Premijerski sat: DPS i saveznici ne pitaju ništa

Poslanici DPS, BS, HGI, Force, Pozitivne neće postavljati pitanja ni ministrima
111 pregleda 25 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2016. 05:24h

DPS i njeni saveznizci u parlamentu neće postavljati pitanja premijeru Milu Đukanoviću u okviru premijerskog sata, pa će predsjednik Vlade odgovarati na samo tri pitanja.

Pitanja Đukanoviću potaviće nezavisni poslanik Dritan Abazović, koji će pitati zašto Vlada štiti vrh Uprave polcije i od premijera tražiti da otkrije šta mu je pisao Veselin Mujović u pismima koja su nestala iz policije.

Pitanja će postaviti Mladen Bojanić, koji traži odgovor koliko je država naplatila iz stečajnih postupaka za državna preduzeća kojima je platila garancije u ukupnom iznosu od 181.124.519 eura, kao i poslanik SDP-a Izet Bralić koji će pitati na koji način vlada planira da rješava probleme u zdravstvu.

Poslanički klubovi DPS-a, Bošnjačke stranke, Pozitivne, i klub manjinskih partija neće premijeru postavljati pitanja.

To neće učiniti ni SNP jer je, kako je ranije najavio lider te partije Srđan Milić, važnije prvo upoznati javnost sa predlogom sporazuma ukoliko je politički dogovor vlasti i opozicije postignut.

Član GO SDP Bojan Zeković kazao je da je nejasno zašto se nakon Demokratskog fronta i DPS odlučila na bojkot parlamenta.

"Ukoliko nije u pitanju direktiva iz Jedinstvene Rusije sa kojom i Nova srpska demokratija i DPS imaju sporazume u cilju zaustavljanja, odnosno ubrzavanja NATO integracija”, naveo je Zeković.

On je dodao da će to značajno oštetiti dinamiku premijerskog sata, "jer su pitanja DPS-a uvijek posebno opterećivala premijera i komplikovala mu ionako tešku situaciju".

"Kako kroz premijerski sat i poslanička pitanja, tako i kroz kritički odnos prema zakonodavnim inicijativama Vlade, DPS je značajno doprinosila ukupnoj, a posebno kontrolnoj ulozi Skupštine", naveo je on.

Iz parlamentarne većine ministrima će pitanja postaviti samo lider LP-a Andrija Popović.

Bonus video: