svoju političku ideju i bio na čelu opozicione stranke, što je skandal, i ta činjenica demantuje ovu navodno oslobađajuću presudu. Haški tribunal je na kraju čitave priče, kroz oslobađajuću presudu Šešelju, svijetla javnosti dominantno usmjerio na 40 godina izrečenih Radovanu Karadžiću, pokušavajući da ovim činom opravda navodnu pravednost sramne presude izrečene prvom predsjedniku RS. Zaključak je da je Vojislav Šešelj 12 godina nevin ležao u zatvoru bez presude, a Karadžiću su namijenjeni čitavih 40 godina za slično bavljenje politikom. Veliko naravoučenije za srpski narod, koji je dužan da u kontekstu ovih presuda u potpunosti preispita domete spoljne politike koju vode vlade srpskih zemalja", navode iz Nove.

Knežević:Presuda Šešelju najveći dan međunarodne pravde

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević čestitao je lideru Srpske radikalne stranke, Vojislavu Šešelju oslobađajuću presudu, navodeći da ona predstavlja najveći dan međunarodne pravde.

„U ime DNP-a i svoje lično ime čestitam Šešelju istorijsku pobjedu nad Haškim tribunalom kao najveći dan međunarodne pravde“, naveo je Knežević u saopštenju.

On je ocijenio da je oslobađajuća presuda Šešelju prva Haškog tibunala kojom su, kako smatra, zadovoljeni pravo i pravda kada su u pitanju optuženici srpske nacionalnosti.

„Ovom presudom Haška inkvizicija svakako ne može promijeniti i umanjiti opštu sliku o svojoj ulozi u jednostranoj satanizaciji srpskog naroda, niti se iskupiti za brojne nepravde, a osobito ne za nerasvijetljene okolnosti pod kojima je bivši Predsjednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), Slobodan Milošević izgubio život bez prava čak i na liječenje“, kazao je Knežević.

On je saopštio da istorijski značaj koji je, kako je naveo, imala odbrana Miloševića i Šešelja u demaskiranju instruisanih optužnica pred Haškim tribunalom današnjom presudom dobija punu potvrdu.

„Njihovo držanje i apsolutna dominacija koju su pokazivali u sudnici ostaće upamćeni kao najveći stepen beskompromisnog patriotizma i kao svijetli primjer borbe za svoju državu i narod čiji se globalni značaj ogleda u promovisanju slobode kao najećeg ljudskog ideala“, kazao je Knežević.

On smatra da je oslobađajućom presudom do temelja srušen koncept NATO-a da se, kako je dodao Knežević, montiranim optužnicama pronađe opravdanje za agresiju na SRJ 1999. godine “čiji je jedini cilj bio otimanje srpske autonomne pokrajine Kosova i Metohije“.

„Današnja presuda treba da bude pouka da se iskreno i dugoročno pomirenje može graditi jedino na pravednim odlukama gdje svakom mora pripasti odgovornost na osnovu uloge koju je imao u prošlosti, a ne na osnovu instruisanih optužnica kojima se žele opravdati nezdravi imperijalistički apetiti pogubni za kompletno čovječanstvo“, zaključio je Knežević.

Bonus video: