Milić: Inisistiranje DPS-a na premijerskom satu, vidim kao opstrukciju

On je podsjetio da je razgovarao sa liderom Demosa, Miodragom Lekićem, i imao konsultacije unutar SNP-a
48 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2016. 20:28h

Socijalistička narodna partija (SNP) na premijerskom satu neće postavljati pitanje predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, jer je važnije prvo upoznati javnost sa predlogom sporazuma ukoliko je politički dogovor vlasti i opozicije postignut, ocijenio je lider SNP-a, Srđan Milić.

On je rekao da je javnost upoznata sa činjenicom da su razgovori Demosa, Socijaldemokratske partije (SDP) i Građanskog pokreta URA sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ušli u završnu fazu, odnosno da je, kako je kazao predsjednik SDP-a, dokument sporazuma spreman.

„To je izuzetno važan element i, uprkos tome što sam u najvećem dijelu upoznat sa sadržinom tog dokumenta, smatram neprimjerenim da iznosim sud o istom dok se sa njim ne upozna kompletna crnogorska javnost“, rekao je Milić agenciji MINA.

On je podsjetio da je razgovarao sa liderom Demosa, Miodragom Lekićem, i imao konsultacije unutar SNP-a.

„Očekujem da predlog sporazuma vrlo brzo bude objavljen u javnosti, a nakon toga će biti zakazana sjednica Glavnog odbora SNP-a, kako bismo na jedinom ovlašćenom tijelu donijeli konačan stav vezan za obezbjeđivanje uslova za fer i slobodne izbore“, kazao je Milić.

On smatra, s druge strane, da rukovodstvo DPS-a više nema šta da čeka. „Tako da njihovo insistiranje da se održi premijerski sat doživljavam kao još jedan vid opstrukcije mogućeg dogovora sa njihove strane i kupovine vremena“.

Prema riječima Milića, premijer je 27. januara pozvao sve parlamentarne stranke i sada treba da odgovori samo na jedno pitanje – „da li je to bila, najblaže rečeno, simulacija potrebe da naša država konačno dobije fer i slobodne izbore ili njegov iskreni odnos prema tom pitanju“.

„Zbog toga, SNP neće postavljati pitanje Đukanoviću na premijerskom satu, jer ako je tačno da je dogovor postignut, onda je mnogo važnije prvo upoznati javnost sa predlogom sporazuma Demosa, SDP-a i URE sa DPS-om i drugo – odmah raditi na definisanju posebnog pravnog akta – leks specijalisa, kojim će se taj dogovor početi primjenjivati“, kazao je on.

Milić je rekao da aktivnu ulogu SNP-a i ostalih parlamentarnih partija koje nijesu glasale za Vladu vidi u vremenu između objavljivanja postignutog dogovora i predlaganja leks specijalisa u skupštinsku proceduru.

„U pravu su i oni koji kažu da se radi o značajnom riziku vezano za definisanje dogovora sa DPS-om, ali su u pravu i oni koji smatraju da je teško naći adekvatnu alternativu tom procesu“, ocijenio je on.

Prema riječima Milića, svima je jasno da je narod umoran od sukoba i podjela i da su promjene neminovne. „Odnosno da je neophodno da svako od nas preuzme svoj stepen odgovornosti kako bi promjene bile realno ostvarljive, sveobuhvatne i dostupne za sve u Crnoj Gori“.

„Ovo nije proces bilo koje elite, partije ili pojedinca i zbog toga je njegova realna vrijednost mnogo značajnija nego što se to pokušava prikazati“, kazao je on.

Milić je rekao da taj proces traje još od opštenarodnog protesta 24. oktobra.

„Znači, već više od 150 dana i zato podvlačim da nemamo više vremena za gubljenje. SNP ima svoje Polazne osnove utvrđene na Izvršnom odboru Glavnog odbora, dio njih je ugrađen u predlog sporazuma Demosa, SDP-a i URE sa DPS-om, a ostali dio će biti predmet dijaloga nakon objavljivanja pomenutog sporazuma“, kazao je on.

Takva dinamika je, kako je rekao Milić, bitna. „Jer ne želimo da one evidentne razlike koje među nama postoje budu razlog da kolege iz Demosa, SDP-a i URE ne dogovore predlog sporazuma sa DPS-om“.

„Na kraju, smatram da smo kako u dijelu predloga sporazuma, tako i u odnosu na najznačajniji dio Polaznih osnova SNP-a, vrlo blizu uspješnog završetka. Nakon toga ostaće nam šest mjeseci da primjenom tog dogovora, nadam se i u onom dijelu Polaznih osnova SNP-a, obezbijedimo da Crna Gora na jesen ima izbore čiji će rezultat, konačno, biti proizvod slobodno izražene volje birača“, poručio je on.

Bonus video: