Krivokapić: Iduće sedmice će se sve znati

"Ima dovoljno onih koji su spremni da već sada razmišljaju o tome da ga uzmu i to je za mene dobra za vijest i da je sledeća sedmica sedmica konačne odluke“, rekao je Krivokapić
65 pregleda 65 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.03.2016. 20:12h

Sporazum vlasti i opozicije o uslovima za organizovanje demokratskih izbora je spreman i iduće sedmice bi trebalo da bude potpisan, rekao je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić.

On je kazao da je sada manje važno ko je dobio a ko izgubio i da je smisao sporazuma njegova implementacija.

„Mislim da smo završili dokument na papiru, ostaje dio dana za razmišljanje i konačne odluke. Očekujem da iduće sedmica može biti i formalizacija volja svih onih koji žele da budu dio dogovora“, kazao je Krivokapić novinarima.

Dokument, kako je kazao, može da obezbijedi korak naprijed u uspostavljanju povjerenja.

"Dokument je spreman i sada je u fazi uzmi ili ostavi. Ima dovoljno onih koji su spremni da već sada razmišljaju o tome da ga uzmu i to je za mene dobra za vijest i da je sledeća sedmica sedmica konačne odluke“, rekao je Krivokapić.

Upitan o sjednici Skupštine na kojoj je na dnevnom redu rasprava o njegovom povjerenju, Krivokapić je kazao da će se ići "redom koji je ustavni" i čuvati dignitet Skupštine i funkcije njenog predsjednika.

"Ne moje lične pozicije nego funkcije predsjednika Skupštine. Kao što znate dnevni red je bio utvrđen, dogovoren, pokušana je opstrukcija što je dio parlamentarizma, nije to ništa što ne poznaju drugi parlamentarizmi“, naveo je Krivokapić.

On je podsjetio da je premijerski sat 31. marta, a posle toga će biti zakazana redovna sjednica sa istim dnevnim redom. Kako je najavio, sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine će biti održana posle premijerskog sata.

Krivokapić je na tvrdnju da nije imao pravo da otkaže sjednicu parlametna, rekao da nije čuo da se nešto može zakazati, a da se ne može otkazati.

"Ustav jasno govori da se saziva sjednica, to radi Skupština, to radi Vlada, ali u ovoj fabrici laži koja se produkuje u Crnoj Gori i besmislice postaju važna vijest“, smatra Krivokapić.

Komentarišući presudu bivšem predsjedniku Rapublike Srpske, Radovanu Kradžiću, Krivokapić je kazao da se raduje da je pravda, iako spora, dostižna.

"I da odgovaraju pojednici, političari, oni koji su uzeli Božju moć da odlučuju u ime naroda, da uzmu ime naroda, a krenu u politiku zločina“, naveo je Krivokapić.

On se danas upisao u knjigu ožalošćenih povodom terorističkih napada u Briselu i ocijenio da su ovo dani kada se svi ponovo uvjeravaju da je bezbjednost na vrhu agende svih država Evropske unije, ali postaje i dominanatno svjetska agenda.

"Crna Gora je mala i time je više značajan njen put punih integracija u bezbjednosne strukture. NATO je dodatno orjentacija koja je pokazala svoju opravdanaost u novom vremenu neizvjesnosti, novom vremenu globalnih prijetnji koji pogađaju male i velike na isti način", ocijenio je Krivokapić.

On je uputio saučešće svima u Belgiji.

"Ali model Belgije postaje evropska prijetnja i Crna Gora će kao dio veće bezbjednosne strukture biti zaštićenija, sigurnija i spremna da pomogne koliko ona to može", poručio je Krivokapić.

Bonus video: