MUP: Komisija za granice CG se sastala sa Jahjaginim timom

U Ministarstvu unutrašnjih poslova u petak je održan sastanak Komisije za granicu Crne Gore i ad hok međunarodne Komisije, sastavaljene od međunarodnih eksperata, koju je formirala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga
425 pregleda 2 komentar(a)
Milan Paunović, Foto: Arhiva Vijesti
Milan Paunović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2016. 17:14h

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo informaciju "Vijesti" da je u Podgorici, održan sastanak Komisije za granicu Crne Gore sa ekspertima odlazeće predsjednice Kosova Atifete Jahjage.

"Vijesti" su juče objavile da je sastanak u petak bio tajan.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova u petak je održan sastanak Komisije za granicu Crne Gore i ad hok međunarodne Komisije, sastavaljene od međunarodnih eksperata, koju je formirala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga. Zadatak je da sagledaju tok pregovaračkog procesa na pripremi Sporazuma o državnoj granici između Republike Kosovo i Crne Gore", odgovorili su iz MUP-a.

Pojasnili su da razlozi formiranja i mandat ad hok međunarodne Komisije, nije revidiranje potpisanog sporazuma, niti razmatranje njegove suštine već, isključivo, sagledavanje toka pregovaračkog procesa razgraničenja između Kosova i Crne Gore.

"Izvršen je uvid u dokumentaciju, a rezultat sastanka su pozitivne ocjene o cijelom procesu pregovaranja i zaključivanja Sporazuma o granici", kazali su iz MUP-a, što je za Radio Slobodna Evropa potvrdio i predsjednik Komisije za granicu Milan Paunović.

Crna Gora i Kosovo prošle godine su u Beču potpisale Sporazum o razgraničenju, nakon čega su ga potvrdile obje vlade i proslijedile parlamentima. Kosovska opozicija mjesecima traži poništenje tog sporazuma, tvrdeći da takvim razgraničenjem Kosovo gubi više od osam hiljada hektara zemlje.

Crnogorska vlada ranije je saopštila da su sporazumom ozvaničene granice u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine, ali i da su spremni za preispituvanje granica sa Kosovom.

Bonus video: